سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
مجله ویستا

انتخابات, مهم ترین رویداد سال


انتخابات, مهم ترین رویداد سال

انتخابات مجلس شورای اسلامی را می توان مهم ترین رویداد سیاسی سال ۹۰ دانست

انتخابات مجلس شورای اسلامی ‌را می‌توان مهم‌ترین رویداد سیاسی سال ۹۰ دانست. ۲ جریان سیاسی عمده در کشور یعنی جریان اصلاحات و جریان اصولگرایی با ۲ رویکرد متفاوت وارد این عرصه شد. فعالان اصولگرا از حدود یک‌سال قبل از انتخابات، برنامه‌ریزی‌ها برای حضور مقتدر و یکپارچه در انتخابات را آغاز کردند، اما سرانجام نتوانستند آن‌طور که انتظار داشتند به وحدت برسند و در نهایت در کنار تشکل جبهه متحد اصولگرایان که یکی از ائتلاف‌های اصلی این جریان سیاسی برای حضور در انتخابات بود ائتلاف‌های دیگری با عنوان‌هایی چون جبهه پایداری، جبهه ایستادگی و صدای ملت شکل گرفت. اما در طرف مقابل یعنی اصلاح‌طلبان به هیچ وجه آن تکاپویی که میان اصولگرایان وجود داشت، دیده نشد و چهره‌های شاخص این جریان از حضور در انتخابات صرف‌نظر کردند.

البته آنها تاکید داشتند این مساله به معنی تحریم انتخابات نیست و در چنین فضایی بود که بخشی از اصلاح‌طلبان که شاخص‌ترین آنها اعضای فراکسیون اقلیت مجلس بودند به عنوان رقیب اصولگرایان وارد عرصه شد. جریان اصلاح‌طلبی با همان چهر‌ه‌هایی که در انتخابات شرکت‌ کرده بودند دو سه ائتلاف نیز تشکیل داد که از بارزترین آنها جبهه مردم‌سالاری و جبهه مردمی‌ اصلاحات بود که البته این ائتلاف‌ها هرگز نتوانست به عنوان رقیبی جدی در مقابل اصولگرایان عرض اندام کند و نتایج انتخابات نیز این مساله را تایید ‌کرد.

در این دوره از انتخابات، ۵۴۰۵ نفر در کل کشور برای کاندیداتوری ثبت‌نام کردند که بر اساس اعلام وزیر کشور، ۳۴ درصد این افراد را اصولگرایان، ۱۴ درصد را اصلاح‌طلبان، ۲۳ درصد را افراد مستقل و بقیه را نیز چهره‌هایی تشکیل می‌دادند که گرایش آنها مشخص نبود. البته تمامی‌ این افراد به مرحله نهایی نرسیدند و تعدادی از آنها انصراف دادند و بخشی نیز توسط هیات‌های اجرایی و هیات‌های نظارت شورای نگهبان رد صلاحیت شدند و در نهایت ۳۴۴۴ نفر وارد رقابت انتخاباتی برای مجلس نهم شدند. در روزهای منتهی به روز رای‌گیری، چند نفر دیگر نیز از سوی شورای نگهبان در وقت اضافه تایید صلاحیت شدند تا شمار نامزدها چند عدد بیشتر شود. کاندیداهای تایید صلاحیت‌شده از روز پنجشنبه، ۴ اسفند به رقابت تبلیغاتی پرداختند.

از آنجا که انتخابات مجلس نهم، اولین آزمون جدی نظام در عرصه مشارکت مردم در عرصه تصمیم‌گیری پس از انتخابات جنجالی و پرحادثه ریاست‌جمهوری در سال ۱۳۸۸ بود به همین دلیل، رسانه‌های غربی و حتی برخی تحلیلگران و شخصیت‌های داخلی تصور می‌کردند میزان مشارکت مردم در انتخابات ۱۲ اسفند بالا نخواهد بود، در نهایت در روز جمعه دوازدهم اسفند، این مشارکت گسترده مردم برگزار شد و همگان را شگفت‌زده کرد.

وزارت کشور بعد از جمع‌بندی آرا اعلام کرد میزان مشارکت در این دوره از انتخابات ۲‌/‌۶۴ درصد بوده که نسبت به انتخابات مجالس هشتم و هفتم بیشتر بوده است که این در شرایط حساس منطقه‌ای و جهانی یک پیروزی برای ملت و نظام بود. البته طبق معمول دوره‌های مختلف انتخابات مجلس شورای اسلامی، انتخابات این دوره نیز به مرحله دوم کشیده شد چون در مرحله اول تنها ۲۲۵ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی‌مشخص شدند. در حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر نیز تنها ۵ نفر در مرحله اول توانستند به مجلس راه یابند و تعیین تکلیف ۲۵ کرسی این حوزه انتخابیه به مرحله دوم انتخابات که در اردیبهشت سال آینده برگزار می‌شود، موکول شد.