جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ایالا ت متحده آفریقا


ایالا ت متحده آفریقا

سران ۵۳ کشورعضو اتحادیه آفریقا نهمین اجلاس خود را در میان تدابیر امنیتی شدید در آکرا پایتخت غنا برگزار کردند اتحادیه آفریقا ۵ سال قبل تشکیل شد و محور کاری نشست امسال بحث درباره ایجاد کنفدراسیون کشورهای آفریقایی یا به تعبیری “ایالات متحده آفریقا” بود

در اجلاس سران اتحادیه آفریقا که با حضور رئیسان جمهوری و نمایندگان عالی رتبه پنجاه و سه کشور عضو این اتحادیه، در غنا برگزار شد؛ مهم‌ترین موضوعات مربوط به قاره آفریقا ، از جمله روند همگرایی کشورهای این قاره برای دستیابی به وحدت سیاسی و اقتصادی، مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

سران ۵۳ کشورعضو اتحادیه آفریقا نهمین اجلاس خود را در میان تدابیر امنیتی شدید در آکرا- پایتخت غنا- برگزار کردند. اتحادیه آفریقا ۵ سال قبل تشکیل شد و محور کاری نشست امسال بحث درباره ایجاد کنفدراسیون کشورهای آفریقایی یا به تعبیری “ایالات متحده آفریقا” بود . در حالی که در اجلاس های قبلی سران ، بحران های داخلی کشورهای عضو دستورکار نشست ها را تحت الشعاع قرار می داد.یکی از حامیان اصلی تشکیل کنفدراسیون آفریقا، “معمر قذافی”، رهبرلیبی است که مشتاق است شاهد اتخاذ سیاست خارجی و دفاعی مشترک از سوی قاره آفریقا باشد. برخی از دیگر رهبران آفریقا از جمله “جان کوفور”، رئیس جمهور غنا و میزبان اجلاس نیز حمایت خود را از ایده کنفدراسیون آفریقایی اعلام کرده اند.

اما “تامبو امبکی”، و”عمرو یارالدعا”، روسای جمهور آفریقای جنوبی و نیجریه احتمالا تمایل کمتری به حمایت از تشکیل کنفدراسیون نشان خواهند داد. امبکی ماه ژانویه گذشته در نشست قبلی سران اتحادیه در آدیس آبابا گفته بود که پیش از هر اقدام بلندپروازانه دیگری، باید اتحادیه آفریقا را تقویت و تحکیم کرد. عدم موفقیت اجلاس قبلی در متقاعد کردن کشورهای عضو برای مشارکت در ماموریت صلحبانی سومالی، کمبودهایی را آشکار کرد که به گفته منتقدان تنها از طریق اتخاذ سیاست های خارجی و دفاعی مشترک قابل مرتفع شدن است.علاوه بر این، موضوع دارفور سودان و اتفاقاتی که در اجلاس سران قبل بر سر ریاست سودان بر اتحادیه رخ داد؛ یکی دیگر از نقاط ضعف اتحادیه است. سودان در آستانه اجلاس غرب را متهم به تشدید بحران دارفور با اصرار به اعزام صلحبانان بین المللی با هدف تسلط بر ذخایر نفت این کشور کرد.

رئیس اتحادیه آفریقا هشدار داد،‌ طرح‌ها برای استقرار یک نیروی صلح‌بان ادغامی متشکل از نیروهای سازمان ملل و اتحادیه آفریقا در منطقه‌تحت مناقشه‌ دارفور، هنوز نیز ممکن است به دلیل کمبود بودجه و عزم سیاسی از دستور کار خارج شود. آلفا عمر کناره رییس کمیسیون اتحادیه آفریقا، در مراسم افتتاح اجلاس سران اتحادیه‌ آفریقا گفت: موضوعی که در حال حاضر کمبود آن در اجرای این فرآیند احساس می‌شود، کمبود منابع مالی برای حضور نیروهای صلح بان در دارفور است.

اکثر اعضای اتحادیه‌ آفریقا اعلام کردند که بودجه کافی برای تجهیز سربازانشان در عملیات‌های صلح طلبانه را در اختیار ندارند. کناره اعلام کرد که خارطوم پس از مذاکرات زیاد،‌ طرح استقرار نیروی مشترک صلح بان سازمان ملل - اتحادیه آفریقا را پذیرفت؛ اما وی تعهد دولت سودان را در ایجاد صلح در دارفور زیر سوال برد. کناره با اشاره به درگیری‌ چهارساله‌ دولت سودان با شورشیان در دارفور جایی که تاکنون بیش از ۲۰۰‌ هزار تن کشته و ۵‌/۲ میلیون تن دیگر از خانه‌های خود گریخته‌اند تصریح کرد: این موضوع مهم است که سودان به حملات و بمباران‌های خود پایان دهد. ۲۳هزار نیروهای ادغامی اتحادیه‌ آفریقا - سازمان ملل قرار است با هدف تقویت هفت هزار نیروی اتحادیه‌ آفریقا که در حال حاضر در دارفور حضور دارند در این منطقه مستقر شوند. عمر البشیر رئیس جمهور سودان که سفرش را به این اجلاس به دلیل مرگ مشاورش لغو کرده بود، در یک تله کنفرانس از خارطوم دولت‌های غربی را به دخالت در امور دارفور متهم کرد. عمر البشیر در این تله کنفرانس گفت: بعضی از این کشورها به این دلیل در امور دارفور دخالت می‌کنند چون قصد دارند از منابع مردم سودان بهره ببرند.

در همین حال، آشا - رز میگیرو معاون دبیر کل سازمان ملل اعلام کرد که کشورهای آفریقایی به تنهایی فاقد منابع لازم برای پایان دادن مناقشه‌ دارفور هستند. غنا که در حال حاضر ریاست دوره‌ای اتحادیه آفریقا را بر عهده دارد به همراه انگلیس قصد دارند قطعنامه‌ای به شورای امنیت سازمان ملل برای تصویب استقرار نیروهای ادغامی سازمان ملل - اتحادیه آفریقا در دارفور ارائه کنند. بحران سیاسی زیمبابوه به دلیل افزایش قیمت‌ها، قطع آب و برق و کمبود غذا در این کشور تشدید شده است. اواخر یکشنبه جمعی از جوانان زیمبابوه در حمایت از رابرت موگابه تظاهرات کردند. موگابه در این تظاهرات سخنرانی کرد و خطاب به این جوانان گفت که اتحادیه آفریقا برای استقلال کامل این قاره از غرب یک موضوع مهم است.

موگابه گفت: اکثر کشورهای آفریقایی نفت، طلا، الماس، مس و پلاتین در اختیار دارند اما نمی‌توانیم با یکدیگر همکاری کنیم. نه تنها باید از نظر سیاسی متحد باشیم بلکه باید از نظر اقتصادی نیز اتحادیه داشته باشیم.