جمعه, ۱۵ تیر, ۱۴۰۳ / 5 July, 2024
مجله ویستا

رژیم غذایی مناسب کودکان پیش‌دبستانی


رژیم غذایی مناسب کودکان پیش‌دبستانی

گروه سنی پیش‌دبستانی شامل کودکان دو تا شش ساله است. در این دوره سنی، کودک از نظر جسمی، شناختی، روانی و عاطفی رشد سریعی می‌کند. نیاز این کودکان به غذا متفاوت است و بستگی به سن، …

گروه سنی پیش‌دبستانی شامل کودکان دو تا شش ساله است. در این دوره سنی، کودک از نظر جسمی، شناختی، روانی و عاطفی رشد سریعی می‌کند. نیاز این کودکان به غذا متفاوت است و بستگی به سن، جثه، میزان فعالیت، سرعت رشد و اشتهای آنان دارد.

در رژیم غذایی کودکان پیش‌دبستانی باید از همه گروه‌های غذایی استفاده شود و انواع مختلف مواد غذایی در اختیار آنها قرار گیرد. والدین باید کودک خود را به خوردن مواد غذایی با طعم‌ها و مزه‌های مختلف تشویق کنند تا مصرف غذاهای متنوع توسط کودک افزایش یابد. بهتر است موادغذایی مختلف با درجات سفتی و نرمی متفاوت و انواع رنگ‌ها به کودک عرضه شود تا جذابیت غذاها برای او بیشتر باشد.

شیر و فرآورده‌های لبنی

شیر کامل، پنیر، ماست و بستنی به طور متوسط حدود دو سوم کلسیم و یک سوم پروتئین دریافتی کودک را تشکیل می‌دهند. کودک باید تشویق شود حداقل ۳۰۰ سی‌سی در روز شیر پاستوریزه شده گاو بنوشد. حداکثر میزان مصرف شیر ۷۰۰ سی‌سی در روز است. تا دو سالگی از شیر پاستوریزه که چربی آن گرفته نشده باشد استفاده می‌شود اما بعد از آن می‌توان از شیر با چربی کمتر استفاده کرد.

گوشت و جانشین‌های آن

پروتئین‌ها شامل گوشت گوساله، گوسفند، ماهی، مرغ، حبوبات (عدس، لوبیا)، تخم‌مرغ و آجیل (مغزها) هستند. گوشت و فرآورده‌های آن حدود یک چهارم کل پروتئین دریافتی کودک را تشکیل می‌دهند. کودک را به خوردن گوشت‌های کم‌چربی عادت دهید و از اضافه کردن روغن هنگام طبخ آن خودداری کنید. گوشت قرمز یکی از منابع خوب آهن است.

نان، غلات و سیب‌زمینی

باید تلاش کرد حداقل یک سهم از این گروه غذایی در هر وعده غذایی کودک گنجانده شود. از غلات سبوس‌دار می‌توانید استفاده کنید.

سبوس غلات از یبوست کودک نیز جلوگیری می‌کند. مصرف سیب‌زمینی سرخ شده و شیرینی‌ها را محدود کنید.

میوه‌ها و سبزی‌ها

میوه‌های مناسب شامل گلابی، موز، سیب، پرتقال، کیوی (از دوسالگی به بعد)، توت‌فرنگی، تمشک، هندوانه، خربزه و کشمش هستند و سبزی‌های مناسب شامل هویج پخته، نخود، خیار، گل‌کلم، انواع فلفل سبز یا قرمز هستند.

بهتر است سبزی‌ها را به صورت خرد کرده یا به صورت نیم‌پز به کودکان کم‌سن عرضه کرد.

از دادن میوه‌ها و سبزی‌های سفت به کودکان زیر سه سال خودداری کنید. سبزی‌ها را می‌توانید به سوپ کودک اضافه کنید.

چربی‌ها و مواد قندی

اگرچه مواد قندی و چربی‌ها کالری لازم را به بدن می‌رسانند ولی مواد مغذی دیگری ندارند یا بسیار کم دارند. مصرف مواد شیرین باید محدود شود و در صورت امکان بعد از وعده‌های اصلی غذا باشد. مصرف نوشابه‌های گازدار، آب میوه‌ها و مواد غذایی چرب مانند چیپس، خامه، شکلات و بستنی باید محدود شوند.

روش‌هایی مناسب برای وارد کردن مواد غذایی به رژیم غذایی کودک

پنیر را می‌توان همراه با ماکارونی یا پیتزا، مالیدن روی نان تست یا نان معمولی استفاده کرد.

از ماست به عنوان دسر و همراه با سبزی‌ها استفاده کنید.

شیر را به صورت سس سفید در بعضی از دسرها به کار برید یا داخل سوپ بریزید.

نان بهتر است به صورت ساندویچ‌های کوچک به عنوان میان وعده درآید و یا به صورت کیک ساده آماده شود.

سبزی‌ها را می‌توان داخل سوپ ریخت، به پیتزا یا ماکارونی افزود یا آنها را با سیب‌زمینی خرد شده مخلوط کرد.

از بیسکویت‌های ساده یا ذرت بوداده بین وعده‌های اصلی غذا می‌توان استفاده کرد.

در رژیم غذایی کودکان باید سعی شود از تمامی موادغذایی مربوط به سن کودک استفاده شود که شامل مواد پروتئینی، کاربوهیدرات(قندی)، چربی، ویتامین‌ها و موادمعدنی و ریزمغذی‌ها است که اخیراً التفات بیشتری به آن معطوف شده است.

چه موادی در تغذیه کودک باعث افزایش ضریب هوشی یا حافظه کودک می‌شود و آیا اصلاً این مسأله امکان‌پذیر است؟

از قدیم‌الایام در این مورد بحث و گفت‌وگو زیاد شده است و با مدارک تجربی و شاید علمی با بررسی‌هایی که در نقاط مختلف دنیا اعم از آنکه در مناطق خشک، خوش آب و هوا و سواحل دریاها زندگی کرده‌اند، چنین نتیجه‌گیری شده است که مصرف محصولات دریایی بیشتر در ضریب هوشی مؤثر است. البته پودرهای گیاهی کندر نیز این نقش را دارند.