شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
چاره سنگ کلیه
سنگ کلیه یکی از دردهای شایع است که در تابستان و هوای گرم بیش از ماههای سرد مشاهده میشود. به گفته متخصصان کلیه و مجاری ادرار، نوشیدن آب یکی از بهترین درمانها برای پیشگیری از سنگ کلیه است به همین دلیل به سراغ دکتر مسعود اعتمادیان، رییس بیمارستان تخصصی کلیه شهید هاشمینژاد آمدیم تا برخی از نکات را از زبان ایشان بشنویم...
بیمارانی که دچار سنگ کلیه هستند با چه علایمی به اورژانس مراجعه میکنند؟
ـ این بیماران اغلب با درد کولیکی کلیوی و خونریزی ادراری مراجعه میکنند. درد کولیکی دردی است که به طور متناوب در پهلوی بیمار با منشا کلیه یا حالب بوده و ممکن است به کشالهران یا بیضه همانطرف انتشار پیدا کند. عموما بیماران به خود پیچیده و یک وضعیت راحتی را پیدا نمیکنند. برخی مواقع سخت شدن شکم همراه با تهوع و استفراغ وجود دارد. تب خفیف و افزایش مختصر شمارش گلبولهای سفید نیز ممکن است دیده شود. در صورت وجود شواهد عفونت مانند تب شدید، افزایش قابل توجه شمارش گلبول سفید و حضور گلبول سفید در ادرار به خصوص در بیماران دیابتی، باید به سرعت درمان را آغاز کنیم.
چطور میتوانیم سنگکلیه را تشخیص دهیم؟
ـ در آزمایش ادرار این بیماران، گلبولهای قرمز تقریبا همیشه وجود دارند. ۹۰ درصد سنگها درعکس شکمی کلیه، حالب و مثانه قابل مشاهده هستند.
کی باید این بیماران در بیمارستان بستری شوند؟
ـ گاهی در این بیماران سنگ کلیه آنقدر بزرگ است که بیمار نیازمند مداخله فوری و بستری میشود. گاهی اوقات نیز بیمار دچار تب بالا میشود که برای این کار نیز باید بیمار را بستری و به سرعت آنتیبیوتیک مناسب را آغاز کرد. همچنین برخی بیماران با دردهای غیرقابل کنترل نیازمند تزریق ضددرد هستند که به همین دلیل باید این بیماران در بیمارستان بستری شوند. بیمارانی که تهوع زیادی دارند و نیازمند تجویز مایع داخل عروقی هستند نیز از جمله مواردی است که سبب بستری شدن بیمار میشود.
بیماران دیابتی مبتلا به سنگ کلیه را چگونه درمان میکنید؟
ـ بیماران دیابتیک با بیماری سنگی حاد در معرض برخی عوارض مانند عفونت و سمیت کلیوی مواد حاجب رادیولوژی هستند. این عوارض در بیماران دیابتی وابسته به انسولین که کنترل قند خوبی ندارند جدی است، اغلب این بیماران باید بستری شوند. بیمارانی که متفورمین مصرف میکنند نیازمند مراقبتهای ویژه هستند.
زنان بارداری که سنگکلیه دارند چه کار کنند؟
ـ زنان حامله با درد کلیه و خونریزی ادراری باید سونوگرافی شوند و سپس درمان ویژهای برای این بیماران صورت گیرد.
چه بیمارانی را سرپایی درمان میکنید؟
ـ برای بیماران با سنگ کوچکتر از ۵ میلیمتر که از جهات دیگر سالم هستند درمان سرپایی مناسب است. از بیماران خواسته میشود تا مایعات کافی بنوشند. نمونه ادرار بیمار را از نظر پیدا کردن سنگ به آزمایشگاه ارسال میکنیم و به اندازه کافی ضددرد به بیمار داده میشود. پیگیری به صورت هفتهای یا هر دو هفته یکبار از طریق کلیشه رادیوگرافی از نظر بررسی پیشرفت عبور سنگ انجام میشود. سنگهای بین ۵ تا ۱۰ میلیمتر احتمال دفع خودبهخودی کمی دارند و در صورت عدم حضور عوارض مانند عفونت، انسداد شدید یا کلیه منفرد باید برای مداخله زودتر مدنظر باشند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست