جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

توسعه نیروگاههای بادی گام موثر در راه حفظ محیط زیست


توسعه نیروگاههای بادی گام موثر در راه حفظ محیط زیست

در حدود ۵۰ سال آینده ۳۰ درصد نیروگاهها در جهان از سوخت ذغال سنگ, ۱۰ درصد از سوخت گاز استفاده کرده و ۱۵ درصد نیروگاهها از انرژیهای تجدیدپذیر بهره می گیرند و نیروگاههای هسته ای نیز ۱۵ درصد از مجموع نیروگاهها را تشکیل می دهند

بهره‌برداری از ۲۲ واحد جدید نیروگاه بینالود در کشور گام موثری در جهت بهره‌گیری هرچه بیشتر از انرژیهای تجدیدپذیر برای‌تولید انرژی الکتریکی است.

بهره‌گیری از انرژیهای تجدیدپذیر برای تولید برق که جزو مظاهر طبیعی بوده بیشترین تاثیر را در کاهش آلودگی‌های محیط زیست و بهینه‌سازی مصرف انرژی دارد.

بدیهی است که در دنیای امروز، انواع انرژی‌ها به ویژه انرژی الکتریکی نقش محوری و اساسی در توسعه پایدار جوامع دارد و با توسعه جوامع نیاز و تقاضابرای‌انرژی‌افزایش می‌یابد.

بررسی‌های کارشناسان نشان می‌دهد که نیاز دنیا به انرژی (در کل) در سال ۲۰۵۰ میلادی در حدود ۵۰ الی ۱۰۰ درصد بیش از نیاز امروز است و سهم انـرژی الکتریکی در سال ۲۰۵۰ میلادی به ۷۰ درصد خواهد رسید. مساله مهم در این ارتباط استفاده از سوختهـای فسیلی در تولید انرژی الکتریکی و تا سال ۲۰۵۰ میلادی نیز وابستگی نیروگاهها به سوخت فسیلی همچنان قابل توجه است.

بنابراین باید توجه داشت که استفاده هرچه بیشتر از انرژیهای با سوخت فسیلی در تولید انرژی الکتریکی، دنیا را با چالش جدی در ارتباط با اثرات زیست محیطی سوختهای فسیلی روبه‌رو می‌کند و در این شرایط است به رغم وابستگی هرچه بیشتر نیروگاهها به سوخت فسیلی، باید در زمینه بهره‌گیری از انرژیهای تجدیدپذیر برای تولید برق اقدام کرد.

در حدود ۵۰ سال آینده ۳۰ درصد نیروگاهها در جهان از سوخت ذغال سنگ، ۱۰ درصد از سوخت گاز استفاده کرده و ۱۵ درصد نیروگاهها از انرژیهای تجدیدپذیر بهره‌ می‌گیرند و نیروگاههای هسته‌ای نیز ۱۵ درصد از مجموع نیروگاهها را تشکیل می‌دهند.

بهرصورت برای اینکه انتشار گازهای گلخانه‌ای به ویژه ۲CO و گازهای اسیدی ۲SO و NOx و ذرات معلق و نیز پسابهای صنعتی آلوده به فلزات سنگین و سایر آلاینده‌ها متوقف شود بنابراین ضرورت دارد که برنامه‌های مختلف در جهت توسعه بهره‌گیری از انرژیهای تجدیدپذیر تداوم یابد.

در حال حاضر در چند نقطه از کشور که میزان وزش باد بسیار قابل توجه است نظیر بخشهایی از استان خراسان و استان گیلان و ... از اهمیت خاصی در جهت احداث نیروگاه بادی برخوردارند.

به گونه‌ای که پروژه احداث نیروگاههای بادی بینالود و دیزباد استان خراسان شامل ۴۳ توربین بادی با ظرفیت ۴/۲۸ مگاوات است که همانگونه که اشاره شد به زودی ۲۲ واحد جدید نیروگاه بینالود به مرحله اجرا می‌رسد توسعه و احداث نیروگاه بادی منجیل هم از ۶۰ مگاوات به ۹۰ مگاوات از ابتدای سال ۸۴ به وسیله سازمان انرژی‌های نو در دست اجرا است.

احداث ۵۰۰ مگاوات نیروگاه برق بادی به وسیله بخش خصوصی هم پیش‌بینی شده که از این میزان معادل ۱۰۰ مگاوات آن در مزرعه بادی منطقه بینالود در دست بررسی است.

احداث نیروگاه بادی دیزباد نیشابور به وسیله وزارت جهاد کشاورزی نیز با تعداد ۲ دستگاه توربین جمعاً به ظرفیت ۲۶۰ کیلووات انجام می‌شود که همه این موارد قطعاً برای بهره‌گیری از انرژی تجدیدپذیر باد کافی نیست و برنامه‌ریزیهای گسترده‌ای باید در این زمینه انجام شود...