سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
مروری بر نظریه اخلاقی خواجه نصیرالدین طوسی
در نظر گاه اخلاقی خواجه ، انسانها فطرتا بد یا خوب نیستند .
تمایلات انسان دستخوش اكتسابات بعدی افراد قرار دارد .
بحثهای دقیق خواجه نصیر در باب صفات و افعال انسان ، بربنیاد تعاریف كلاسیك از انسان و برداشت دینی از هویت و شخصیت تركیبی آدمی صورت گرفته است .
رابطه اجتماعی و معنویت مدنی در نظر خواجه چنان است كه گوید : هزار شخص كار كن بباید تا یك شخص لقمه ای نان در دهن تواند نهاد .
در دستگاه اخلاقی خواجه نصیر ، انسان می كوشد تا به سعادت دست یابد . سعادت مفهومی است در مقابل شقاوت . دستیابی به سعادت نیز مترادف است با رهایی و تبعید نفس از شقاوت. انسان باید ماهیت ویژه خود را كه همانا قوه نطق و خردمندی در تمیز خوب و بد ، و حسن و قبح است ، به خوبی به شناخت در آورد و با مراعات آن امكان حصول به سعادت را فراهم سازد .
خواجه نفس انسان را دارای نیروهای مختلفی می داند كه هر یك منشا بخشی از افكار و احوال و اعمال آدمی هستند . سه قوه ناطقه ، شوقیه ، عامله در میان قوای انسان اهمیت ویژه ای دارند . قوه ناطقه ، منشاء ادراك و تعقل در آدمی است . قوه شوقیه احساسات و عواطف انسان را پدید می آورد و قوه عامله نیز علت و منشاء عمل و حركت در وجود انسان است . قوه شوقیه خود به دو قوه غضبیه و شهویه تقسیم می شود . این قوه فقط مختص انسان نیست ، بلكه حیوانات نیز در این قوه با انسان شریكند . لذا انسان نباید در مقابل قوه شوقیه تسلیم شود ، بلكه برای حصول به فضیلت و كمال اخلاقی باید این قوای سبعی ( غضبی ) و شهوی را عقب برانیم .
در نظر گاه اخلاقی خواجه ، انسانها فطرتا بد یا خوب نیستند . تمایلات انسان دستخوش اكتسابات بعدی افراد قرار دارد. البته وی برخی از انسانها را مفطور یا سرشته به بدی یا نیكی می داند ، اما اكثریت را تابع اكتسابات آنها قلمداد می كند . خواجه معتقد به وجود اراده و عقل در انسان است . اراده در پرتو عقل ، فعل خوب و بد را از یكدیگر تمییز می دهد ، لذا راه كسب فضایل از دریچه اختیار به انسان نمایانده شده است . امور خیر نیز دو دسته اند : خیرات نفسانی و خیرات جسمانی . عقل مختار حكم می كند كه آدمی خیرات نفسانی را بر خیرات جسمانی یا حسی ترجیح دهد و آنرا برگزیند ، چرا كه آن ژرفتر است . در پرتو همین اختیار ، انسان یا دست به فعل می زند و یا ترك .
بنابراین در نظر گاه خواجه نصیر ، دو عامل اساسی در تعیین منشاء افعال اخلاقی در انسان ، همانا نفس ناطقه و اختیار است . نفس ناطقه به تمییز خوب از بد و تبیین هر یك می پردازد و اختیار موجبات انتخاب را فراهم می سازد . عقل عملی یا علم اخلاق بر بنیاد این دو عامل عمل می كند . با اولی تبیین می شود و با دومی تحقق می یابد .
خواجه معتقد است نفس آدمی برای آنكه بتواند تهذیب و تعلیم شود و به اكتساب فضایل بپردازد ، لزوما می باید برخی خصایص را در خود داشته باشد . این خصایص از صفت افراط باید به دور باشند . خواجه ضمن ذكر آنها ، معتقد است كه این ویژگیها حد وسط هستند ، در حالی كه هر صفت افراطی یا تفریطی ، حتما مذموم و قبیح است . این صفات عبارتند از : اول تحفظ ، یعنی نگاهداری خویش یا خویشتن داری . تحفظ آن بود كه صورتهایی را كه عقل با وهم به قوت تفكر یا تخیل ، ملخص و مستخلص گردانیده باشند ، نیك نگاه دارد . دوم تذكر ، كه همانا یادآوری و تاكید بر حسن است . سوم ذكاء كه در معنی تیزی خاطر و تیز دلی به كار گرفته شده است . چهارم سرعت فهم ، پنجم سهولت تعلم . ششم حسن هدی كه نیكویی آرامش و وقار و شیوه و روش در نظر است ؛ خواجه می گوید : حسن هدی آن بود كه نفس را به تكمیل خویش به حلیتهای ستوده ، رغبتی صادق حادث شود . هفتم دعت كه به گفته خواجه آن بود كه نفس ساكن باشد در وقت حركت شهوت و مالك زمام خویش بود . و هشتم صفاء ذهن ، كه موجب قابل شدن برای پذیرش فعل نیك خواهد شد .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست