شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
حقوق بین الملل اینترنت
برخی از آنها که با اینترنت سروکار دارند آنرا بیشتر به یک میز کار بزرگ میدانند که هر کسی وارد این مذاکره شود میتواند جایی برای خود در همان میز بزرگ دست و پا کند. البته این نظر حاکمان فعلی اینترنت است.
اگرچه ابتدا تنها تابعان حقوق بینالملل را کشورها تشکیل میدادند ولی روند امور بگونهای پیش رفت که سازمانهای بینالمللی و افراد نیز توانستند جایگاهی برای خود دست و پا کنند. از موضوعات دیگر که هرچند شخصیت بینالمللی ندارند ولی در محیط بینالملل فعال هستند میتوان به شرکتهای مختلف انتفاعی و غیرانتفاعی اشاره کرد. لیکن بروز حقوق بیناملل اینترنت، شکل جدیدی از واحدهای انتفاعی و غیرانتفاعی را ایجاد کرد که ماندن آنها در محیط حقوق بینالملل سایبر یک دردسر و حذف آنها معادل هزاران دردسر خواهد بود. این شرکتهای جدید شرکتهای فنی و تخصصی هستند که هم اکنون همه وظایف موجود در راه اداره اینترنت را به تنهایی برعهده گرفتهاند.
طرح موضوع: آقای روبرت کان که به عنوان یکی از پدران اینترنت معروف است میگوید: اگرچه به سختی میتوان باور کرد اما در روزهای آغازین فعالیت اینترنت تا اواسط دهه ۱۹۸۰ تقریباً همه تصمیمات راجع به اینترنت را من و آقای وینتون سرف اتخاذ میکردیم ولی امروز حتی روبرت کان نیز قبول دارد که چنین کاری از دست او دیگر متخصصین مشغول به کار در شرکتهای مختلف تخصصی به تنهایی برنمیآید.
همه مسائل به اینجا ختم نمیشود. زیرا دولتها مایلند قضیه کنترل اینترنت و ایجاد قواعد آنرا به یک نهاد فراملی و بینالمللی بسپارند. از دیدگاه دولتها ITV یا اتحادیه بینالمللی مخابرات از این نظر بهترین گزینه ممکن بشمار میرود. البته مسئولین ITV نیز رغبت زیادی به این امر دارند لیکن شرکتهای خصوصی که هم اکنون نظارت و قانونگذاری بر محیط سایبر را برعهده دارند به این راحتیها حاضر نیستند پاپس بکشند. در این میان نظرات مختلفی مطرح میشود که در این قسمت سعی خواهیم کرد به طرح این مباحث بپردازیم. بایستی به این مجموعه (یعنی دولتها و شرکتهای فنی) نظرات سازمان ملل، نظر کشورهای توسعه یافته و همچنین در حال توسعه را نیز بیافزاییم.
مشکل از کجا آغاز میشود: کوین میتینگ یکی از جانیان به نام و باسابقه محیط سایبر به شمار میرود. او که دوره طولانی مدتی را به عنوان مجازات هک در زندانهای ایالات متحده سپری کرده است در سنای امریکا به صراحت اعلام کرد: امنیت کامپیوتر همانند قفل کردن یک درب است. اگر دری قفل خورده باشد درست است که وارد شدن از در محال است ولی اگر کسی واقعاً بخواهد داخل شود میتواند از پنجره چنین کاری را بکند. او همچنین مدعی شد در تمام مدت که به عنوان یک هکر فعالیت داشته است فقط یکبار ناموفق بوده و دلیل این عدم موفقیت هم آن بود که یک هکر دیگر در حال نفوذ به همان محل بوده است. با وجود انسانهایی همچون میتینگ که امروزه تعداد آنها روبه فزونی گذاشته است وضعیتی را ایجاد کرد تا هیچ کس در محیط اینترنت روی آرامش نبیند. امروزه حملات اینترنتی به یک واقعیت تلخ تبدیل شده است. واقعیتی که هر روز به ابعاد و اشکال آن افزوده شده و خطرات ناشی از آن بطور جدیتری اشخاص مرتبط با اینترنت را تحتالشعاع قرار میدهد. موضوع وقتی حساسیت بیشتری بخود میگیرد که بدانیم امروزه اینترنت تا چه اندازه بر تلاشهای اجتماعی بشر سایه افکنده است. شاید این نکته که بیش از ۳۰% کل تجارت جهانی از راه تجارت الکترونیکی به انجام میرسد خود شاهد کاملی بر این مدعا باشد ولی بهتر است اضافه کنیم که اکثر نقل و انتقالهای پولی و مالی بینالمللی، اطلاعات سری معاملات و فعالیتهای شرکتهای بزرگ، بانکها و حتی وزارتخانههای بسیاری از کشورها، روشهای سری مراقبتهای هوایی، کنترل رفت و آمد کشتیها و سیستمهای کنترل امور پزشکی از جمله مواردیست که امروزه به اینترنت سپرده شده است. حال باید مشاهده کرد محیطی که به این درجه از اهمیت دست یافته است را میتوان به شرکتهای فنی و تخصصی واگذار کرد و انتظار داشت این همه اطلاعات سری مصون بمانند؟
حال وارد اصل موضوع میشویم و نظرات مختلف را از سوی اطراف متفاوت قضیه مورد بررسی قرار میدهیم:
۱) کشورهای توسعه یافته: خاموشترین گروه موجود که البته سکوتی گویا از خود بروز دادهاند کشورهای توسعه یافته هستند. گروه کشورهای شمال حتی در اجلاس سران جامعه اطلاعاتی شرکتی بسیار سرد و شکننده داشتند و غیر از نخست وزیر فرانسه و چند رهبر دیگر اکثر کشورهای ثروتمند در این نشست غیبتی غیرموجه داشتند. هرچند این روند در نشستهای بعدی تا حدودی بهتر شده است. این کشورها که نهادهای کنترل کننده فعلی را بطور عام در اختیار دارند سعی میکنند در موضعگیریهای غیررسمی از این بنگاههای تخصصی حمایت کرده و در عین حال با عدم حضور در تصمیمگیریهای بینالمللی اعتبار آنها را زیر سوال ببرند. البته چنانچه ذکر شد در اجلاس اخیر که برای راههای اعمال حاکمیت بینالمللی بر اینترنت تشکیل شده بود حضور این کشورها پررنگ شده بود ولیکن هنوز موضع دقیق و قاطع آنها بطور رسمی و علنی اعلام نشده است. تنها ایالات متحده است که صریحاً حمایت خود را از نهادهای تخصصی موجود ابراز داشته و اعلام کرده است که با انتقال قدرت از این نهادها مخالفت خواهد کرد.
۲) سازمان ملل متحد: کوفی عنان دبیر کل سازمان ملل متحد معتقد است هرچند موضوعات مربوط به حاکمیت بر اینترنت بسیار متعدد و پیچیده است ولی علاقه مشترک همه جهانیان به این مسئله استوار است که امنیت اینترنت باید تضمین شده و قابل اعتماد گردد. دبیر کل به همه طرفهای مربوط به این قضیه توصیه کرده است تا هدف اصلی خود را در قبال کمک به مردم همه جهان فراموش نکنند زیرا همه مکلفند تا ایجاد یک زندگی آزاد و شایسته را برای عموم مردم جهان فراهم نمایند. این مسئله از متن منشور قابل استنتاج است و از این طریق میتوان حقوق بینالملل اینترنت را مسئلهای متصل به منشور قلمداد نمود.
عنان در عبارتی کلی اضافه میکند: هرآنچه میکنید باید کمکی باشد به توسعه انسانی. بدین طریق سازمان ملل قصد دارد تا با ایجاد یک راه حل بینابینی تصور دستیابی به حقوق مشترک و بینالمللی را قابل حصول نماید. این سازمان و مسوولان آن معتقدند قصور هیچ طرف که صرفاً به مثابه حکومت کامل همانطرف بر محیط مجازی باشد قابلقبول نیست بلکه برایحاکمیت بر اینترنت بایستی مدلهای مشترک و دربرگیرنده عمومی ایجاد شود تا بتواند همه اطراف قضیه را تا حدود زیادی راضی سازد.
در عین حال دبیر کل سازمان ملل خود به صراحت اعلام میدارد که برد کنونی اینترنت به شدت ناعادلانه است و اکثریت بزرگی از مردم جهان هنوز از منافع سرشار آن بیبهره هستند. اگر تصور کنید که ۷۰ درصد محیط سایبر با زبان انگلیسی انباشته شده است و یا اینکه تسلط کامل و محض ایالات متحده به اینترنت به حدی است که براحتی میتواند استفاده کشورهای منظور از اینترنت را قطع نماید قضیه نمود بیشتری خواهد یافت.
۳) شرکتهای فنی: امروزه علاوه بر آموزش مجازی که از آن به عنوان آموزش الکترونیک نام برده شده و بسیاری از دانشگاههای جهان دورههای دانشکدههای مجازی خود را بر طبق آن آغاز کردهاند یکسری آموزشهای غیر صحیح نیز در محیط مجازی در حال جریان است. آموزش قتل، آموزش انواع جرائم، تجاوز به حریم خصوصی و اطلاعات شخصی و انتشار آنها، ارتباط تروریستها با یکدیگر و مواردی از این دست همگی در اینترنت تحصیل شده و روزبه روز بر تعداد آموزش دیدگان این کلاسها افزوده میشود ولی متخصصین و آباء اینترنت نظرات متفاوتی دارند. عدهای از آنها بطور کلی هیچ نقطه ضعفی که تا آن حد بزرگ باشد و نیاز به نفوذ دولتها در اینترنت را نمایان سازد نفی میکنند و عدهای دیگر هرچند لزوم ورود آنها را قبول میکنند ولی معتقدند دولتها نباید تا آن حد وارد شوند که در این عرصه به قانونگذاری بپردازند. در اینجا نظرات دو نفر از متخصصین موثر اینترنت و همچنین شرکت ICANN را مورد بررسی قرار میدهیم.
وینتون سرف و روبرت کان به عنوان پدران اینترنت شناخته میشوند و شرکت ICANN امروزه به عنوان مرکز فرماندهی واقعی اینترنت قابل شناسایی است. وینتون سرف معتقد است به قول مهندسها تا وقتی چیزی خراب نشده درستش نکنید و به قول پزشکها پیشگیری بهتر از درمان است. او هرچند قبول دارد که کاربردهای بیشتر از محیط سایبر اهمیت نظارت بر آنرا مشخص نمود ولی در عین حال معتقد است نیازی نیست که این نظارت بر کارکرد کلیت شبکه معطوف شود زیرا در کارکرد کلی اینترنت مشکلی وجود ندارد بلکه آنچه باعث بروز مشکل شده است، سوءاستفادههایی است که از این فضا در حال جریان است. به نظر او تلاشهای اخیر اگر به گونهای باشد که به سوال اساسی زیر پاسخ دهد مفید فایده خواهد بود. آن سوال این است که چگونه میتوان استفاده سازنده و مثبت از اینترنت را تسهیل نمود.
از سوی دیگر روبرت کان هرچند معتقد است هیچ چیزی وجود ندارد که نتوان آن را بهتر اداره کرد ولی در عین حال تصریح میکند که این مسئله نسبی است. به این معنا که هرچند جنبههایی از اینترنت خوب پیش میروند لیکن جاهایی هم وجود دارند که خوب و رو به جلو حرکت نمینمایند. این دو دانشمند هرچند از موافقان شرکت ICANN و تسلط آن میباشند لیکن پذیرفتهاند که جنبههایی نیز وجود دارد که حضور دولتها در آن میتواند به نفع اینترنت تلقی شود. پروفسور میلتون مولر یکی دیگر از دانشمندان و از مدیران ICANN به شمار میرود که معتقد است این شرکت یک مدل آزمایشی از یک نوع دولت جهانی است که به جای آنکه بر پایه قدرت داخلی بنا شود بر پایه یک پیمان بنا شده است. البته مولر اعتراف مینماید که این شرکت حالت ملی دارد و دولت فدرال ایالات متحده میتواند با ایجاد فشار بر روی آن اینترنت کشورهای مدنظر خود را حتی به تعطیلی بکشاند.
پاول تومی رئیس آیکان نیز معتقد است که ماموریت شرکت وی همان ماموریتی است که گروه کاری سازمان ملل متحد قرار است به رهبری کوفی عنان به انجام برساند. او در عین حال معتقد است اگر گروه کاری نیز بخواهد همین وظایف را به انجام برساند بایستی دقت داشته باشد تا بیشتر هدایت کننده باشد قانونگذار و فقط در جنبههایی وارد شود که ورود دولتها در آن الزامی است. ولی میتوان این سوال را از آقای تومی پرسید که اگر وظایف گروه کاری دقیقاً همان وظایف شرکت اوست پس چطور ممکن است که این شرکت در وظایفی که دولتها نباید وارد شوند دخول نمیکند ولی گروه کاری بینالمللی امکان دارد مرتکب این خطا شود یا به عبارت دیگر آیا وجدان کاری در ICANN تا به این حد رشد یافته است؟ لازم به ذکر است که عدهای این شرکت را یک مجموعه فوقالعاده سیاسی معرفی میکنند.
۴) کشورهای در حال توسعه: هرچند اینترنت در زمان آغاز حیات خود کشش وافری به سمت دموکراسی نشان میداد لیکن علل متعدد داخلی و بیرونی باعث شد دستیابی به این مسئله فاصله زیادی با واقعیت داشته باشد. البته هم اکنون بسیاری از وظایف نظارتی وب به عهده همکاران افتخاری شرکتهای فنی مرکزی است لیکن حکومت اصلی این ارگانها به عهده تعداد معدودی از شرکتهای ملی آمریکایی است. از این لحاظ کشورهای جهان و علی الخصوص دول در حال توسعه حساسیت خاصی پیدا کردهاند تا نقشی از این مدیریت به عهده نهادهای بینالمللی واگذار شود. از نظر این کشورها بهترین ارگان در این زمینه سازمان ملل متحد میباشد. لیکن از آنجا که اینترنت و فضای وب ظرفیتی فنی و تخصصی را میطلبد ارگانهای تخصصی وابسته به شورای اقتصادی اجتماعی سازمان و علیالخصوص اتحادیه بینالمللی مخابرات نقش پررنگتری در این زمینه بر عهده خواهند گرفت. البته نهادهای تخصصی دیگر از قبیل WIPO, UNIDO, VNESCO نیز در این راستا قابل تأمل است.
دول در حال توسعه برای رسیدن به چنین جایگاهی بایستی چند مرحله را پشت سر بگذارند اولین مرحله آن که هم اکنون در حال طی شدن میباشد همراه کردن سازمان ملل در این اتفاق جدید روابط و حقوق بینالمللی است اینکه خود کشورهای در حال توسعه به چنین شناختی رسیده و اهمیت چنین اقدامی را دریافتهاند نیز میتواند به عنوان مقدمهام شناسایی شود. زیرا آنها علاوه بر شناخت درباره این حقیقت هم اکنون توانستهاند حساسیت جهانی را ایجاد کرده و همگان را برای بدست گرفتن مدیریت اینترنت مجاب نمایند. نماینده برزیل در اجلاس جهانی حاکمیت بر اینترنت طی سخنانی ابراز داشت: نباید حاکمیت بر اینترنت به عنوان حق انحصاری یک گروه خاص و در بین کشورهای مخصوص تلقی شود بلکه لازم است دولتها در اداره کردن آن سهمی داشته و آنرا به یک ارگان مشترک بینالمللی بسپارند. از نظر نماینده برزیل در این اجلاس، حق دول در حال توسعه در این زمینه نادیده انگاشته شده است. وی با اشاره به اینکه امروزه به اینترنت به عنوان یک امکان همگانی و بینالمللی نگریسته میشود که باید به شکل بسیار آشکار و باز مدیریت شود حمایت خود را از طرح بینالمللی کردن مدیریت آن اعلام داشت. در واقع این سخنان نشان از طی مرحله اول توسط کشورهای در حال توسعه دارد. مرحله دوم که کشورهای مذکور بایستی پشت سر بگذارند. توجیهات تخصصی است که باید به آن طریق راه حلهای خود را اعلام دارند. دانشمندان و علیالخصوص مهندسین آمریکایی با ایجاد یکسری توجیهات فنی سعی فراوان دارند تا با دلایل تخصصی وانمود کنند لازم نیست مدیریت اینترنت به یک نهاد بینالمللی واگذار شود. در این زمینه نماینده آفریقای جنوبی در این اجلاس اظهار داشت، هرچند بسیاری از موضوعات مطرح شده فنی هستند اما اگر براستی فناوری جدای از سیاست است؟ در صورتی که دقیقتر به مسئله نگاه کنیم میتوانیم نظر این نماینده آفریقا را ملموستر درککنیم. مراکز تخصصی دیگر همانند ویپو نیز دقیقاً بامسائلی همچون فناوریهای پیشرفته مواجه هستند ولی آیا در آنها به این خاطر که مسائلی از این دست وجود دارد پای کشورها را قطع کرده و از نفوذ آنها جلوگیری مینمایند؟ مسئله دیگر که لازم است دولتهای گروه جنوب پاسخ آن را بدهند این است که دانشمندان میگویند مگر در محیط سایبر چیزی خراب شده که میخواند آن را ترمیم کنند؟ پاسخ کشورهای مذکور نیز چنین است که: مساله این نیست که چیزی خراب شده و باید درست شود بلکه صحبت بر سر قانونمند کردن یک فرایندی است که هم اکنون وجود دارد. از این لحاظ پیشنهاد اصولی این کشورها ارسال قضیه به سازمان ملل میباشد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست