شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
جهانی سازی و حمله به تجارت جهانی
نگذاریم كه طرفداران تجارت آزاد، ما را به عنوان انزواگرایان ضدتجارت معرفی كنند. ما طرفدار تجارت هستیم، هرگز از یاد نبرید كه نیروی كار خالق تمام ثروتهاست. زمانی كه میگوییم تجارت عادلانه میخواهیم، بدین معناست كه جهانی را طلب میكنیم كه در آن تجارت، كرامت و رفتار عادلانهای را بهطور مساوی برای كارگران به ارمغان آورد.
دنیایی كه در آن پیوستگی درونی تجارت ، صلح را ترویج كند و از سلامت حمایت میكند و محیطی سالم و توسعه پایدار را به همراه دارد، جهانی كه عدالت اجتماعی و اقتصادی و محیطی معقول را ترویج میكند. طرفداران تجارت آزاد ، بیعدالتی اجتماعی و اقتصادی و محیطی جنونآمیز را دامن میزنند.
جهانی شدن و فرآیند سرمایهداری جهانی واقع در حمله به تجارت جهانی زیر لوای شركتهای فراملیتی است. در واقع امروزه جهان تحت سلطه نظام اقتصاد جهانی به رهبری شركتهای چندملیتی تحت سیطره سرمایه مالی بینالمللی میباشد.
تا پیش از دهه ۱۹۷۰، نود درصد معاملات در حوزه تجاری صورت میگرفت و فقط پنج درصد معاملات به جریان سرمایه مربوط میشد. امروزه به رغم افزایش وسیع تجارت جهانی، این نسبت معكوس شده است، یعنی ۹۰ درصد معاملات بینالمللی را جریان مالی انجام میدهد كه مستقیماً به تجارت كالا و خدمات مربوط نمیشود. بیشتر این جریانها به شكل معاملات پر نوسان بورس و اوراق بهادار، سرمایهگذاری و وامهای كوتاهمدت انجام میشود.
در سال ۱۹۹۲ داراییهای مالی در كشورهای پیشرفته OECD بالغ بر ۳۵ تریلیون دلار یعنی دو برابر ستانده اقتصادی این كشورها بوده , در حالی كه داراییهای مالی در سال ۲۰۰۳ بالغ بر۴۷ تریلیون دلار میباشد. یعنی سه برابر ستانده كشورهای عضو اتحادیه اروپا است. تجارت جهانی راهبردهای خود را در برنامههای تبدیل ساختاری بیان میدارد كه عبارتند از:
الف) دفاع از ارزش دارایی طلبكاران و سرمایهگذاران بینالمللی
ب) اجازه دادن به سرمایهگذاران، طلبكاران و سفتهبازان خارجی كه داراییهای مالی را به كشورهای مدیون انتقال داده یا بیرون بیاورند.
اهرم قدرتمند دیون نقش اصلی را در اقتصاد جهانی برنامهریزی شده كه تحت سیطره سرمایه مالی قرار دارد، ایفا میكند. دیون به عنوان ساز و كار كلیدی انتقال ثروت از كشورهای ضعیف به كشورهای قوی، از كشورهای بدهكار به طلبكاران بینالمللی، از مالیاتدهندگان و حقوقبگیران به صاحبان دعاوی مكتوب، از فعالیت تولیدی به فعالیت مالی انتقال مییابد. بدون اهرم دیون، سیاستگذاران صندوق بینالمللی پول قادر نخواهند بود كه در اقتصاد كشورهای فقیر دخالت كنند و برنامههای ضد تورمی و مقرراتزدایی بازار سرمایه را اساساً به منظور تضمین چنین انتقالی تحمیل نمایند.
شركتهای فراملی (جریان راست جهانی) برای انجام كاهش هزینهها، ادغام، تعدیل شغل و رشد نیرومندتر به بازارهای جدید و منابع ارزان نیاز دارند تا سودآوری را برای سهامداران خود حفظ كنند. قوانین فعلی تجاری و مذاكرات به آنها كمك میكند كه دقیقاً این كار را انجام دهند. مذاكرات تجاری در ژنو، مثلاً در مقطع آزادسازی بیشتر تجارت خدمات را تحت موافقتنامه عمومی در مورد تعرفه و تجارت (گات) قرارداد و به نظر میرسد كه در پیامد آن به خوبی میتواند كشف و استخراج نفت و بازارهای نوین را در سراسر جهان برای شركتهایی كه دستگاه زبالهسوز میسازند و میفروشند, افزایش دهد.
شركتهای فراملیتی قادر هستند, بر دولتها دقیقاً به این دلیل نفوذ كنند كه این دولتها به اصول تجارت به اصطلاح آزاد اعتقاد دارند. از این افسانه كه «ثروت تولید شده به وسیله شركتها به باقی مردم» خواهد رسید و این كه هر چیزی به نفع شركتها است, برای مردم هم خوب است. پرچم تجارت جهانی را برافراشته كردهاند. در حالیكه تجربه جهانی و افتضاحات مالی بزرگ كه در جهانی سرمایه روی داده (نظیر ورلدكام، انرون و پارمالات)نشان داد كه آنچه برای شركتها خوب است,لزوماً برای مردم خوب نیست!! مثلاً آیا سهم بازی شركتهایی كه سفتهبازی میكنند برای مردم خوب است؟
شركتهای فراملی با پیوستن به یكدیگر متحد شدهاند, تا گروههای فشار موثر شركتها را برای نظارت بر دولت شكل دهند. سازمانهایی نظیر اتاق بینالمللی بازرگانی (ICC)، گفتگوی تجاری ماورای اقیانوس (TAGO) و میزگرد اروپایی (ERT) قادرند به طور متناوب با مقامات تجاری دیدار نمایند و برای منافع خود اعمال فشار كنند. محیط غالباً در راس فهرست اهدافشان قرار دارد. به عنوان مثال درخواست اخیر ERT برای از میان برداشتن موانع تعرفهای سلامت محیط و غذا یكی از نمونههایی است كه در دور جدید مذاكرات متمركز در قطر مورد مذاكره واقع شد. جالب آنكه كسانی كه خواهان حذف یارانهها و به اصطلاح رانت دولتی هستند, خود عملاً رانتگیر و رانتهای دولتی را نصیب خود میسازند ؛ اما خواهان حذف یارانهها (رانت مردم) میشوند.
به گزارش ایلنا, سخنگویان اقتصادی این بخش در ایران نیز عمدتاً در روزنامهها به قلمفرسایی پیرامون خصوصیسازی میپردازند كه این برخی از آنها روزنامههای رانتخوار دولتیها و وامدار بخشهای خاصی از رانتخواران به شمار میرود. نقش رسانهای این گروه در ایران بسیار موثر و همچون تاثیرات شگرف رسانهای در دوران فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و كشورهای اروپای شرقی بوده كه امروزه به یمن خصوصیسازی و آزادسازی جهانی بهجای صادرات محصولات صنعتی، تجارت انسان آنها زبانزد عام و خاص است, در واقع تجارت انسان كه محصول مستقیم آزادسازی و رهاسازی بوده به عنوان تاوان آزادی به آنها اعطاء شده است.
درآمد كل ۱۰ شركت بزرگ فراملی امروزه بیشتر از درآمد ۱۰۰ كشور فقیر است و فروش بسیاری از این شركتها بیشتر از تولید ناخالص داخلی برخی از كشورهای پیشرفته است. به عنوان مثال توان اقتصادی جنرال موتورز قدرتمندتر از تایلند یا نروژ است. امروزه، رقابت میان گروه انحصارات غولآسای كشورهای مختلف و دولتهای مطبوعشان یك ویژگی عمده پیدا كرده است: قدرت سهمگین و خردكننده دولت آمریكا كه به طور خطرناكی مصمم است, نقش «دولت كل نظام سرمایه» را به عهده گیرد و همه كشورهای رقیب را با هر وسیله ممكن كه در اختیار دارد, به زیر سیطره خود كشد.
این واقعیت كه چنین هدفی نمیتواند با موفقیت و بنیانی دوامپذیر به سرانجام رسد، هیچ مانعی بر سر راه نیروهایی كه بیرحمانه تلاش دارند, این امر را متحقق سازند, ایجاد نمیكند. مشكل هم فقط مربوط به یك برداشت نادرست و ذهنی نیست ؛ بلكه مثل هر تضاد عمده دیگر نظام حاكم، شرایط عینی، اكنون این ضرورت حتمی را به وجود آورده است كه در تلاش برای غلبه بر شكاف ساختاری بین سرمایههای فراملیتی و دولتهای ملی، استراتژی سلطه بلامنازع یك ابرقدرت اقتصادی - نظامی بر دیگران به هر قیمت پیگیری شود.
در سال ۱۹۹۷ جریان سرمایهگذاری فرامرزی در سطح جهان بالغ بر ۴۰ میلیارد دلار بود. در حالی كه امروزه در كوتاهمدت سرمایه سفتهبازی بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار در سال و حجم نقل و انتقالات پولی بیش از یك هزار و پانصد میلیارد دلار در یك روز میباشد! ثروت افسانهای برخی سردمداران جهانی این تفكر و مریدان وطنی آنها كه گویا ناشی از كارآفرینی آنان در فضای تجارت جهانی است, دروغپردازی محض بوده كه كوشش میكنند, كسی به تاریكخانه اقتصادی آنها پی نبرد.
به گزارش ایلنا, دولتها دائماً میگویند كه دلیل دیگری برای جهانیسازی وجود ندارد ؛ اما این نظریه خلاف واقع است.
میتوان با اطمینان گفت كه جهانی شدن خواست همه مردم جهان بوده است ؛ اما نه با فلسفهپردازان راهكارهای مكتب سرمایهداری به همین علت بیهوده است كه گفته شود, سیاستهای مشخص نئولیبرالی، كه خود دولتها برای اجرا انتخاب كردهاند، تنها انتخابی است كه پیشروی ماست. در حقیقت این افسانه مناسب (سهامبازان، سفتهبازان) كه از این نوع جهانیسازی بهره میبرند و جاودانهاش كردهاند. در واقع همه میدانند كه مبتكر و متفكر «جهانی شدن» كه بوده ؛ اما عامدانه كوشش میكنند, اولاً جهانی شدن را از مسیر واقعی آن بازدارند. ثانیاً؛ این تئوری جاودانه را به نام خود ثبت كنند.
آنچه كه دولتها نمیتوانند درك كنند، این است كه در حالی كه آنها خود هیچگونه دلیلی برای مبارزه با سرمایهداری جهانی داشته باشند, قادر به مقابله با آن نخواهند بود ؛ اما مخالفت با موج جهانیسازی سرمایهداری، هر روزه بیش از بیش افزایش مییابد. چون كه تعداد «فزایندهای» از مردم جنبه منفی نئولیبرالیسم را احساس میكنند ؛ اما مبارزه واقعی برای بشریت، زندگی آبرومندانهای برای جمعیت پیشبینی شده سال ۲۰۵۰ بالغ بر ۱۰ میلیارد نفر را فراهم خواهد كرد.
سیاستهای جهانیسازی فعلی كه به نفع افراد خاص و صاحبان شركتهای ثروتمندی است كه از منابع طبیعی به طول كامل با نرخی ثابت استفاده میكنند، واقعاً قادر به رفع مشكلات مردم نخواهد بود ؛ بلكه سود و ثروت سرشاری را نصیب شركتهای فراملیتی و ثروتمندان مینماید. به طوری كه مجموع ثروت هفت نفر اول جهان از كل درآمد یكصد و بیست كشور جهان بیشتر شده است, در حالیكه تعداد افراد زیرخط فقر كشورها سال به سال بیشتر میشود.
در قلمرو جهانی شركتهای چندملیتی دارویی با انحصار در حوزه مالكیت معنوی و اكتشافات در مبارزه علیه تولید داروهای ژنریك نتیجهای مگر افزایش قیمت مواد دارویی كه برای بهبود وضع بهداشت و سلامت عمومی حیاتی است, به ارمغان نیاورده و عملاً عارضههای بهداشتی را نصیب مردم جهان كردهاند.
بهطور مشخص شركتهای فراملیتی دارویی از طریق عوامل و عناصر داخلی خود كوشش دارند, طرح ژنریك را كه در مجموع به نفع مصرفكنندگان داخلی لغو و امتیازات و انحصارات دارویی را در قالب قیمت آزاد دارو به مصرفكنندگان داخلی تحمیل كنند.
به گزارش ایلنا, نگاهی به آمار بودجه تأمین شده داروهای كشور نشاندهنده آن است كه بودجه بیش از ۹۰ الی ۹۵ درصد داروی مورد نیاز حدود ۳۰۰ الی ۳۵۰ میلیون دلار و بودجه پنج درصد داروی وارداتی گرانقیمت (شامل داروهای نایاب) نیز حدود همین رقم است كه این امر نگرانیهای جدی برای صنعت داخلی داروسازی را فراهم ساخته است. متأسفانه شركتهای خارجی با تخصیص بخش قابل توجهی از همین ۳۰۰ میلیون دارو به تبلیغات خاص پزشكان را در میدانگاهی قرار دادهاند كه بدون توجه به منافع ملی صرفاً با تبلیغ داروهای خارجی (بدون توجه به تولید داروهای مشابه با كیفیت نسبتاً مطلوب) میپردازند و عملاً علیه صنعت داخلی داروسازی گام برمیدارند. در واقع در یك تعبیر كلی خصوصیسازی كه در برنامههای اقتصادی بانك جهانی و صندوق بینالمللی پول نوید داده میشود.
زمانی آدام اسمیت, نظریهپرداز بزرگ بازار آزاد, به دولتها هشدار داده بود كه مراقب حفاظت منافع عمومی در برابر غرایز تاجران خصوصی باشند. او نوشت «افرادی كه فعالیت تجاری یكسانی دارند, به ندرت با یكدیگر مراوده و برخورد دارند ؛ اما در ایجاد توطئه علیه جامعه و تبانی قیمتهای مشترك عمل میكنند».
رعایت قواعد سازمان تجارت جهانی در مورد كشورهای عضو رسماً باعث تمكین دولتها از سیاستهای شركتهای فراملیتی و گسترش بازار تحت رهبری آمریكا و پذیرش سیاستهای نئولیبرالی نظامی مكتب شیكاگو خواهد شد. این سیاستها كه در بعد نظامی حتی به دخالت در امور داخلی كشورها تحت عنوان «مداخله انساندوستانه» تعبیر یافته حاكمیتها را به تمسخر میگیرد.
ثمره اولیه و اصلی جهانیسازی در چارچوب خصوصیسازی صورت میگیرد. در خصوصیسازی كه طبق نسخه بانك جهانی و صندوق بینالمللی پول قرار میگیرد, مقرراتزدایی، تقلیل نقش بخش دولتی و عمومی و دخالت موثر بخش خصوصی در حوزه بهداشت، آموزش، حمل و نقل و سایر بخشهای عمومی برای همه مردم به ویژه حقوقبگیران ثابت بسیار گران تمام شده ؛ زیرا شركتهای خصوصی بدون انتظار سودآوری قابل ملاحظه وارد این حوزه نمیشوند و این سودآوری جز در پرتو كمفروشی (تقلیل حقوق اتحادیهها و سندیكای كارگری، كاهش دستمزدها، كاهش استانداردهای ایمنی، تقلیل دورههای كارآموزی، افزایش بهای خدمات درمانی و بهداشتی، افزایش بلیط ناوگان حمل و نقل زمینی، هوایی و دریایی، كاهش اتوبوسها...) صورت نخواهد گرفت.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست