جمعه, ۸ تیر, ۱۴۰۳ / 28 June, 2024
حقایق زنجبیلی
بیش از ۵۰ درصد بافت گیاهان تازه از آب تشکیل شده است و میزان آب موجود در گیاهان تازه و خشک با هم متفاوت است. اگر گیاه نگهداریشده بیش از ۱۰ درصد رطوبت داشته باشد، باعث فساد آن میشود.
به همین دلیل بهتر است که گیاهان تازه را سریعا مصرف کنید. زنجبیل نیز جزو ادویههایی است که نحوه نگهداری خشکشده آن آسانتر از نوع تازهاش است. زیرا اگر زنجبیل در معرض گرما باشد اسانس آن تبخیر میشود و در نتیجه کیفیت و اثر آن کاهش مییابد. بنابراین زنجبیل را به صورت خشکشده تهیه کنید و موقع مصرف مقدار مورد نیاز را به صورت پودر درآورید. زنجبیل خشکشده را میتوان به مقدار ۳ تا ۴ گرم در روز به صورت پودر مصرف کرد. اما اگر زنجبیل را به صورت تازه مصرف میکنید، حتما آن را به صورت رنده یا له شده درآورید و سپس به مقدار ۸ تا ۱۰ گرم در روز استفاده کنید.
از نظر کیفیت و خواص تفاوت چندانی بین نوع تازه و خشک زنجبیل وجود ندارد. البته این مساله به نحوه نگهداری این گیاه معطر مرتبط است. تنها تفاوت نوع تازه و خشک زنجبیل در اسانس و رایحهشان است زیرا زنجبیل حین خشک شدن درصد کمی از اسانساش را از دست میدهد اگرچه تاثیری در خواص آن به وجود نمیآید. البته نباید فراموش کرد که نحوه نگهداری گیاهان تاثیر بسزایی روی اثرات داروییشان دارد. اگر گیاهی را به مدت خیلی طولانی نگهداری کنید میزان ماده و خواص دارویی آن از بین میرود. به عنوان نمونه زنجبیل خشکشده یک ساله از نظر کیفیت و خواص با زنجبیلی که به مدت ۵ سال نگهداری شده، متفاوت است زیرا اسانس آن مدام در حال کم شدن بوده و در نتیجه اثر خاصیتی آن ضعیف میشود و بعد از گذشت چند سال دیگر خاصیت نداشته و غیرقابلمصرف است.
نکته دیگر اینکه گیاهان خشک را به مدت ۱۲ تا ۱۸ ماه میتوان در شرایط مطلوب نگهداری کرد. به استثنای گروهی از گیاهان که طی یک سال خاصیت داروییشان را از دست میدهند مانند پرسیاوش که بعد از ۶ ماه خاصیت درمانی آن کم میشود و پس از یک سال دیگر قابل مصرف نیست. منظور از شرایط مطلوب، نگهداری گیاهان در محیطی دور از آفتاب، رطوبت و هواست. البته نوع بستهبندی گیاهان نیز اهمیت بسیاری دارد. بنابراین، بهترین ظروف برای نگهداری زنجبیل و سایر گیاهان معطر، ظروف فلزی، بعد آلومینیومی و بعد شیشهای تیرهرنگ (مانند قهوهای) است. البته حواستان باشد که در ظروفتان را خیلی محکم ببندید تا هوا و رطوبت وارد آن نشود. مساله بعدی تناسب ظرف و محتویات داخل آن است یعنی باید با گذاشتن مواد در داخل ظرف، حداقل هوا در آن وجود داشته باشد و از ریختن مقدار کم گیاه در ظروف بزرگ خودداری شود.
دکتر محمدحسین صالحی سورمقی
متخصص فارماکوگنوزی
استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران
انتخابات ریاست جمهوری انتخابات شهدای خدمت ایران علیرضا زاکانی سعید جلیلی انتخابات ریاست جمهوری 1403 مسعود پزشکیان انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم قالیباف محمدباقر قالیباف مناظره انتخاباتی
سیل هواشناسی بارش باران سوادکوه قتل قوه قضاییه تهران سیلاب سازمان هواشناسی محیط زیست شهرداری تهران افزایش حقوق بازنشستگان
دولت سیزدهم قیمت خودرو هوش مصنوعی قیمت دلار قیمت طلا دلار حقوق بازنشستگان بازنشستگان نهضت ملی مسکن مسکن قیمت سکه خودرو
جوکر فضای مجازی احسان علیخانی تلویزیون سینمای ایران رسانه ملی سریال سینما تئاتر
ماهواره دانش بنیان
رژیم صهیونیستی آمریکا غزه فلسطین دونالد ترامپ بولیوی جنگ غزه چین اتحادیه اروپا اوکراین ترکیه حزب الله لبنان
پرسپولیس فوتبال استقلال یورو 2024 باشگاه پرسپولیس تیم ملی فوتبال ایران لیگ برتر عبدالکریم حسن کریستیانو رونالدو جام ملت های اروپا جواد نکونام لیگ برتر ایران
نمایشگاه الکامپ همراه اول عیسی زارع پور وزیر ارتباطات فناوری ایلان ماسک گوشی
دیابت سازمان غذا و دارو کاهش وزن سرطان زوال عقل سلامت روده