شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

تاثیر فاکتور سن و جنس بر مرگ نورونهای حرکتی نخاع به دنبال قطع عصب سیاتیک در موش صحرایی


تاثیر فاکتور سن و جنس بر مرگ نورونهای حرکتی نخاع به دنبال قطع عصب سیاتیک در موش صحرایی

جهت بررسی ارتباط فاکتور سن و جنس با میزان مرگ نورون های حرکتی نخاع به دنبال قطع عصب سیاتیک پنجاه سر نوزاد موش صحرایی نژاد Sprague Dawley با سن های ۳, ۵, ۷, ۱۰ و ۱۴ روزه انتخاب شدند

● مقدمه:

جهت بررسی ارتباط فاکتور سن و جنس با میزان مرگ نورون های حرکتی نخاع به دنبال قطع عصب سیاتیک پنجاه سر نوزاد موش سحرایی نژاد Sprague-Dawley با سن های ۳، ۵، ۷، ۱۰ و ۱۴ روزه انتخاب شدند. برای هر گروه سنی ده سر موش که ۵ سر آن مذکر و ۵ سر دیگر مونث بودند در نظر گرفته شد. آکسوتومی یا قطع عصب سیاتیک در سطح میانی ران چپ انجام گردید.

● مواد و روش ها:

در این مطالعه تجربی ابتدا موشها آکسوتومی شدند. پنج روز بعد از انجام آکسوتومی سگمان های نخاعی (L۴-L۶) در تمام گروه ها خارج و جهت مطالعات میکروسکوپ نوری پردازش بافتی شدند. برش های سریال تهیه و با تیونین که رنگ اختصاصی برای اجسام نیسل است رنگ آمیزی انجام شد. سپس نورون های حرکتی سالم در شاخ پیشین نخاع در دو سمت راست و چپ که دارای هسته بزرگتر از ۸ میکرون و حداقل یک هستک بودند شمارش گردیدند. جهت تحلیل داده ها از آزمون های آنالیز واریانس، توکی و تی استفاده گردید.

● یافته های پژوهش:

نتایج نشان داد که درصد کاهش نورونی در موش های ۳، ۵، ۷، ۱۰ و ۱۴ روزه به ترتیب در جنس مذکر ۳۵.۴، ۳۳.۱، ۳۰.۸، ۲۷.۶ و ۲۲.۶ درصدر و در جنس مونث به ترتیب ۳۸.۹، ۳۳.۵، ۳۳.۷، ۲۹.۵ و ۲۴.۹ درصد بود. به عبارتی درصد کاهش در مذکرها به طور معنی داری کمتر از مونث ها بوده است (P<۰.۰۵). همچنین در کلیه گروه ها شمار موتونورون های سمت راست (کنترل) در مونث ها در مقایسه با مذکرها کمتر بود. این اختلاف در گروه های سنی ۳، ۵ و ۷ روزه معنی دار بود (P<۰.۰۵).

● نتیجه گیری نهایی:

نوع جنس به جهت فعالیت آندروژن ها می توان بر روی مرگی موتونورون ها تاثیر داشته باشد.

عنوان فایل
تاثیر فاکتور سن و جنس بر مرگ نورونهای حرکتی نخاع به دنبال قطع عصب سیاتیک در موش صحرایی application/pdf
tasire factore sen va jens bar marge noronhaye harkati.pdf
176 KB
دانلود

فاطمه اتابکی پاسدار

مرضیه پناهی

مهین طاهری مقدم