یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مقابله با کم رویی و خجالت
متأسفانه من با مشکل بزرگ خجالت روبهرو هستم و هنگام پرسیدن درس توسط استاد، دچار اضطراب میشوم و دستهایم میلرزد و به خوبی نمیتوانم جواب دهم. این وضعیت سبب شده که مورد تمسخر دیگران قرار گیرم. این حالت در روحیهام تأثیر منفی داشته، به طوری که از دیگران کنارهگیری میکنم. لطفاً کمکم کنید و راهی نشان دهید تا از این حالت رهایی یابم.
آدمی، موجودی اجتماعی و نیازمند ارتباط با دیگران است. خجالت و کمرویی، آفتی است که آدمی را از کاروان رو به تعالی و ترقّی باز میدارد و به قابلیتهای نهفته، فرصت بروز نمیدهد و توانها و استعدادها را سرکوب و نابود میسازد. از دیدگاه روانشناختی، کمرویی، توجهی غیرعادی و اضطرابآلود به خویشتن است که در یک یا چند موقعیت اجتماعی، تجلّی میکند و فرد را در انواع تنشهای روانی، شرایط نامناسب عاطفی و شناختی و نابسامانیهای جسمی و زیستی، فرو میبرد و موجب بروز رفتارهای خام و نسنجیده و واکنشهای نامناسب میگردد. این پدیده، با توجّه به ضعف و شدتش، انواع پیامدهای زیستی و روانی - مانند تشدید ضربان قلب، تغییر رنگ چهره، اختلال در تنفس، لرزش بدن و دستان، تغییر درجه صدا، لکنت زبان، خشکی دهان، انزواطلبی، عدم پذیرش، فرار از فعالیتها، عدم دفاع از خود، افت شخصیت، رکود علمی، مشکل دوستیابی و حتّی جهالت و نادانی را به دنبال میآورد.
بنابراین، خجالت، افزون بر این که انسان را از فعالیتهای فردی باز میدارد و زندگی شخصی را فلج میکند، زمینه فعالیتهای اجتماعی را نیز نابود میسازد و اندک اندک، سلامت جسم و بهداشت روان را در معرض تهدید قرار میدهد؛ همانگونه که به درستی تشخیص داده و اقدام کردهاید، با تصمیمی جدّی و همتی بلند، به مبارزه با خجالت و کمرویی بپردازید؛ تصمیمی جدی بگیرید و با تکیه بر توانمندی واقعی خود، توان خدادادی و استعداد نهفته وجودتان را هر چه زودتر، از چنگال غول خیالی عجز و بیکفایتی رهایی بخشید.
همان گونه که میدانید و گاهی تجربه کردهاید، خجالت و کمرویی، هرگز با ناتوانی برابر نیست و خجالتی بودن، به معنای ناتوان شمردن خویش است و نه ناتوان بودن.
از سوی دیگر، بیشتر صاحبنظران معتقدند که خجالت، خصلتی ژنتیکی نیست؛ تا خود را مقهور آن بدانید و در برابرش، تسلیم شوید! این پدیده، محصول شناخت نادرست خود و دیگران و سازش نایافتگیهای اجتماعی و حتّی رفتارهای غلط آموخته شده است. بیگمان با شناخت توانمندیهای خود، برخی عوامل مؤثر در بروز آنها و رعایت دقیق و مستمر و کامل راهکارهای ارائه شده، میتوان به مطلوبترین سطح سازش یافتگی اجتماعی و مؤثرترین شکل ارتباط با دیگران دست یافت. فقط کافی است به تواناییتان ایمان داشته باشید و تواناییهای خود را در فعالیتهای گذشته، مرور کنید و موفقیتهای هر چند ساده خویش را برشمرید. از آن جا که عوامل بروز خجالت و کمرویی، در نوعی شناخت غلط از خویشتن ریشه دارد، کافی است به شناختی صحیح و واقعبینانه از خود دست یابید؛ تا این سدّ تعالی و ترقّی را پشت سر گذارید و به عبارت دیگر، باید خودپندارهای را که از خود دارید، اصلاح کنید.
بر این اساس، به عنوان یک راهکار کلی، خوب است از بعضی عوامل مؤثر در بروز خجالت آگاه شوید؛ تا با حذف آنها، به مطلوب دست یابید. تربیت غلط خانوادگی، آلوده ساختن محیط خانه و فضای ذهن خویش به حالتهای رعب، وحشت، تهدید، ترس، دلواپسی، مراقبتهای شدید و افراطی از رفتارها و اعمال خود، مقایسه خود با دیگران، خود بزرگبینی و خود کوچکبینی افراط گونه و عدم آگاهی از مهارتهای اجتماعی، احساس تنهایی و ترس از مسخره شدن و مقبول واقع نشدن، بخشی از عوامل کمرویی میباشند.
هر کس در فضایی آلوده بدین عوامل، به سر برد، با نوعی احساس شرم، ترس، دلهره، گنهکاری، بیعرضگی و حقارت، رشد میکند و در نتیجه، همیشه خود را فردی ضعیف میبیند و جرأت هیچ اقدامی را در خویش نمییابد! این فرد، حتّی از قضاوت دیگران درباره اعمال و رفتارش میپرهیزد؛ خود را از دید دیگران مخفی نگه میدارد و از انجام دادن عملی که مورد مشاهده و ارزیابی دیگران باشد، اجتناب میورزد.
بیتردید با شناخت عوامل مؤثر در بروز خجالت و حذف آنها از صحنه زندگی و فضای ذهن خویش، میتوانید گامهای مؤثری برای درمان آن بردارید؛ سپس به راهکارهای زیر عمل کنید؛ تا هر چه زودتر از چنگال مخوف کمرویی نجات پیدا کنید.
● راهکارهای عملی
بر اساس شناختی که از علل بروز خجالت دارید، هرگز نباید درمان آن را در داروخانهها و لابه لای اقدامات پزشکی و آرامبخشها و تقویتکنندهها جستوجو کنید. اساس درمان؛ بر تغییرات شناختی و اصلاح رفتاری و از یاد بردن رفتارهای مبتنی بر خود کمبینی استوار است و از روشهای شناخت درمانی و تغییر در باورها و نظام ارزشی و افزایش مهارتهای اجتماعی و تواناییهای شغلی و حرفهای و تحصیلی، پیروی میکند. بر این اساس، چند روش عملی ذکر میشود؛ امید است مفید و در راه نیل به هدف، مؤثر باشند.
الف) ایجاد تغییر و اصلاح در شناخت خود از خویشتن
باید شناخت خود از تواناییها، استعدادها و ویژگیهای شخصیتی خویش را اصلاح کنید و با واقعیت تطبیق دهید و برای این کار، امور زیر را انجام دهید:
۱) در برابر آینه ایستاده، جلوههای رفتاری خوشایند، حالات بدنی و برداشتهای مثبتی را که از وضعیت ظاهری خود دارید، یادداشت کنید و روزی چند بار با صدای بلند بخوانید؛ مانند این جمله: «من خوش قامت هستم».
۲) فهرستی از ده لغت یا عبارت را - که بیانگر ویژگیهای مثبت شخصیت شماست - تهیه کنید و روزی چند بار آنها را در قالب جمله کاملی بخوانید؛ مثلاً بگویید: «من باهوش هستم».
۳. خاطرات و تجربههای جالب خود را برای دوستان صمیمی تعریف کنید.
۴) هرگز به اندیشه و شناختهای آزار دهنده (مانند احساس حقارت، ناتوانی، بیکفایتی، شرمندگی و...) اجازه ندهید فضای ذهن شما را اشغال کنند و به محض ورود این افکار، ذهنیتهای مطلوب و ویژگیهای مثبت خود را با صدای بلند تکرار کنید.
۵) هرگز تصور کمرو بودن را به ذهن خود راه ندهید و واژهها و عبارتهایی چون «من خجالتی هستم»، «من کمرو هستم» و «من جرأت بیان ندارم» را به زبان نیاورید؛ بلکه جرأت و شهامت را به خود تلقین کنید و با صدای بلند، در طول روز، چندین نوبت بگویید: من شهامت بیان این سخن، عمل و فعالیت را دارم و اجازه ندهید خاطره شکستهای قبلی، به اندیشه شما راه یابد و همواره موفقیتهای گذشته را به خاطر آورید.
۶) شناخت خود از جنس مخالف را تصحیح کنید. او نیز شخصی مانند شما و همه انسانهای دیگر است؛ البته رعایت حیا و عفت در مقابل نامحرم، امری مطلوب و شایسته است و هیچگاه شرم و حیا در مقابل نامحرم را مساوی با کمرویی و خجالت نگیرید.
ب) اصلاح رفتار و تغییرات رفتاری
بکوشید در جهت مخالف کمرویی رفتار کنید و برای این کار، امور زیر را رعایت کنید.
۱) هرگز خود را سرزنش نکنید.
۲) بر اساس شناختی که از خود دارید، برای خویش، هدفی در نظر بگیرید و برای رسیدن به آن، برنامهریزی کنید؛ برای مثال، بر اساس شناخت از خود، ارائه یک گزارش را بر عهده بگیرید و برای تهیه و کیفیت ارائه آن، برنامهریزی کنید و با تمرین در خلوت و نیز ارائه آن نزد دوستان صمیمی و گروههای کوچک، خود را برای ارائه در کلاس، آماده سازید.
۳) هنگام سخن گفتن، خود را گرفتار آداب و رسوم و تکلّفهای بیمورد نسازید و ساده، راحت و عاری از هرگونه آداب خاص، هدفتان را بیان کنید. در فعّالیّتهای آغازین، خواسته و هدف خود را به صورت یک جمله بنویسید و نوشته را بخوانید.
۴) پرسشها و مطالب ابتدایی را کوتاه و مختصر انتخاب کنید.
۵) ارتباط بصری با مخاطب را حفظ کنید.
۶) همیشه سخن را با مقدمه یا یک کلمه جالب آغاز کنید و از به کارگیری کلمات پیچیده، بپرهیزید. کلمات آغازین، باید متداول و جذاب باشند.
۷) قبل از سخن گفتن، مطلب مورد نظر را نوشته، در ذهن مرور و تمرین کنید و شکل بیان و مهارت لازم را فراهم آورید.
۸) هنگام سخن گفتن، به دیگران و قضاوت و حرکات و سکناتشان هرگز توجّه نکنید و گفتارتان را پیگیرید و با خونسردی، به هدف بیندیشید.
۹) موانع احتمالی و افکار و اعمال مزاحم را شناسایی و ذهن خود را برای مقابله با آنها آماده سازید؛ مثلاً اگر خنده حاضران شما را از ادامه سخن باز میدارد، شما نیز بخندید.
۱۰) به کار خود پاداش دهید. یک نفس عمیق، به خود آفرین گفتن یا باز گفتن تفصیلی و با آب و تاب آن برای نزدیکان، میتواند پاداش به شمار آید.
۱۱) از جزئیات بکاهید و اصل سخن را به صورت خلاصه و گویا بیان کنید.
۱۲) اجازه سوء استفاده به دیگران ندهید؛ کافی است به کار خود ادامه داده، در صورت روبهرو شدن با واکنش آنان، خود را در مقابل آنان احساس نکنید.
۱۳) در انجام رفتارهای اجتماعی کوچک و در محیطهای دیگر - که بیشتر احساس راحتی میکنید - فعال باشید و این کار را از سلام کردن، احوالپرسی، جواب سلام دادن، نگاه کردن، تعارف کردن و تعارف شنیدن، آغاز کنید و با تمرین، به کارهای بزرگتر و مهمتر گسترش دهید.
۱۴) با افراد فعّال و پر تحرکی که احساس خجالت نمیکنند، بیشتر مأنوس باشید و از خجالتیها فاصله بگیرید.
۱۵) همیشه کلامی برای گفتن و عمل یا هنری برای ارائه به جمع داشته باشید و آن را ارائه کنید و در جاهایی که کمتر احساس کمرویی میکنید و شبیه کلاس است، فعّالتر باشید.
۱۶) توجه داشته باشید که تا زمین نخورید، راه رفتن نمیآموزید؛ پس باید نقد دیگران و تمسخر آنها باشد؛ تا شما مجال رشد بیابید. بنابراین، اگر با عکس العمل دیگران روبهرو شدید یا در فعالیتهای آغازین، احساس ناتوانی کردید، از ادامه سخن یا عمل چشم بپوشید؛ هر چند میتوانید آن را ارائه کنید و از این راه، برای ارائه بهتر و کاملتر مطالب، آماده شوید.
لازم به یادآوری است که این مقصود، اندک اندک به دست میآید؛ نه با چند جلسه تمرین و خواندن چند جلد کتاب. اجرای پیوسته دستور العملها، روشها و رفتارها، در رسیدن به هدف، سودمند است. موفقیت روزافزون شما جوانان جویای دانش و دوستدار پاکیها، آرزوی ماست.
مشاور: ابوالقاسم بشیری
س.م. ادبیات تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست