دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
ولایت فقیه
مساله «ولایت فقیه»، یکی از مهمترین مسائل جامعه اسلامی است که بحث و گفتگو درباره آن، از دو جهت ضروری میباشد:
اول آنکه ولایت فقیه سنگبنای نظام جمهوری اسلامی است و بر هر فرد مسلمان و انقلابی لازم است این اصل اساسی را خوب بشناسد و سپس بر مدار آن حرکت کند.
دوم اینکه دشمنان اسلام و انقلاب فهمیدهاند که ظلمستیزی انقلاب و نظام اسلامی، از این اصل مهم و مترقی سرچشمه گرفته است و برای منحرف ساختن چنین نظام و انقلابی، باید به قلب نیرودهنده و ستون استوار آن هجوم برند و به همین جهت است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در هر زمان مناسب، شبهاتی در زمینه این اصل بیبدیل مطرح گشته است.
مساله ولایت فقیه به معنای اعمال اموری که جنبهحکومتی داشته، در همان سالهای آغاز «غیبت کبری» در گفتارفقها و علما مطرح بوده است.حضرت امام خمینی قدس سره در حوزه علمیه نجف اشرف، بحث ولایت فقیه را در تاریخ ۱/۱۱/۱۳۴۸ش تا ۲۰/۱۱/۱۳۴۸ در جلسات درسخارج فقه خود مطرح نمود، در آن جاچنین فرمودند:
«موضوع ولایت فقیه چیز تازهای نیست که ما آورده باشیم،بلکهاین مساله از اول مورد بحثبوده است، حکم مرحوم میرزایشیرازی (آیه الله العظمی میرزا محمد حسن شیرازی معروف بهمیرزای بزرگ، وفات یافته ۱۳۱۲ ه.ق، مرجع تقلید بعد از استاداعظم شیخ انصاری) در حرمت تنباکو، چون حکم حکومتی بود، برایفقیه دیگر نیز واجب الاتباع بود، و همه علمای بزرگ ایران جزچند نفر از این حکم متابعت کردند، حکم قضاوتی نبود که بینچند نفر سر موضوعی اختلاف شده باشد، و ایشان روی تشخیص خود،قضاوت کرده باشد، بلکه روی مصالح مسلمین و به عنوان ثانوی،این حکم حکومتی را صادر فرمودند، و تا عنوان (ادامه استعمارانگلستان در رابطه با دخانیات) وجود داشت، این حکم نیز بود، وبا رفتن عنوان، حکم هم برداشته شد. و هم چنین مرحوم میرزامحمد تقی شیرازی (وفات یافته ۱۳۳۸ه. ق معروف به میرزای کوچکاز مراجع بعد از میرزای شیرازی) که حکم جهاد دادند البتهاسم آن دفاع بود و همه علما تبعیت کردند، برای این است کهحکم حکومتی بود.
به طوری که نقل کردند مرحوم کاشف الغطا(معروف به آیه الله شیخ جعفر کاشف الغطاء وفات یافته ۱۲۲۸ه.ق صاحب کتاب کشف الغطاء در فقه استدلالی) نیز بسیاری از اینمطالب را فرمودهاند، و از متاءخرین مرحوم نراقی (ملا احمد،وفات یافته سال ۱۲۴۵ه.ق) همه شوون رسول اللهصلیاللهعلیهوآلهوسلمرا برای فقهاءثابت میدانند، و مرحوم آقای نائینی (آیه الله حاج میرزا حسیننائینی وفات یافته سال ۱۳۵۵ ه.ق) نیز میفرمایند که این مطلباز حدیث مقبوله عمر بن حنظله استفاده میشود. در هر حال طرحاین بحث تازگی ندارد، و ما فقط موضوع را بیشتر مورد بررسیقرار دادیم، و شعب حکومت را ذکر کرده و در دسترس آقایانگذاشتیم تا مساله روشنتر گردد.
محسن گلستان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست