پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

تکنیک های رنگ آمیزی و نقاشی پارچه ها


تکنیک های رنگ آمیزی و نقاشی پارچه ها

یکی از جالب ترین و مهیج ترین روش ها برای رنگ آمیزی پارچه, تکنیک رنگ افشانی روی پارچه است

● رنگ افشانی

یکی از جالب‌ترین و مهیج‌ترین روش‌ها برای رنگ‌آمیزی پارچه، تکنیک رنگ افشانی روی پارچه است. قلم موهایی که برای این روش استفاده می‌شوند باید دسته‌ای بلند و محکم و برسی با موهای زبر و خشن با انتهایی قوی و محکم داشته باشند. برای پروژه‌های کوچک و ابتدایی، یک مسواک قدیمی بدون استفاده می‌تواند ابزار مناسبی باشد. این تکنیک به این صورت انجام می‌شود که یک چاقو یا انگشت اشاره خود را روی فرچه آغشته به رنگ بکشید به طرزی که ذرات رنگ بر روی پارچه پاشیده شود. این تکنیک کثیف کاری زیادی ایجاد می‌کند و توصیه می‌کنیم حین انجام این کار، قالیچه و عناصر دیگر را از پیرامون خود دور کنید یا کاملا آنها را بپوشانید.

با این کار بنا بر نوع پارچه و میزان غلظت رنگ، پس از پاشیده شدن، رنگ، یا روی پارچه می‌نشیند یا داخل بافت آن فرو می‌رود. پارچه‌های چلوار و پنبه‌ای برای این کار بسیار مناسبند، زیرا رنگ‌ها به خوبی روی آنها می‌نشینند و نقش می‌بندند. غلظت رنگ برای پاشیدن روی پارچه بسیار مهم است. رنگ‌های بر پایه آب (اکرولیک) و گواش از جمله رنگ‌های مناسب برای این تکنیک هستند. پارچه‌هایی را که با این روش نقاشی و رنگ‌آمیزی می‌شوند، پس از خشک شدن اتو‌کشی کنید تا رنگ بر روی آنها ثابت شود.

تکنیک رنگ افشانی روی پارچه تا حدی غیرقابل پیش‌بینی است: ممکن است ضخامت رنگ‌های روی پارچه زیاد شود یا به‌دلیل آبکی بودن رنگ‌ها، زمانی‌که قطرات رنگ روی پارچه می‌نشینند حرکت کنند و در هم فرو روند. پس از تمرین مکرر و به دست آوردن مهارت در این زمینه، می‌توانید از رنگ‌های خاص و براق مانند رنگ‌های برنز، سیلور و طلایی برای ایجاد طرح‌های چشم‌گیر و زیبا روی پارچه استفاده کنید. از این تکنیک می‌توانید برای تزئین و آراستن پارچه‌های رو‌تختی، رومیزی و حتی پرده استفاده کنید و آثار هنری زیبا و جذابی را برای دکوراسیون خود خلق کنید.

در این تصاویر نمونه‌هایی از روش‌های متفاوت رنگ‌آمیزی روی پارچه نشان داده شده است و در مورد هر یک توضیحی مختصر آورده شده است:

روی این پارچه ابریشمی خشن چینی، خطوطی تار با رنگ اکرولیک رقیق شده صورتی نقاشی شده است. برای نقاشی خطوط مجزا و مشخص دیگر نیز، رنگ مشکی اکرولیک به صورت غلیظ به کار رفته است.

طرح راه‌راه نقاشی شده روی این پارچه از ساختار بافت آن الهام گرفته است. برای این نقاشی از رنگ اکرولیک و رنگ‌های پودری استفاده شده است. راه‌های آبی و مشکی با کمک یک قلم مو ترسیم شده و قسمت‌های قهوه‌ای رنگ با انگشت روی پارچه کشیده شده‌اند.

برای ایجاد این طرح شطرنجی زیبا، ابتدا روی سطح پارچه چلوار را با خمیری مخصوص پوشانده و سپس آن را در رنگ آبی غوطه‌ور کنید؛ بعد از چند دقیقه پارچه و رنگ روی آن کاملا خشک می‌شود. در انتها، پارچه خشک آبی را روی زمین پهن کنید و با کشیدن شانه‌ای روی سطح آن رگه‌هایی روی زمینه پارچه به وجود آورید، سپس با رنگ سفید و قهوه‌ای آجری، راه‌های عمودی و افقی و طرح‌های دیوار را روی آن بکشید.

پوشاندن پارچه با لایه‌ای از خمیر و رنگ صورتی و سپس ریختن رنگ آبی روی کل پارچه سبب ایجاد چنین طرحی شده است. خطوط افقی که مشاهده می‌کنید نیز در اثر خشک شدن پارچه روی رادیاتور ایجاد شده است.

طرح کک مکی ایجاد شده روی این پارچه با کمک تکنیک رنگ افشانی با یک مسواک و یک رنگ رقیق شده با آب ایجاد شده است. حاشیه این پارچه نیز با رنگ آجری نقاشی شده و سپس روی حاشیه با رنگ مشکی کار شده است.

● استنسیل

یکی از تکنیک‌های ارزان و با‌ثبات برای نقاشی روی پارچه، تکنیک استنسیل است. استنسیل روشی بسیار آسان برای اضافه کردن طرح و رنگ به یک پارچه ساده با بافتی نرم است. استنسیل همچنین روشی عالی برای ایجاد حاشیه‌های پر زرق و برق و باشکوه روی پارچه است.

برای تاثیر بیشتر و رسیدن به نتیجه بهتر، توصیه می‌کنیم از تکنیک استنسیل روی پارچه‌ای رنگ نشده استفاده کنید، اما اگر این روش را روی پارچه‌ای رنگ شده اجرا می‌کنید، رنگی را انتخاب کنید که هنگام قرار گرفتن روی پارچه در رنگ زمینه گم نشود.

برای انجام این کار علاوه بر اسپری رنگ می‌توانید از اسفنج یا پد برای اجرای طرح استنسیل روی پارچه استفاده کنید. نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که رنگی انتخابی برای این کار باید سریع خشک شود و همچنین ضخامت رنگ منتقل شده بر روی مهر استنسیل به اندازه کافی باشد که طرح را به صورت کامل پیاده سازد. رنگ‌های اکرولیک و پوستری برای این کار گزینه‌های مناسبی هستند.

تکنیک استنسیل را می‌توانید به‌صورت حرفه‌ای‌تر با رنگ‌های متنوع و ریزه کاری‌های بیشتر انجام دهید، در این صورت باید مراقب بود تا رنگ‌ها با هم ادغام نشوند.

ستاره‌های طلایی زیبا که به‌طور نامنظم روی این پرده با زمینه آبی تیره با روش استنسیل چاپ شده است جلوه‌ای درخشان و خیره کننده به این پرده داده است. این کار به‌صورت دستی استنیل شده است و برای رنگ طلایی از اسپری رنگ استفاده شده است.

● تکنیک رنگ کردن پارچه با رنگ پارچه و واکس‌های مخصوص

رنگ کردن ساده پارچه‌ها یکی از ساده‌ترین و موثرترین روش‌های نقاشی روی پارچه است، اما چیزی که می‌تواند این روش ساده را جذاب و زیباتر کند ایجاد بافت‌های مختلف روی پارچه رنگ شده با کمک ابزارهای مختلف است. تکنیک شست‌وشو در این دسته‌بندی قرار می‌گیرد. برای این تکنیک دو فرم اجرا با اندکی تفاوت استفاده می‌شود:

در روش شست‌وشو برای رنگ‌آمیزی پارچه‌های سبکی مثل موسلین یا چلوار، آنها را در داخل رنگ می‌شویند و می‌خیسانند سپس با پیچاندن پارچه مقدار آب و رنگ اضافی را از آنها می‌گیرند تا زودتر خشک شود. چین و چروکی که در این مرحله روی پارچه ایجاد می‌شود و رگه‌هایی که رنگ روی پارچه بر جا می‌گذارد به‌صورت دائمی بر پارچه باقی می‌ماند. در این روش می‌توانید از آهار یا خمیر مخصوص روی سطح پارچه استفاده کنید. این مواد سبب می‌شوند تا پارچه محکم‌ و سفت‌تر شوند.

در حالت دوم تکنیک شست‌وشو، از چسب کاغذ دیواری در فرایند رنگ‌آمیزی پارچه استفاده می‌شود و به همین دلیل پارچه‌ای محکم و سخت حاصل می‌شود. در این روش باید دقت کنید که از مقدار کافی چسب استفاده کنید، زیرا اگر مقدار چسبی که استفاده می‌کنید زیاد باشد، پارچه بیش از حد سخت و سفت می‌شود. برای این روش ابتدا پارچه را کامل روی سطحی پهن ‌کنید و چسب کاغد دیواری را روی سطح پارچه بکشید و بگذارید تا خشک شود. سپس پارچه را با لایه چسب در وانی پر از رنگ مورد نظر غوطه‌ور ‌کنید، پس از مدتی رنگ توسط لایه چسب روی پارچه جذب می‌شود. سپس پارچه را باید از داخل رنگ بیرون آورید و در جایی مناسب قرار دهید تا خشک شود. سپس می‌توانید با کمک ابزارهای مختلف و ساده‌ای از قبیل شانه یا مسواک روی سطح پارچه رگه‌ها و بافت‌های بیشتری ایجاد کنید. بهترین پارچه برای این روش‌ها چلوار است و می‌توانید از این روش برای رنگ‌آمیزی و ایجاد عناصری از قبیل کوسن و حتی پرده استفاده کنید.