چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

تنگه واشی؛ خنکای بهشت


تنگه واشی؛ خنکای بهشت

تنگه واشی در جاده فیروزکوه ـ تهران یکی از جاذبه‌های طبیعی است که می‌تواند تجربه‌ای از یک روز تابستانی خنک را به بازدیدکنندگانش هدیه کند.
این تنگه در حدود یک کیلومتری شهرستان …

تنگه واشی در جاده فیروزکوه ـ تهران یکی از جاذبه‌های طبیعی است که می‌تواند تجربه‌ای از یک روز تابستانی خنک را به بازدیدکنندگانش هدیه کند.

این تنگه در حدود یک کیلومتری شهرستان فیروزکوه قرار گرفته و با توجه به نزدیکی‌اش به شهر تهران، امکان مسافرت یکروزه به آن وجود دارد و بخصوص در تابستان، هزاران نفر از ساکنان استان تهران و دیگر استان‌های اطراف به این منطقه مسافرت می‌کنند.

تنگه واشی به طول حدود ۳۰۰ متر و با دیواره‌های صخره‌ای بلند به ارتفاع حدود ۱۰۰ متر محل عبور رودخانه‌ای است که از کوه‌های ساواشی سرچشمه می‌گیرد و از میان دشت می‌گذرد.شاید یکی از جذاب‌ترین بخش‌های سفر به تنگه واشی حرکت در طول همین رودخانه‌ است که در بین یک دره ‌سنگی قرار گرفته است.در فصل تابستان که آب به کمترین میزان خود می‌رسد، عمق این رودخانه به حدی است که در برخی نقاط تا زیر زانوی شما را خیس می‌کند.

برای رفتن به تنگه واشی در جاده فیروزکوه ـ تهران، پس از ورود به یک جاده فرعی و طی حدود ۹ کیلومتر روستای جلیزجند نمایان می‌شود. این روستا در حاشیه یک دشت سرسبز با مزارع گندم و سیب زمینی و باغات مختلف بنا شده ‌است. بعد از عبور از روستا و طی حدود ۴ کیلومتر در جاده‌ای که میان دشت و در کنار جوی‌هایی زلال احداث شده، محل پیاده‌روی تنگه واشی شروع می‌شود.بعد از عبور از تنگه اول و گذر از دشتی زیبا، تنگه دوم قرار گرفته که حدود ۲ کیلومتر با تنگه اول فاصله دارد. این تنگه هم مانند تنگه اول چشم‌نواز است و از دیواره‌های سنگی آن در نقاط مختلف چشمه‌های آب زلال و خنک به سمت پایین روان است. در انتهای این تنگه نیز صدای ریزش آبشاری زیبا مسافران را به خود می‌خواند تا در زیر آبشار و در هوای گرم تابستان تنی به آب بزنند.

در تنگه واشی علاوه بر طبیعت زیبا، آثار تاریخی هم وجود دارد. یکی از ۳ کتیبه معروف دوره قاجار در این تنگه واقع شده‌است. ۲ کتیبه دیگر در چشمه‌علی شهرری و تونل وانا در جاده هراز واقع شده‌اند. هر سه کتیبه به دستور فتحعلی‌شاه قاجار حکاکی شده ‌است. فتحعلی‌شاه که دوران پیش از پادشاهی خویش را در شیراز گذرانده بود، با دیدن نقش‌برجسته‌های آن دیار، ۳ نفر به نام‌های حجارباشی، نقاش‌باشی و معمارباشی را مسوول ساخت این سه کتبیه در تهران کرد.کتیبه واقع در تنگه واشی دارای ابعاد ۶ در ۷ متر است که وقایع زمان فتحعلی‌شاه دور تا دور کتیبه روایت شده است. بزرگ‌ترین نقش برجسته این کتیبه‌ها، نقش شکارگاه با تصویر اسب، نیزه و شکارهایش است که در اطراف آن می‌توان عباس‌ میرزا، علی‌قلی‌‌میرزا و علی‌نقی‌میرزا پسران فتحعلی‌شاه و همچنین نوادگانش را در حال شکار دید. این کتیبه که حدودا ۱۸۵ ساله ‌است به گونه‌ای در دل کوه حک شده که از بارش باران و تابش آفتاب در امان مانده،‌ اما در سال‌های اخیر و در اثر بی‌احتیاطی گردشگران دچار آسیب شده است.

محمداسماعیل کلامی