چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

پوست شما زبان دارد


پوست شما زبان دارد

پزشکان بعضی بیماری های داخلی را از ظاهر پوست حدس می زنند

خیلی‌ها وقتی عضوی از بدن‌شان درد می‌گیرد یادشان می‌آید که باید به دکتر مراجعه کنند. اما بهتر است قبل از اینکه درد به سراغ‌تان بیاید و توان فعالیت را از دست بدهید به علایم ظاهری بدن‌تان خوب توجه کنید. پوست و مو و ناخن بیرونی‌ترین قسمت‌های بدن‌اند و تغییرات آنها از حالت طبیعی می‌تواند خبر از وضعیت نابه‌سامان قسمت‌های داخلی بدن بدهد...

پوست هر انسانی آینه تمام‌نمای سلامت کلی بدن‌اش است. بسیاری از بیماری‌های داخلی ابتدا به‌صورت مشکلات پوستی ظاهر می‌شوند. برخی از این بیماری‌ها را در همین نوشته با هم مرور می‌کنیم.

● جوش‌های پروانه‌ای

گاهی قسمت اعظم صورت با جوش‌هایی قرمز پوشیده می‌شود و انگار که ‌هاله‌ای پروانه‌ای شکل و قرمز روی صورت قرار گرفته است. این حالت اغلب یکی از علایم اصلی بیماری «لوپوس» است اما صبر کنید و دستپاچه نشوید. ممکن است این التهابات قرمز رنگ نوعی آکنه به نام روزاسه هم باشند. پس بهتر است با پدیدار شدن چنین ظاهری بر صورت‌تان سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید تا در هر دو صورت اقدامات درمانی لازم را به موقع انجام دهید.

▪ بیماری لوپوس: یکی از بیماری‌های خودایمنی است که قسمت‌های مختلفی از بدن از جمله پوست، مفاصل، قلب، ریه‌ها، خون، کلیه‌ها و مغز را درگیر می‌کند. در بیماری‌های خودایمنی، سیستم ایمنی بدن بافت‌های بدن را بیگانه تلقی کرده و به آنها حمله می‌کند.

▪ بیماری روزاسه: روزاسه که اغلب از آن با عنوان «آکنه بزرگسالان» یاد می‌شود، بیماری شایع پوستی است که سبب قرمزی و تورم صورت می‌شود. در این بیماری جوش‌های سر سیاه دیده نمی‌شوند.

● زواید مخملی

اگر اطراف گردن و زیر بغل‌تان زواید پوستی مخمل مانندی را مشاهده می‌کنید ممکن است ۳ حالت داشته باشد:

▪ شما خیلی اضافه وزن دارید.

▪ دچار بیماری دیابت هستید.

▪ و یا اینکه متاسفانه یک سرطان بدخیم بدن‌تان را اسیر کرده است.

● زوایدی با مرکز سفید و لبه قرمز

متخصصان می‌گویند این زواید نشانه اختصاصی بیماری دیابت هستند و هیچ ارتباطی به بهداشت و سلامت پوست ندارند. چنین وضعیتی می‌خواهد هشدار دهد که بیماری دیابت مزمن‌تان می‌تواند به زودی سلامت چشم‌ها و کلیه‌های‌تان را به خطر بیندازد، پس اگر این وضعیت را در قسمتی از پوست‌تان مشاهده می‌کنید هرچه سریع‌تر به پزشک متخصص داخلی یا پزشک متخصص غدد مراجعه کنید.

● زواید خارش‌دار ناهموار در ناحیه مچ دست و پا

این زواید بیشتر در ناحیه مچ دست و پا ظاهر می‌شوند اما ممکن است آنها را در کمر، گردن، پاها و اندام تناسلی هم ببینید. هنوز دلیلی برای ایجاد این زواید کشف نشده است اما اگر دچار چنین زوایدی هستید باید یک آزمایش کامل از کبدتان بگیرید زیرا ممکن است نشانه‌ای از بیماری هپاتیت C باشد.

▪ بیماری هپاتیت C: هپاتیت نوعی التهاب کبدی است که انواع مختلفی دارد. هپاتیت C که در ابتدا به صورت سرماخوردگی بروز می‌کند، ممکن است سبب بیماری‌های مزمن کبدی و فرسودگی کبد شود. این بیماری از طریق خون منتقل می‌شود.

● ضایعات پوست پرتقالی

این ضایعات رنگی که به رنگ پوست هستند روی کمر نمایان می‌شوند و اگر لمس‌شان کنید بافتی مانند پوست پرتقال دارند و معمولا با علایم دیگر پوستی ظاهر می‌شوند مثلا برجستگی‌های جوش مانند قرمز یا قهوه‌ای روی چانه و بینی. این علایم مربوط به یک بیماری ژنتیکی به نام توبرئوس اسکلروزیس هستند که می‌توانند سبب ایجاد تومور‌های خوش‌خیم در مغز و اندام‌های حیاتی شوند.

● کف دست سیرابی شکل

در این حالت پوست دست ضخیم، نرم و سفید شده و خطوط دست عمیق و مشخص‌تر به‌نظر می‌رسند و در کل ظاهر دست شبیه سیرابی پخته می‌شود. این حالت از علایم سرطان است. اگر فقط کف دست‌ها این ظاهر را به خود بگیرند معمولا ریه‌ها دچار سرطان شده‌اند. اگر علاوه بر این حالت قسمت‌های دیگری از پوست هم ضخیم شوند ممکن است فرد دچار سرطان معده باشد.

● دست و پای چوبی

این ناراحتی که اولین بار در سال ۱۹۹۷ شناخته شد حالتی است که پوست دست و پا سفت و قهوه‌ای شده و ظاهری مانند چوب پیدا می‌کند. این حالت نشانه‌ای از بیماری سیستمیک فیبروز کلیوی است. گاهی ممکن است یک لکه زرد رنگ هم در چشم به وجود بیاید. محققان معتقدند ماده گادولینیوم که در حین آزمایش‌های MRI استفاده می‌شود می‌تواند در بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی این حالت را ایجاد کند.

● فلس‌دار شدن پوست لگن و قرمزی زبان

این حالت خیلی نادر بیشتر قسمت نشیمن‌گاه و کف دست‌ها را درگیر می‌کند و در نتیجه پوست این نواحی قرمز روشن می‌شود و معمولا زبان هم درد می‌گیرد. گاهی در افراد مسن ممکن است پس از برطرف شدن علایم اسکار‌های پوستی هم باقی بماند. این علایم معمولا نشانه‌ای از سرطان پانکراس هستند.

منبع: Webmd

ترجمه: یاسمین ثریا