پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
ساکت باش و نگاه کن
نیاز روز افزون اروپا به انرژی و نیز مشکلات چند زمستان اخیر در انتقال گاز روسیه به این قاره، اتحادیه اروپا را برآن داشته است که سمت متنوعسازی طرفهای فروش گاز به خود پیش برود و امکان استفاده سیاسی از ابزار گاز علیه اروپا را از روسیه بگیرد. در میان طرحهایی که برای صادرات انرژی به اروپا وجود دارد، طرح خط لوله نابوکو که قرار است سالانه نزدیک به ۳۰ میلیارد متر مکعب گاز حوزه دریای خزر و جنوب آن را از مسیر ترکیه به مرکز اروپا یعنی اتریش منتقل کند، علیرغم همه مشکلاتش نسبت به طرحهایی نظیر طرح جریان جنوبی و خط لوله پارسی که بهعنوان بدیل نابوکو مطرح میشود، از حمایت سیاسی و امکان عملی بیشتری برخوردار است. جدیتر شدن این طرح، آن را از یک موضوع اقتصادی فراتر برده و موجب مباحثی پیرامون ابعاد سیاسی و بینالمللی آن شده است. مروری بر این مباحث، نشان میدهد که آنچه باعث تعلل در اجرای طرح نابوکو که نزدیک به هشت تا نه میلیارد دلار هزینه برمیدارد، شده، حل معادلهای چندوجهی است که پیرامون تأثیرات ژئوپلتیک آن بر تحولات منطقهای شکل گرفته است.
مناقشه اصلی در نابوکو، بین اروپا و روسیه است. اروپا - قارهای که تشنه انرژی است - خود را در مقابل روسیهای میبیند که عرضهکننده انحصاری انرژی به آن قاره است و در شرایط حساس از ابزار قطع گاز استفاده میکند و طعم تلخ یخزدگی را به کام سیاستمداران اروپایی میچشاند. روسیه در سالهای اخیر دولت اوکراین را به اهمال در انتقال گاز و نپرداختن بدهیها متهم کرده است و با این توجیه به مناقشه گازی با اروپا ادامه میدهد. اولین بازنده اجرای طرح نابوکو اوکراین است. با اجرای این طرح یا حتی طرحهای دیگر، اوکراین از مسیر انتقال گاز اروپا حذف میشود. به این ترتیب، جایگاه این کشور غربگرای اروپای شرقی در معادلات ژئوپلیتیک تنزل مییابد. با رفع نیاز اروپا از اوکراین، به عنوان مسیر انتقال گاز، حتی ممکن است در مراحل پیوستن این کشور به ناتو - محور مناقشه دایمی روسیه و اوکراین - تعلل یا وقفه پیش آید.
● جریان جنوبی ادامه دارد
روسیه هرچند تمایل دارد که اوکراین را از مسیر انتقال گاز حذف کند، اما این بدان معنی نیست که خواستار اجرای طرح نابوکو باشد. مسکو بهطور جد به دنبال اجرای خط لوله «جریان جنوبی» است که هم ادامه انحصار صادرات گاز به اروپا را برای خود تضمین کند و هم اوکراین را از دایره توجه غرب خارج سازد. روسیه البته در این مسیر با اینکه در سیاست اعلامی، مخالفتی با طرح نابوکو ابراز نمیدارد، ولی در سیاست اعمالی به هرنوع کارشکنی دست میزند تا اجرای این طرح را با موانعی مواجه کند. این کشور با اعمال فشار بر ترکمنستان و قزاقستان آنها را از مشارکت در این طرح باز داشته است. روسیه قراردادهای بلند مدتی با ترکمنستان برای خرید گاز دارد که از آن طریق انرژی مناطق شرقی خود را تأمین میکند. آذربایجان نیز اگرچه رسما هنوز از طرح نابوکو کنار نکشیده ولی با برخورد غیر فعال با این طرح به دنبال گرفتن امتیازاتی از روسیه - به ویژه در مورد قرهباغ است تا کلا با این طرح وداع کند.
● اعزام مرد دیپلماسی انرژی به خزر
اما آمریکا هم با معرفی ریچارد مورنینگ استار، بهعنوان نماینده خود در مذاکرات نابوکو، سعی در ورود به مسئله دارد. مورنینگ استار از دیپلماتهای کارکشته ایالات متحده است که در دولت بیل کلینتون به مرد دیپلماسی انرژی مشهور بود. او سعی دارد با کاهش وابستگی اروپا به انرژی روسیه، قدرت مانور کرملین در حوزه اوراسیا را محدود کند. از سوی دیگر، آمریکا قصد دارد با اتصال گاز شمال عراق به مسیر نابوکو اروپا، اولا به ابزار جدید برای کنترل تکرویهای احتمالی این قاره، دست پیدا کند و ثانیا بتواند با فروش گاز عراق، تعهدات مالی خود از عراق را وصول کند. پیوستن گاز مصر به این طرح در مراحل بعدی هم میتواند به ارتقای موقعیت این همپیمان منطقهای آمریکا کمک کند.
مهمترین برنده اجرای نابوکو را باید در بین دولتهایی دید که بیشترین پیگیری را برای به اجرا درآمدن آن دارند. ترکیه کشوری است که میتواند به بیشترین منفعت در طرح نابوکو دست یابد. در کنار منافع اقتصادیای که ترانزیت گاز برای این کشور به همراه دارد، وابستگی اروپا به انرژی عبور یافته از مسیر ترکیه، میتواند آنکارا را یک گام دیگر در پیوستن به اتحادیه اروپا جلو ببرد.
● چرا غربیها روی ایران حساس هستند؟
اما در معادله چند مجهولی ژئوپلیتیک نابوکو، پیچیدهترین نقش مربوط به ایران است. خط لوله نابوکو بدون گاز ایران، یک طرح ابتر و غیر اقتصادی است. تا زمان دولت جورج بوش، آمریکا مخالف جدی پیوستن ایران به طرح نابوکو بود، اما به یکباره با استقرار دولت اوباما، آمریکا به مخالفتش با حضور ایران در این طرح پایان داد و حتی مورنینگ استار اعلام کرد که پیوستن ایران به طرح نابوکو میتواند نقطه آغاز مذاکرات ایران و آمریکا باشد. با این همه، در اروپا هنوز نسبت به پیوستن ایران به مذاکرات نابوکو، اجماع وجود ندارد و در مذاکرات اروپایی از ایران دعوت بهعمل نمیآید. اجرای این طرح میتواند چند مزیت برای ایران ایجاد کند: اولین مزیت، منفعت اقتصادی طرح است که میتواند هم سودآوری زیادی برای کشور داشته باشد و هم منابع جدیدی برای سرمایهگذاری در صنایع نفت و گاز به کشور سرازیر کند. مزیت دوم این طرح، عبور رسمی از تحریمها علیه ایران است. نقش دادن اروپا به ایران در نابوکو و همچنین چراغسبز واشنگتن، نشانه رسمی عبور از تحریمها علیه کشورمان است. مزیت سوم این طرح، میتواند یک مزیت راهبردی باشد. قرارگرفتن ابزار انرژی در دست ایران، موضوعی است که اتفاقا غربیها هم نسبت به آن حساس هستند.
البته اجرای این طرح با چالشهایی هم در مورد ایران مواجه است. مهمترین مسئله در این مورد، ایجاد چالش در روابط جمهوری اسلامی ایران و روسیه است که این روابط در حال حاضر در سطح راهبردی قرار دارد. روسیه میتواند در این شرایط نسبت به ادامه همکاریهای نظامی، هستهای و حتی سیاسی با ایران تردید پیدا کند که در بسیاری از مواقع این موضوع میتواند به منافع ملی ما ضربه بزند. همچنین طرحهای بلندمدت همکاری ایران و روسیه مثل طرح اوپک گازی ممکن است به محاق برود.
با این همه، یک مدیریت صحنه درست، میتواند چه در صورت اجرا شدن و چه اجرا نشدن طرح نابوکو، منافعی را برای کشورمان بههمراه داشته باشد.
در این شرایط است که سکوت میتواند به منافع ملی ما کمک کند. با اجرای این طرح منافعی برای کشور تأمین میشود که ذکر آن رفت، اما اجرا نشدن آن هم میتواند به ابزاری برای چانهزنیهای مسکو در مورد مسایل فیمابین تبدیل شود که باز هم باعث تأمین منافع دیگری برای کشور میشود.
سکوت و نظارهگری دقیق مذاکرات نابوکو و بازیگران آن، میتواند این معادله چند وجهی را به نفع ما پایان دهد.
نویسنده: ابوالفضل - عموئی
منبع: هفته نامه - پنجره - ۱۳۸۸ - شماره ۳
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست