دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
تولید آنزیم های صنعتی با استفاده از گیاهان تغییر یافته ژنتیك
بیوتكنولوژی كشاورزی تحولاتی اساسی در گیاهان زراعی ایجاد كرده است، بهطوریكه از گیاهان میتوان برای تولید بسیاری محصولات مورد نیاز بشر استفاده كرد.
پژوهشگران بخش انرژی آزمایشگاه ملی پاسنیك نورثوست، سیستم ویژهای برای كنترل ژنهایی كه به گیاهان منتقل كردهاند، ابداع نمودهاند. این پژوهشگران میتوانند ویژگیهای مورد نظر را تنها در یك قسمت از گیاه به وجود آورند، به صورتی كه بتوان از یك گیاه به دو منظور استفاده نمود. معمولاً محصولات زراعی، برای یك هدف مشخص (مثلاً تولید مواد غذایی، یا مواد اولیهٔ پوشاك و ...) كشت میشوند, اما نوعی سیبزمینی كشت شده است كه قابلیت تولید دو نوع محصول، یكی غذایی و دیگری آنزیمی را تواماً دارا میباشد.
تا همین اواخر، آنزیمهای صنعتی در فرمانتورها (بیوراكتورها) تولید میشدند، اما تولید آنها بدین روش به دو عامل گران قیمت "زمان" و "نیروی كار" وابسته است. پژوهشگران معتقدند استفاده از گیاهان به عنوان بیوراكتور برای تولید آنزیمها، آسانتر و ارزانتر خواهد بود.
● مزیتهای روش جدید:
هزینه تولید محصول با استفاده از فرمانتور ۵۰ تا ۲۵۰ دلار است. در صورتیكه پژوهشگران این مركز تخمین میزنند كه تولید آنزیمها در گیاه، كمتر از یك پنی برای هر گرم محصول هزینه در بر داشته باشد. این مسئله تنها به گیاه سیب زمینی محدود نمیشود. بلكه گیاهان دیگر به ویژه ذرت نیز میتوانند برای تولید آنزیم در قسمتهای غیرخوراكی آن دستكاری شوند.
بیش از ۱۲۰ میلیون تن ساقه خشك ذرت و ۴ میلیون تن برگ و ساقه خشك سیب زمینی در هر سال تولید میشود كه میتواند منبعی برای تولید مواد صنعتی باشد.
علاوه بر این، كشاورزان میتوانند با كشت یك گیاه و صرف یك هزینه دو محصول را تولید كنند. پژوهشگران این آزمایشگاه تخمین میزنند كه به واسطه فروش غدههای سیب زمینی بهعنوان محصول غذایی و ساقههای آن برای تولید آنزیم، كشاورزان افزایش درآمدی بالغ بر ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار در هر ایكر (واحد اندازهگیری مساحت) داشته باشند.
پژوهشگران این مركز به دنبال پیشبرهای منحصر به فردی هستند كه بتواند ژنهای تولیدكنندهٔ آنزیم را پس از برداشت محصول اصلی القا كنند. هرچند این آنزیمها در غده سیب زمینی تولید نمیشوند، اما اگر تولید آنزیم پس از جدا شدن غده از قسمتهای رویشی گیاه آغاز شود، از نظر افكار عمومی پذیرش بیشتری خواهد داشت.
سیب زمینی تراریخته (تغییر یافته ژنتیك) تولید شده، میتواند آنزیمی بهنام سلولاز تولید كند. ژنهای تولید این آنزیم، از باكتریها و قارچها جدا میشوند. سلولاز، آنزیمی است كه میتواند مواد گیاهی را تجزیه كند و علاوه بر آن، كاربردهای متنوعی در صنایع غذایی و تولید الكل دارد. آنزیمهای دیگر، نظیر لیپاز و پروتئاز نیز كه در صنایع دارویی و شیمیایی كاربرد دارند، با این روش قابل تولید میباشند.
ـ نكته:
چنانكه ملاحظه میشود، دانش ژنتیك باعث شده است از گیاهان و موجودات زندهٔ ریز، به عنوان كارخانههای تولید محصولات مختلف بتوان استفاده نمود. این دستاورد، علاوه بر كاهش بسیاری از هزینهها، موجب آشتی بیشتر تكنولوژی و طبیعت شده است. روندی كه تا چند دههٔ قبل در توسعهٔ تكنولوژی وجود داشته است، توسعه كارخانهها و ماشین آلات بزرگ و پیچیدهٔ مكانیكی و بعضاً الكتریكی بوده است.
این روند, افزایش آلودگی محیط زیست را نیز در بر داشته است. اما بشر امروز، با بهرهگیری از دانش ژنتیك، به قابلیتهای شگفتانگیز طبیعت و موجودات زنده پی برده است و بر آن است تا از همین قابلیتهای به ودیعت نهاده شده، استفاده كند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست