یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

چگونه به آرامش ذهنی برسید


چگونه به آرامش ذهنی برسید

هر که هستید و هر کجا زندگی می کنید باید آرامش را به زندگی خویش دعوت و آن را در ذهن خود جایگزین اضطراب کنید

هر که هستید و هر کجا زندگی می‌کنید باید آرامش را به زندگی خویش دعوت و آن را در ذهن خود جایگزین اضطراب کنید. اگر کلام و رفتار شما قرین آرامش باشد بدون شک این ویژگی به دنیای اطراف شما نیز سرایت خواهد کرد. به خاطر داشته باشید، برای رسیدن به این وضعیت، لازم است برخی قابلیت‌های ویژه را در خود پرورش دهید و شرایط خاصی را در زندگی خویش ایجاد کنید. رعایت نکات زیر مقدماتی است که به شما کمک می‌کند و در این مسیر گام بردارید.

● راه‌های رسیدن به آرامش

- یاد بگیرید که گاه مسایل را رها کنید

این به آن معناست که به هر مساله‌ای دایما گره نخورید. وقتی همیشه و همه جا فکر مسایل خود هستید و به مرور آنها می‌پردازید، در واقع همیشه بار اضافی را با خود حمل می‌کنید که این سبب ایجاد اضطراب و استرس در شما می‌شود. بیاموزید که با یک ذهن رها و آزاد زندگی کنید. این امر به شما کمک می‌کند تا با هر محرک کوچک یا مانع جزیی آشفته نشوید.

- به خود و خدای خود ایمان داشته باشید

اگر به خود و خدای خود ایمان داشته باشید به راحتی از پس مشکلات زندگی برخواهید آمد و ثابت‌قدم و مطمئن در راه رسیدن به اهداف خود گام خواهید برداشت.

- مثبت‌اندیش باشید

اگر دیدگاه مثبت‌اندیشی نداشته باشید آن وقت همه چیز در زندگی شما بی‌فایده و بی‌ثمر است. داشتن نگرش مثبت و امید، بهترین سلاح مقابل ترس و اضطراب است.

- نسبت به انتظارات و برنامه‌های خود واقع‌بین و منطقی باشید

توانایی‌های خود را در موقعیت‌های خاص بشناسید و نسبت به عدم توانایی‌ها و ضعف‌های خود واقع‌بین باشید. هر چقدر نگرش شما نسبت به مسایل زندگی منطقی‌تر باشد به آرامش بیشتری دست خواهید یافت.

- نسبت به انسان‌ها، عشق بی‌قید و شرط خود را نثار کنید

شما می‌توانید از دوستان و همکلاسی‌های خود شروع کنید. یاد بگیرید آنها را بدون قید و شرط دوست بدارید، مقابل ضعف‌های آنها صبور باشید و خطاها و اهمال‌کاری‌هایشان را ببخشید. هر چقدر نسبت به دیگران بخشش بیشتری داشته باشید، احساس شادی و خرسندی بیشتری را تجربه خواهید کرد.

- معنای فداکاری را واقعا لمس کنید

دست بخشش داشته باشید ولی انتظار بازگشت نداشته باشید. دیگران را به شیوه خودشان خوشحال کنید. به افراد بی‌پناه، یتیم و فقیر کمک کنید، بدون آنکه منتی بر آنها نهید و تکیه‌گاه‌‌شان باشید. هر چقدر بیشتر ببخشایید از الزامات و قید و بندها بیشتر رها خواهید شد.

● این اشتباهات را در فصل امتحانات نکنید

نحوه تغذیه، ساعت‌های صرف غذا و کیفیت برنامه غذایی از عوامل مهمی است که می‌تواند در موفقیت یا عدم موفقیت در امتحانات موثر باشد. رژیم‌های لاغری نامناسب و غلط، فاقد انرژی و مواد مغذی کافی است و قادر به تامین احتیاجات فرد نخواهد بود و نتیجه آن کاهش قدرت یادگیری، تمرکز و حافظه است و منجر به افت تحصیلی و به خصوص عدم موفقیت در امتحانات می‌شود. بنابراین توصیه می‌شود که در این ایام از حذف بی‌‌مورد هر یک از گروه‌های غذایی جدا خودداری کنید.

۱) نخوردن صبحانه

یکی از مهم‌ترین عوامل موثر بر فعالیت سیستم عصبی، تنظیم قند خون در محدوده طبیعی است. کاهش قند خون و پایین‌تر آمدن آن از حد طبیعی می‌تواند موجب کاهش عملکرد سلول‌‌های عصبی شود. بدن انسان نمی‌تواند کربوهیدرات‌ها را به مدت طولانی در خود ذخیره کند و فقط به مدت چند ساعت قادر به ذخیره آن است بنابراین نخوردن صبحانه باعث نرسیدن انرژی کافی به سلول‌‌های عصبی و نیز کاهش قند خون می‌شود. از عوارض بارز افت قند خون، کاهش تمرکز و حافظه در جلسات امتحان است.

۲) شیرینی و شکلات به جای مواد لازم

بسیاری از دانش‌آموزان و دانشجویان در فصل امتحان‌ها به خاطر صرفه‌‌جویی در وقت به جای مصرف صبحانه یا سایر وعده‌های غذایی اصلی به مصرف شیرینی و چای اکتفا می‌کنند و در واقع شیرینی را جانشین نان، برنج، سیب‌‌زمینی، ماکارونی و سایر مواد نشاسته‌ای می‌کنند. شیرینی و موادی که در تهیه آنها از قند و شکر استفاده شده، در دستگاه گوارش به سرعت جذب خون می‌شوند، بنابراین قند‌خون افزایش می‌‌یابد و شخص احساس سیری می‌کند. پس از مدت زمان کوتاهی، انسولین ترشح می‌شود و قند خون را کاهش می‌دهد و چون مواد غذایی دیگری که قند خون را به حالت متعادل نگه می‌دارد، مصرف نمی‌شود بنابراین عارضه هیپوگلیسمی یا افت قند‌خون بروز می‌کند که این عارضه اثر مستقیمی بر تمرکز، حافظه و قدرت یادگیری دارد (به اضافه عوارض نامطلوب دیگری که ایجاد می‌کند). در حالی‌که مواد نشاسته‌‌ای، قند خود را به تدریج وارد خون می‌کنند و به این ترتیب قند خون در حالت متعادل باقی می‌‌ماند. به‌‌خصوص اگر این گروه با انواع سبزی‌های فصل و تازه همراه شوند و میوه‌ها نیز در میان وعده‌ها به مصرف برسند، دیگر نباید نگران کمبود انرژی و حضور ذهن بود. لازم به یادآوری است که خوردن انواع مغزها (در صورتی که شور نباشند) و میوه‌های خشک نیز در میان وعده‌ها می‌توانند به ثابت ماندن قند‌خون کمک کنند.

زهرا خالقی‌صفا