سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

نسبت به این ۷ بیماری هوشیار باشید


نسبت به این ۷ بیماری هوشیار باشید

یکی از مهم ترین اقدامات در مواجهه با هر بیماری، تشخیص صحیح آن است. تشخیص نادرست می تواند باعث تشدید بیماری های مزمن شود و یا درمان به موقع و سریع آن را با مانع مواجه کند. مراجعه …

یکی از مهم ترین اقدامات در مواجهه با هر بیماری، تشخیص صحیح آن است. تشخیص نادرست می تواند باعث تشدید بیماری های مزمن شود و یا درمان به موقع و سریع آن را با مانع مواجه کند. مراجعه به متخصص، داشتن حساسیت نسبت به وضعیت جسمی و مشورت با چندین پزشک متخصص می تواند مانع تشخیص بیماری ها شود. اما به هر حال تشخیص نادرست بیماری ها امری اجتناب ناپذیر است که به علل متعدد از جمله اشتباه های پزشکان و متخصصان و یا پرسنل آزمایشگاه رخ می دهد. در این مطلب به نقل از «MSNBC» هفت بیماری که اغلب در مورد آن ها تشخیص نادرست اتفاق می افتد را ذکر می کنیم.

۱) کم کاری تیروئید؛ در کم کاری این غده، تیروئید، هورمونی به نام «Thyroxine» را به اندازه کافی که بدن به آن نیاز دارد تولید نمی کند. این هورمون در تنظیم سوخت و ساز و رشد بدن نقش دارد. این خطر با افزایش سن بالا می رود و از هر ۵۰ زن یک نفر و از هر ۱۰۰۰ مرد یکی را تحت تاثیر قرار می دهد. کم کاری تیروئید اغلب به علت تولید آنتی بادی ها توسط بدن است که بر عملکرد غده تیروئید تاثیر می گذارد. اختلال تیروئید می تواند طی ۲۰ سال به وجود بیاید و احتمال دارد در مراحل اولیه قابل تشخیص نباشد و درمان نشدن تیروئید کم کار منجر به سکته قلبی می شود.

علایم بیماری:

خستگی، بی حوصلگی، افزایش وزن، ناتوانی، خشکی پوست، درد عضلات، ورم دور چشم و ناتوانی در تمرکز از علایم کم کاری تیروئید می باشد.

تشخیص اشتباه:

بی حوصلگی و افسردگی در زنان یائسه نیز دیده می شود، اغلب بیماران در سن ۴۰ و ۵۰ سالگی که تحت معاینه قرار می گیرند پزشکان این اختلال را در ارتباط با یائسگی و یا افسردگی تشخیص می دهند.

آزمایش:

از طریق آزمایش ساده ای برای اندازه گیری میزان هورمون های تحریک کننده تیروئید و ماده ای به نام Thyroxine، پزشک می تواند بیماری کم کاری تیروئید را تشخیص دهد.

۲ ) آنژین صدری / بیماری قلبی در زنان؛ حمله قلبی یکی از علت های عمده مرگ و میر زنان است. اما به دلیل تفاوت علایم آن در زنان نسبت به مردان، تشخیص آن مشکل است. زنان هم مانند مردان به آنژین صدری که به علت خون رسانی نامناسب به قلب به هنگام ورزش و یا کار بدنی سخت به وجود می آید مبتلا می شوند. این درد را می توان در قسمت های مختلف بدن احساس کرد.

علایم:

درد نامشخص در قفسه سینه، اضطراب، غش و تنگی نفس. این علایم تقریبا همیشه متناوب و اغلب به هنگام فعالیت بدنی بروز خواهد کرد.

در صورت بروز علایم مشابه پس از صرف غذا این علائم نشانه سوء هاضمه است. اما اگر تنها به هنگام فعالیت بدنی بروز کند، به متخصص قلب مراجعه کنید.

تشخیص اشتباه:

بروز علائمی نظیر غش کردن، کم آمدن نفس و یا حالت تهوع در زنان بیشتر است و می تواند سوءهاضمه، کم خونی و کم خوابی تشخیص داده شود.

معاینه:

آزمایش فشار خون و کلسترول در افراد بالای ۴۰ سال و به ویژه در سیگاری ها و افرادی که فعالیت جسمی کمی دارند و در خانواده دارای سابقه بیماری قلبی هستند توصیه می شود.

۳ ) بیماری های حاد انسداد ریه؛ نوعی اصطلاح کلی برای دسته ای از بیماری های ریوی که شامل برونشیت و آمفیزم ( اختلالی که به علت باریک بودن مجرای تنفسی ایجاد می شود ) است، به کار می رود. این نوع ناراحتی معمولا به علت استعمال دخانیات به وجود می آید اما به علت عواملی مانند استنشاق آلوده کننده ها، گرد و خاک و گازهای شیمیایی نیز می توان به این بیماری مبتلا شد. به علت تشخیص ندادن صحیح این بیماری در اروپا، آمار مرگ و میر ناشی از آن نسبت به سرطان سینه، روده و پروستات بالاتر است.

علایم:

اگر سیگاری هستید و هنگام فعالیت بدنی دچار کمبود نفس و خس خس سینه می شوید، بهتر است هوشیار باشید. اگر به آسم مبتلا هستید، یک روز تنگی نفس دارید اما روز بعد ندارید. اما در بیماری حاد انسداد ریه کمبود نفس به طور تدریجی بدتر می شود و همراه با سرفه های حاد است.

تشخیص اشتباه:

تشخیص دادن بیماری حاد انسداد ریه از آسم برای پزشکان کمی سخت است.

معاینه:

آزمایش ریه.

۴ ) آندومتریوز؛ این مشکل وقتی رخ می دهد که سلول هایی که دیواره رحم را می پوشاند در قسمت های دیگر بدن مانند تخمدان، مثانه و روده نیز وجود داشته باشد. این سلول ها همانند سلول های رحم عمل می کند و مانند دوران قاعدگی خون و بافت ها را از دست می دهد. اما از آن جا که خون راه خروجی ندارد، در بافت می ماند و باعث درد و التهاب می شود. این بیماری به سختی تشخیص داده می شود و می تواند منجر به آسیب های جدی شود. آندومتریوز علت ۵۰ درصد ناباروری زنان است.

علایم:

قاعدگی نامنظم، شدید و دردناک، نازایی، احساس ناراحتی، خستگی مفرط و یا دشواری به هنگام دفع ادرار.

تشخیص اشتباه:

این بیماری را با سندروم روده تحریک پذیر، درد قاعدگی و حتی دردهای ناشی از حالات روحی، روانی اشتباه می گیرند.

معاینه:

معاینه لگن، سونوگرافی و یا آزمایش خون به همراه سابقه پزشکی.

۵ ) سلیاک (Coeliac disease)؛ در این بیماری سیستم ایمنی بدن به مواد غذایی حاوی گلوتن ( مخلوطی از پروتئین های موجود در غلات مانند نان و پاستا ) واکنش نشان می دهد. این بیماری به پرزهای روده کوچک به نام «Villi» که در هضم غذا نقش مهمی دارد حمله می کند تا مانع جذب مواد غذایی شود. بیمارانی که دچار این ناراحتی می شوند با افزایش خطر کم خونی رو به رو هستند و در صورت تشخیص ندادن بیماری احتمال ابتلای آنان به سرطان روده زیاد می شود. از آن جا که این بیماری نامتعارف، اغلب در کودکان دیده می شود، آخرین موضوعی است که به ذهن پزشکان می رسد. اما در سال های اخیر از هر ۱۰۰ نفر، یک نفر را گرفتار می کند.

علایم:

خستگی، افزایش و یا کاهش وزن بدون دلیل خاص، درد معده، اسهال، نفخ، ترش کردن. بعضی از بیماران نیز با زخم دهان مکرر و یا برجستگی های تاول مانند روی دست روبه رو می شوند.

تشخیص اشتباه:

این بیماری را به طور اشتباه با کم خونی و یا سندروم روده تحریک پذیر اشتباه می کنند.

آزمایش:

آزمایش خون می تواند وجود «TTG» و «EMA» نوعی آنتی بادی هایی که بدن در واکنش به خوردن گلوتن تولید می کند را تشخیص دهد.

۶) بیماری پارکینسون؛ این بیماری نوعی اختلال پیشرفته عصبی است که باعث لرزش و سفت شدن عضلات و ضعف و نداشتن تعادل به هنگام راه رفتن می شود. از آن جا که آمار مبتلایان به این بیماری بسیار پایین است، تشخیص دادن آن کمی سخت می باشد.

علایم:

سفت شدن عضلات و حرکت کند در ۷۰ درصد از بیماران قابل مشاهده است.

تشخیص اشتباه:

گرفتگی عضلات شانه و یا لرزش، که اختلال بی خطری است در بعضی از قسمت های بدن باعث لرزش می شود.

معاینه:

برای تشخیص این بیماری، باید از اسکن و MRI استفاده کرد.

۷) آریتمی قلب؛ غیر طبیعی بودن ریتم قلب می تواند به حمله قلبی کشنده منجر شود که جوانان را نیز تهدید می کند. اما به خاطر سن پایین علایم این بیماری درست تشخیص داده نمی شود. در صورت تشخیص به موقع این بیماری قابل درمان است.

علایم:

حدود ۸۰ درصد مرگ و میر بر اثر این بیماری بدون هیچ اخطاری ظاهر می شود اما تنها ۲۰ درصد با علایم اولیه خود را نشان می دهد. علایم این بیماری غش کردن ناگهانی، کمبود خواب، درد در ناحیه قفسه سینه به هنگام ورزش و تپش قلب است.

تشخیص اشتباه:

در اغلب بیماران بیماری صرع تشخیص داده می شود و یا این که فرد را سالم تشخیص می دهند.

معاینه:

از طریق نوار قلب این بیماری قابل تشخیص است، افرادی با این علایم و یا سابقه خانوادگی باید مورد آزمایش قرار گیرند.