پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
تالاب هامون نگین کویر
تالابها نزدیک به۶ درصد از کره زمین را در برگرفتهاند و همواره سفرهخانهی مهماننوازی برای انسان بودهاند. تالابها با قابلیت زادآوری، نقش مهمی در بقای گونههای بیشماری از گیاهان و جانوران وابسته به خود ایفا کرده و ذخیرهگاه مهمی برای انبوه پرندگان، خزندگان، دوزیستان، ماهیان و بیمهرگان بودهاند. ارزش اکولوژیک تالابها ۱۰ برابر جنگلها و۲۰۰ برابر زمینهای زراعی است اما متاسفانه علیرغم اهمیت بالا، کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند. تالابها به عنوان غنیترین اکوسیستمها، دارای بیشترین تنوع زیستی بوده و امروزه به عنوان یک منبع درآمد برای خانواده، به خصوص در مناطق محروم محسوب میشوند. ایران ٢٢ تالاب بینالمللی دارد که نام همه آنها در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است. کنوانسیون حفاظت از تالابهای جهان در بهمن ١٣٤٩به میزبانی دولت ایران و در شهر رامسر منعقد شد و تا به امروز ١٣٨ کشور جهان به این کنوانسیون بین المللی ملحق شدهاند. در حال حاضر یک هزار و ٣٢٨ تالاب به مساحت١١١میلیون و ٩٠٠ هزار هکتار در سایت رامسر به عنوان تالابهای بینالمللی به ثبت رسیده که از این تعداد، ٢٢تالاب بینالمللی یعنی یک میلیون و ٣٢۷هزار و ٩٢٠هکتار در ایران واقع شدهاند. تالاب میانکاله، دریاچه پریشان، دریاچه ارومیه، دریاچه نیریز، مرداب انزلی، تالاب شادگان، هامون صابری و هیرمند، دریاچه قوپی، هامون پوزک، شورگل، بندر کیاشهر، امیرکلایه، قوریگل، مجموعه آلاگل، آلماگل و آجیگل، خوران، مجموعه رود شور، رود شیرین و رود میناب، رود گز و رود حرا، تالاب گاوخونی، خلیج گواتر، جزیره شیدور، تالاب گمیشان و تالاب فریدونکنار تالابهای بینالمللی ایران هستند.
تالاب بینالمللی «هامون» یکی از تالابهای مهم دنیا به شمار میرود که در منطقه کویری و بیابانی شرق کشورمان، در استان سیستان و بلوچستان، واقع شده است. این منطقه دشت هامون و دریاچه یا تالاب هامون و رودخانه هیرمند را شامل میشود. این تالاب بیش از چهار هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و از سه بخش «پوزک» در شمالشرقی و «صابوری» در شمالغربی و هامون هیرمند در مغرب و جنوبغربی سیستان تشکیل شده است. البته، مساحت هر یک از هامونها به آب ورودی رود مرزی هیرمند و رودخانههای فصلی دیگر (که وارد تالاب میشوند) بستگی دارد و افزایش هم مییابد.
نام تالاب هامون در اوستا(کانساویا) آمده و در پهلوی(کیانسی) و در کتب فارسی(کانفسه) آمده است. در یشت نوزدهم که نام زامیاد یشت معروف است(بند۶۶) آمده است که مرکزیت دین زرتشت، سرزمینهای پیرامون دریاچه کیانسیه است و گاهی با کلمه (آپ) آمیخته و بصورت (کیانسیآپ) آمده است. هامون اسمی است که بعدها به این دریاچه داده شد. سابقه تاریخی این دریاچه نشان میدهد که در ایران قدیم از لحاظ مذهبی دارای تقدس بوده، چنانکه استاد پورداوود میگوید: شرافت هامون در این است که در آینده سه پسر از پشت پیغمبر(زرتشت) از کنار آن ظهور خواهندکرد که هر یک به فاصله هزار سال از همدیگر پا به عرصه وجود خواهندگذاشت. بدینترتیب بنا به تفصیل کتب تاریخی، فروهرها برای نگهداری نسل آینده زرتشت به دریاچه کیانسی(هامون) گماشته شدهاند.
تالاب هامون از لحاظ اقتصادی برای ساکنان سیستان اهمیتی بسزا دارد و از نظر زیستمحیطی نیز منبعی عظیم و مهم به شمار میرود. منطقه حفاظت شده هامون به علت قرار گرفتن در مرکز مناطق کویری و نیمه کویری کشورهای ایران و افغانستان، در حقیقت تنها مأمن زیست پرندگان مهاجر در شرق کشورمان محسوب میشود.
در زمان پر آبی تالاب با ظرفیت تقریبی ۸ تا ۱۰ میلیارد مترمکعب را تشکیل میدهد و آب مازاد آن در سالیان پرآبی از طریق سرریز شیله مجددا به کشور افغانستان باز میگردد. هیرمند شریان اصلی تالاب بود که با آورد متوسط سالانه ۶/۳ میلیارد متر مکعب دشتهای هامون را تغذیه میکرد.آب هیرمند بر اثر خشکسالی قطع شد و دریاچه پس از مقاومت دو ساله خشکید و به بیابان عاری از پوشش گیاهی مبدل شد و بادهای موسمی ۱۲۰ روزه که توفانهای شن به همراه دارد، روستاهای بیشماری را مدفون کرد. در گذشته حیات یک هزار و ۲۰۰ واحد دامی، پرندگان مهاجر استان، امرار معاش ۲ هزار و ۸۰۰ صیاد به هامون وابسته بود.
سیستان به خاطر داشتن توپوگرافی پست، خاکهای حاصلخیز و آب آشامیدنی صاف، در بین تمام قسمتهای شرق ایران مستثنی است. این حوضه ایران در محدوده جغرافیایی بین ۶۰ درجه و ۱۵ دقیقه تا ۶۱درجه و ۵ دقیقه طول شرقی و ۳۰ درجه و ۵ دقیقه تا ۳۱ درجه و۲۷ دقیقه عرض شمالی واقع گردیده است.
مراتع و نیزارهای اطراف دریاچه اغلب اوقات سرسبز و متراکماند و زیبایی خیرهکنندهای به این منطقه میبخشند. این زیستبوم یکی از تالابهای زیبای ایران است. زیستبوم هامون در زمان پرآبی بینظیر است و دوام آن همیشه به رودخانه هیرمند بستگی دارد. محیط تالاب هامون زمینه بسیار مناسب و مساعدی را برای ایجاد و گسترش رویشهای گیاهی در زمان پرآبی فراهم کرده است.
وجود دریاچه آب شیرین، زمینهای باتلاقی، پخش آب حاصل از طغیان رودخانهها، نیزارها، تولید جلبکها و حشرات و ماهیان در مواقع پرآبی، همگی باعث شده است تا این منطقه مأوای صدها هزار پرنده مهاجر، بخصوص پرندگان آبزی و کنار آبزی شود. جانوران وحشی این منطقه عبارتاند از: خرگوش، شغال، گرگ، کفتار، کاراکال، یوزپلنگ، گرازو آهو. تاکنون بیش از ۱۸۳گونه پرنده در دریاچه هامون مشاهده شده است. تقسیمبندی این تعداد پرنده در قالب ۵۱ خانواده تنوع کمنظیر انواع پرندگان در این منطقه را نشان میدهد. البته، اهمیت پرندگان منطقه حفاظت شده تالاب هامون از جنبههای ملی و بینالمللی درخور توجه بوده و سازمان بینالمللی حیات پرندگان این تالاب را زیستگاه بااهمیت پرندگان معرفی کرده است. پلیکان و فلامینگو، قو، باکلان،کشیم ،سنقر، تیهو، زنگولهبال، درنا، پرستویدریایی، طاووسک، لکلک، حواصیل، اردک مرمری، عقاب دریایی دمسفید، شاهین، سنقر تالابی، دلیجه و انواع سارگپه که در اوایل پاییز از شمال کشور به منطقه مهاجرت میکنند و هم چنین پرندگان بومی از قبیل کرکس، دراج، باقرقره، هوبره، مرغابی و غاز دربیشتر نقاط این منطقه وجود دارند.
بر اساس مطالعات و تحقیقات انجام شده، تاکنون ۲۱ گونه گیاه آبزی در قالب ۱۰ خانواده در تالاب هامون شناسایی شده است که برخی از آنها را میتوان شامل گیاهان شناور، غوطهور، بندرآب، نیز گیاهان آبدوست حاشیه تالاب نام برد. در این تالاب گیاهان آبزی مثل نی(Phragmites communis)، جگن(Cyperus longus)،نی هندی(Arundo donax) لویی(Typha minima)، بوریا(Scripus sp.)، بارهنگ آبی(Alisma plantagus) و اویارسلام(Cyperus rotundus) وجود داشته که بر اثر خشکسالی از بین رفته است. گیاه نی یکی از گونههای مهم اقتصادی منطقه سیستان است و مورد مصرف دامهاست و یکی از اجزای مهم زنده و پویای زیستبوم تالاب هامون محسوب میشود و تغییر در میزان فراوانی آن آثار مستقیمی در حیات تالاب بر جای میگذارد. بعلاوه درتامین علوفه دامها از نیزارها استفاده شده ونیز از نیها جهت حصیربافی استفاده میگردد،که از صنایع دستی مهم مردم منطقه میباشد.
اهمیت این منطقه بیشتر به دلیل زیستگاه انواع حیات وحش، امکان پرورش ماهی، وجود انواع پرندگان ضمناً انواع ماهیهای رودخانهای و دریاچهای است. گونههایی از ماهیها برای تخمریزی، پوشش گیاهی فشرده درون آب را ترجیح میدهند و هنگام تولید مثل در چنین مکانهایی تجمع میکنند. پوشش گیاهی هامون هم محل مناسبی برای مخفیشدن و در امان ماندن بعضی از پرندگان، پستانداران و سایر آبزیان است. همچنین از این تالاب سالانه ۲۰ هزار تن ماهی صید میشد.
درتالاب هامون چند گونه ماهی بومی وفوقالعاده مقاوم در برابر شرایط سخت و گرمای زیاد زندگی میکنند. هامون ماهی (Schizothorax zarudnyi) یکی از باارزشترین گونههای اقتصادی بومی از سیستم آبهای جریاندار رودخانهای به آبهای ساکن، تالابهای سه گانه هامون و چاهنیمههای سیستان میباشد. که وزن آن گاها از یک کیلوگرم نیز فراتر میرود. ماهی بومی دیگراین منطقه ماهی انجک(Schizocypris brucei) میباشد. همچنین ماهیانی چون کاراس(Carassius auratus)، کپور معمولی(Cyprinus carpio)، آمور(کپور علفخوار)(Ctenopharyngodon idella)، فیتوفاک(Hypophthalmichthys molitrix)، نیز در تالاب مشاهده میشوند.
منابع:
۱- افشار سیستانی.ا،۱۳۶۷، دریاچه هامون، مجله رشد جغرافیا، شماره ۱۷،۴۵ صفحه.
۲- منصوری.ج، مجنونیان.ه، ۱۳۷۱، تالاب هامون( پناهگاه حیات وحش هامون)، انتشارات سازمان محیط زیست، چاپ دوم.۶۴ صفحه.
۳- میرلطفی.م،حیدری مکرر.ح، خمر.غ، بزی.خ،۱۳۸۰ دریاچه هامون. انتشارات دانشگاه زابل.۲۰ صفحه.
۴- http://rashki.blogfa.com/post-۲۱.aspx
۵-(http://teletext.irib.ir/UserPages/tabid/۵۵/SubjectId/۹۵۸/IsLeaf/۱ /IsList/۱ /Default.aspx)
جواد میردار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست