دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

کتاب هایی برای آقای رئیس جمهور


کتاب هایی برای آقای رئیس جمهور

اواخر قرن چهارم هجری قمری, روزگاری که شهرت غریب شاعرنوازی های سلطان محمود از دروازه های غزنین مرکز سیاسی, تجاری و فرهنگی سرزمینی که ایران نام داشت گذشت و داستان عنایت امیر ایران شاعران پارسی گوی دور و نزدیک را به دربار غزنه کشاند

اواخر قرن چهارم هجری قمری، روزگاری که شهرت غریب شاعرنوازی های سلطان محمود از دروازه های غزنین - مرکز سیاسی، تجاری و فرهنگی سرزمینی که ایران نام داشت - گذشت و داستان عنایت امیر ایران شاعران پارسی گوی دور و نزدیک را به دربار غزنه کشاند، شاعری سیستانی با «جامه یی پس و پیش چاکیده» از زادگاه خویش رحل اقامت برداشت تا از رهگذر شاعردوستی امیری که به واسطه فتح هند و شکستن بت های «سومنات» منشور سلطنت و حکومت را با القاب «امین الدوله و یمین المله» به دست آورده بود، مرهمی بر روزگار آشفته اش بگذارد.

داستان پر کردن دهان شاعران از طلا و جواهر در ازای قصیده یی کوتاه آنقدر گوش نواز و دلفریب بود که شاعری که بعدها به نام «فرخی» شهرت یافت رنج سفر را به تن بخرد و پس از توقفی در دربار امرای چغانی، سمرقند را به مقصد غزنین ترک کند تا او نیز همانند خیل عظیم شاعران دربار از بهره های مادی و تعلیمی آن محروم نماند، چه سلطان محمود پس از رسیدن به امارت به اندیشه توجیه فرهنگی و قومی حکومت پرداخت و از این رهگذار بود که برخی مورخان نسب امیر را به «نژادگان ایران باستان» رساندند و سبکتکین نیای محمود را از فرزندان یزدگرد شهریار دانستند.

هزار سال بعد ۱۳ اسفند سال ۱۳۸۷ رادیو سراسری در یکی از پرمخاطب ترین ساعات خود با زنی عرب به گفت وگو نشست که به واسطه مترجم خود این پیام را به فارسی سلیس به گوش مخاطبان و علی الخصوص منتقدان فارسی زبان خود رساند که به رغم تمام حرف ها و حدیث ها رمان اخیر وی از محمود احمدی نژاد الهام گرفته شده ولاغیر. «خوله القزوینی» که این روزها نامش بیش از آنکه در میان شهروندان کویتی اش شناخته شده باشد در افواه حامیان دولتی جاری است نویسنده کویتی است که همان گونه که از نام خانوادگی اش برمی آید و در مصاحبه یی با همشهری بر آن تاکید کرده نسبش به ایران می رسد اما شهرت این نویسنده نه چندان آشنا در وطن به خاطر آخرین داستان بلند اوست که «اهلاً و سهلاً یا سیاده» یعنی همان «خوش آمدی رئیس جمهور» نام گرفته است؛کتابی که در ۳۰ فصل داستان روستازاده یی مصطفی نام را روایت می کند که سرنوشت ردای ریاست جمهوری را بر دوش وی می اندازد. اگرچه در طول این داستان هیچ نامی آشنا به چشم نمی خورد و القزوینی نیز در روزهای نخست پس از انتشار رمانش در وبلاگ خود «مصطفی» را ادامه داستان شخصیت داستان قبلی اش می داند نه هیچ چیز دیگر اما یکی از خبرگزاری های حامی دولت با انتشار خبر انتشار این رمان، کتاب را مکتوبی در ثنای احمدی نژاد توصیف می کند که البته بنابر گزارش فارس منظور از مصطفی همان «آهنگرزاده یی از روستای دورافتاده» است که امروز رئیس جمهور ایران است. با انتشار این خبر دوربین رسانه های حامی دولت روی او زوم می کند، رایزن فرهنگی ایران در کویت به خانه وی می رود تا با رساندن درودهای فراوان خانه وی را «دارالفکر» و «دارالعلم» بخواند، تلویزیون صحنه ورود او در فرودگاه ایران را در بخش های نیمه خبری می گنجاند و روزنامه ها به مصاحبه با وی می نشینند؛ مصاحبه یی که البته بیشتر حول خاطره ها و نظر «اسطوره یک شبه داستان نویسی» درباره تفاوت درخت های پارک ایران و کویت می گردد. در گرماگرم نویسنده نوازی حامیان دولت یک مقام آگاه در سفارت ایران در کویت در گفت وگویی با «اعتماد» ناگفته هایی از وی و داستان داستانش روایت می کند.

به گفته این منبع موثق «خوله القزوینی» پس از انتشار رمان و معرفی آن در وبلاگ شخصی اش به سفارت ایران در کویت مراجعه می کند و با تاکید بر اینکه کتاب را در توصیف رئیس دولت نهم نوشته رمان را به مسوولان مربوطه سفارت ارائه می دهد. مسوولان نیز پس از قرائت چندباره و نیافتن نام و نشانی از رئیس جمهور ایران رمان را به وی عودت می دهند. به گفته این مقام مسوول توضیحات القزوینی مبنی بر اینکه تصویر روی جلد تصویر احمدی نژاد است نیز در قانع کردن آنان بی ثمر می ماند چرا که طرح جلد رمان مردی کت و شلوارپوش است که چهره و سر آن معلوم نیست.

انتشار این خبر که تردیدهایی درباره صحت ادعای نویسنده میانسال کویتی مطرح می کرد واکنش وی را به دنبال داشت. او به صورت شفاهی اعلام کرد کتاب را از زندگی محمود احمدی نژاد الهام گرفته است و به او تقدیم می کند؛ «تصور کردم اگر به شکل صریح و روشن بنویسم شاید با اعتراض هایی از سوی برخی کشورهای عربی روبه رو شوم و از این رو تصمیم گرفتم کتاب را به صورت جمع میان تخیل و حقیقت بنویسم. منظورم از مصطفی همان محمود احمدی نژاد است. نشانه های زیادی در این رمان وجود دارد.»

به هر روی اگر از خیر توضیحات شفاهی نویسنده که البته به کتاب سنجاق نشده، اینکه نشانه یی دال بر اینکه «مصطفی» همان احمدی نژاد هست یا نیست یا اینکه قهرمان روستازاده می تواند اوباما، گاندی و... باشد، بگذریم آنچه در این میان رخ نمود استقبال حامیان دولت از این کتاب نیم بند منتسب به محمود احمدی نژاد است؛ کتابی که به واسطه تقدیم کلامی از سویی ره صدساله شهرت را برای نویسنده عرب زبان «یک شبه» کرد و از سویی کتابی به کتابخانه محمود احمدی نژاد افزود، چه آنکه مشاوران و حامیان رئیس دولت نهم عطش زیادی در تحریر کتب حول رئیس دولت متبوع و محبوب شان از خود نشان داده اند.

اگرچه نخستین کتابی که در وصف رئیس دولت نهم نگاشته شد سال ۸۴ از سوی فاطمه رجبی همسر غلامحسین الهام سخنگوی دولت بود که بیش از هر چیز به تحلیل شخصی از احمدی نژاد پرداخته و با بیانی که به گفته منتقدان «احساسی» و «اغراق گونه» توصیف شد انتخاباتی که به روی کار آمدن دولت نهم انجامید «معجزه هزاره سوم» نام گرفت اما با گذشت چند ماه از قوام یافتن بدنه دولت نهم در نهاد ریاست جمهوری و سایر ارگان های مرتبط کتابی به رشته تحریر درآمد که موضوع آن سیاست خارجی دولت احمدی نژاد به خصوص سفرهای هرساله رئیس دولت نهم به نیویورک بود.

«تجلی هویت ایرانی در نیویورک» عنوان کتابی بود که مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری به طبع رسانده بود تا در خلال آن سخنرانی محمود احمدی نژاد در دومین سفرش به نیویورک و سخنرانی در دانشگاه کلمبیا را فتح الفتوح و بالاتر از عملیات فاو توصیف کند. البته اندکی پیش از این کتاب «دیالکتیک سقراطی رئیس جمهور در پیروزی نهضت ملی هسته یی ایران» به چاپ رسیده بود که شیوه احمدی نژاد را با شیوه سقراط مانند دانست. «گفتار در روش ایرانیان» عنوان کتاب دیگری بود که مجموع نامه های مردم امریکا پس از سخنرانی احمدی نژاد در دانشگاه کلمبیا را مدون کرده بود. «دیپلماسی نامه ها» هم در پاسخ نامه های محمود احمدی نژاد به سران کشورها، پاپ بندیکت شانزدهم، یک مادر امریکایی و مردم امریکا را گردهم آورده بود.

چهارمین سفر رئیس جمهور ایران به نیویورک اما موضوعی بود که میان کتب احمدی نژاد رکورد زد. «عدل و صلح» و «رسانه یی به نام احمدی نژاد» از سوی حامیان دولت به این سفر پرداختند و در این میان حمید مولانا مشاور محمود احمدی نژاد که تابعیت امریکا دارد با نوشتن کتاب «سیاست خارجی جمهوری اسلامی در دولت احمدی نژاد» این پازل را در نگاهی کلی تر تکمیل کرد چرا که به گفته مشاور احمدی نژاد در جشن رونمایی همین کتاب «این وظیفه ما است که در عرصه سیاست خارجی احمدی نژاد را از مظلومیت خارج کنیم». در میان کتاب هایی که درباره احمدی نژاد نوشته شده نام «مهدویت و صلح کل» که مجموع اظهارات رئیس دولت نهم درباره امام زمان(عج) است و «احمدی نژاد و پوتین پیروزی دیپلماتیک دولت نهم» که از سوی یکی از نمایندگان نگاشته شده به چشم می خورد. «احمدی نژاد داوودی در میان خشم جالوت»، «عدالت، مهرورزی و توسعه از دیدگاه احمدی نژاد» و «احمدی نژاد و انقلاب جهانی آینده» از جمله کتاب هایی هستند که درباره وی در اندونزی، تیرانا و لبنان به رشته تحریر درآمده است که البته هیچ کدام اقبال نویسنده کویتی را نیافت.

به هر روی شاید اقبال دولتی ها به این دست از نویسندگان باشد که برخی حامیان را بر آن داشت تا علاوه بر کتاب اقدام به انتشار و فروش سررسید هایی با گلچینی از عکس های احمدی نژاد با قیمتی بالا کنند و شاید از همین رهگذر است که برخی نویسندگان پس از شنیدن از شهرت نویسنده کویتی به این صرافت افتاده اند که کتابی درباره رئیس دولت نهم بنویسند.

فرناز حسنعلی زاده