پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

قهرمان شو تا میلیونر شوی


قهرمان شو تا میلیونر شوی

ورزش حرفه ای با جنبه های مالی پیوندی بسیار مستحکم دارد, به گونه ای که بدون منابع مالی اصلا به حضور در ورزش حرفه ای هم نمی توان فکر کرد

ورزش حرفه‌ای با جنبه‌های مالی پیوندی بسیار مستحکم دارد، به گونه‌ای که بدون منابع مالی اصلا به حضور در ورزش حرفه‌ای هم نمی‌توان فکر کرد.

بسیاری از نخبه های ورزش دنیا اگر پای جنبه های مالی و جوایز نقدی کلان در میان نباشد، حتی حاضر نیستند فکر پشت سر گذاشتن تمرینات سخت به منظور حضور در رقابت های مختلف را به ذهن خود راه بدهند چه برسد به این که آن را عملی کنند. درواقع می توان گفت میزان جوایز نقدی رقابت های مختلف گاهی اوقات با تلاش یک ورزشکار رابطه مستقیم دارد؛ به این ترتیب که هر چقدر میزان جایزه نقدی بیشتر باشد به همان میزان تلاش یک ورزشکار هم بالاتر می رود.

ارتباط سیستم حرفه ای شدن با افزایش جوایز نقدی

با روند حرفه ای ورزش دنیا در تمام رشته ها سیستم حاکم بر برگزاری برخی از رقابت های معتبر جهانی زمین تا آسمان با آنچه در گذشته بود تفاوت دارد؛ اکنون در این سیستم تلاش بر جذب بیشتر تماشاگر و به دست آوردن تبلیغات بیشتر است تا از این رهگذر درآمد های بیشتر و هنگفت تری نصیب مسئولان برگزاری رقابت ها شود. بخشی از تلاش هایی که در ورزش برای پیشرفت بیشتر و حرفه ای شدن صورت می گیرد به اختصاص جوایز نقدی کلان به ورزشکاران وابسته است. در گذشته ای دور حتی برترین و معتبرترین تورنمنت های ورزشی در سراسر دنیا پاداش های کلانی نداشتند و تلاش برای معرفی رقابت ها به مردم و طی کردن مراحل ابتدایی توسعه و پیشرفت یک رشته ورزشی بود، اما اکنون اوضاع کاملا فرق می کند. در سطح ورزش حرفه ای دنیا قهرمانان رشته های تیمی در تورنمنت های معتبر جوایزی میلیون دلاری دریافت می کنند، اما ورزشکاران رشته های انفرادی اوضاع بهتری دارند، زیرا آنها هم در صورت قهرمانی جوایز میلیونی دریافت می کنند و البته بتنهایی و بدون تقسیم کردن با کسی این جایزه کلان را به جیب می زنند. خیلی وقت است که رشته های انفرادی از لحاظ درآمدزایی از برخی رشته های توپی و تیمی جلو زده اند، اما روی هم رفته باید گفت ورزش حرفه ای دنیا به سمت و سویی رفته است که بخش عمده همه چیز به جوایز نقدی کلان و پاداش های قابل توجه ختم می شود.

اسپانسرها وارد می شوند

قهرمانان رشته هایی همچون تنیس، گلف یا حتی رشته های تیمی همانند فوتبال پاداش های نقدی کلانی به جیب می زنند، اما چه کسی چنین پاداش کلانی را به قهرمانان و نایب قهرمانان می دهد؟ اصولا جوایز نقدی کلان رقابت های مختلف را نهادهای مختلفی تامین می کنند.

گاهی فدراسیون های ورزشی با توجه به میزان درآمدزایی رقابت ها و سودی که به دست می آورند این پاداش را به قهرمانان اختصاص می دهند، اما در اکثر موارد این اسپانسرهای مالی قدرتمند و مشهور هستند که دادن این جوایز را به عهده می گیرند؛ البته فراهم کردن جوایز میلیون دلاری کاری است که فقط از برندهای مشهور دنیای تبلیغات برمی آید. کمپانی های عظیم نایک، آدیداس، کاپا و... از مشهورترین برندهای پوشاک و لباس ورزشی هستند که رد پایشان را می توان در بزرگ ترین تورنمنت های ورزشی دنیا دید.

سهم بیشتر مردان در جوایز نقدی

ورزش بین مردان اصول پیشرفته تری دارد، رقابت های مربوط به مردان پربیننده تر و جذاب تر است و با این اوصاف عجیب نیست که جوایز نقدی اختصاص داده شده به قهرمانان مرد در رشته های مختلف ورزشی از همتایان مونث شان بیشتر باشد؛ البته در این میان استثناهایی هم وجود دارد به این ترتیب که ورزشکاران زن پاداش نقدی بیشتری نسبت به ورزشکاران مرد می گیرند، اما روی هم رفته این مردان هستند که در بیشتر مواقع جوایز نقدی قابل توجه تری دارند.

در مطالب این پرونده به اندازه کافی درباره میزان جایزه نقدی قهرمانان رشته های پولساز و پربیننده پرداخته شده است. در ادامه نگاهی کوتاه به برخی دیگر از رشته های ورزشی می اندازیم که قهرمانان و برنده هایش جوایز نقدی بسیار سنگین و کلانی دریافت می کنند:

ـ اسنوکر در مقایسه با گلف یا تنیس رشته پربیننده ای محسوب نمی شود، اما گاه جوایز نقدی رقابت های جهانی بسیار بالاتر از جوایز نقدی تنیس و گلف است. در رقابت های معتبر اسنوکر جهانی که در کشورهای مختلف شامل هند، چین یا استرالیا برگزار می شود، قهرمانان بین ۵۰ تا ۹۰ هزار پوند جایزه نقدی دریافت می کنند. بد نیست بدانید، استفن هنری قهرمان هفت باره رقابت های جهانی در یک سال می تواند هشت میلیون دلار از رقابت های مختلف جایزه نقدی کلان دریافت کند.

ـ برای رقابت های جهانی بیسبال کلاسیک نیز اصولا حاوی جایزه های نقدی بسیار کلانی است که در برخی از رشته های تیمی (به استثنای فوتبال) نظیر ندارد. دوره اخیر این رقابت ها سال گذشته به میزبانی ژاپن، پورتوریکو، تایوان و آمریکا برگزار شد و در پایان جمهوری دومینیکن به قهرمانی رسید و تیم های پورتوریکو و ژاپن دوم و سوم شدند. دومینیکنی ها به عنوان قهرمان۲ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار گرفتند و به پورتوریکو و ژاپن به ترتیب یک میلیون و ۷۰۰ و یک میلیون و ۲۰۰ هزار دلار داده شد.

ـ سوارکاری از دیگر رشته هایی است که پول زیادی در آن وجود دارد؛ البته به شرط آن که پای قهرمانی در میان باشد. قهرمان برخی از تورهای سوارکاری مهم و معتبر دنیا جوایزی میلیونی دریافت می کند، اما یکی از بالاترین میزان جوایز نقدی در جام جهانی ۲۰۱۰ دبی اتفاق افتاد. قهرمان این رقابت ها چهار میلیون دلار دریافت کرد.

ـ جوایز نقدی رقابت های جهانی پینگ پنگ هرگز به پای تنیس نمی رسد، اما در نوع خود جالب توجه است. قهرمان پینگ پنگ دنیا ۲۰ هزار دلار دریافت می کند. نایب قهرمان ده هزار و نفر سوم نیز پنج هزار دلار می گیرد.

ـ شاید عجیب به نظر برسد، اما رقابت های جهانی دارت نیز دارای جوایز نقدی کلان است. در دوره اخیر رقابت های جهانی دارت یک بازیکن هلندی به مقام قهرمانی رسید. او برای این قهرمانی ۲۵۰ هزار پوند جایزه نقدی گرفت. نرخ ثابت برای قهرمانان جهانی دارت همین میزان است که البته در سال های آینده افزایش هم می یابد.

ـ هاکی نیز آرام به سمت و سویی می رود که همانند فوتبال جایزه نقدی دریافت کند. قهرمان، نایب قهرمان و تیم سوم رقابت های جهانی در دوره اخیر و دوره بعد به ترتیب ۸۰۰، ۴۰۰ و ۲۰۰ هزار دلار جایزه نقدی دریافت کرده و می کنند.

ـ ورزشکاران ورزش های زمستانی هم از دریافت جوایز نقدی کلان بی نصیب نیستند؛ نمونه جایزه های نقدی کلانی که در ورزش های زمستانی به ورزشکاران و اسکی بازان داده می شود، مربوط به رقابت های اسکی آلپاین است. قهرمانان این رقابت ها چیزی معادل ۱۷۲ هزار و ۵۰۰ فرانک معادل ۱۹۱ هزار دلار پاداش می گیرند.

هیلدا حسینی خواه