دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
کوچکترین, اما مهمترین واحد اجتماعی
● مسئولیت تربیت
پدر و مادر نسبت به تربیت فرزندانشان مسئولند، پیامبر اکرم(ص) فرمودند: «فرزندان خود را تربیت کنید، به راستی که شما درباره آنها مورد سؤال واقع خواهید شد.»
امام سجاد(ع) نیز درباره حق فرزند میفرمایند:
«و اما حق فرزندت به تو این است که بدانی وجود او از توست و اعمال نیک و بد او در این دنیا وابسته به تو است. تو در برابر خوب تربیت کردن و راهنمایی او به سوی پروردگار و اطاعت او مسئول هستی، پس عمل تو درباره او همانند عمل کسی باشد که میداند در نیکی کردن به او، پاداش و در کوتاهی نسبت به او، کیفر میبیند.»
امام سجاد(ع) از خداوند میخواهد که:
«بار خدایا، مرا در تربیت فرزندانم یاری فرما».
رسول اکرم(ص) میفرماید:
«هان! ای مردم، همه شما نسبت به زیر دستان خود نگهبان و مسئولید، آنکه به اصلاح خویش و دیگران مشغول است، همانند کسی نیست که تنها به اصلاح خود میپردازد.»
کسی که آزار دیگران را تحمل میکند همانند کسی نیست که در رفاه و آسایش به سر میبرد. تحمل سختیهای خانواده و فرزند، به منزله جهاد در راه خدا است. این روایت بازگوکننده این مطلب است که والدین نباید نسبت به ادای حقوق فرزند بیتفاوت باشند و از تربیت فرزندان خود شانه خالی کنند.
● هماهنگی میان خانه و مدرسه
مسئولیت تربیت فرزندان تنها به عهده پدر و مادر و مدرسه نیست، بلکه مسئولیتی است مشترک بین مدرسه و والدین. زمانی فرزندان ما به اهداف عالی تربیتی و آموزشی دست خواهند یافت که هر دو نهاد یعنی خانه و مدرسه احساس مسئولیت داشته و نسبت به وظایف خود هماهنگ عمل کنند و در تربیت کودک روشهای یکسانی را به کار گیرند.
اگر این هماهنگی بین خانه و مدرسه نباشد، کودک دچار سردرگمی میشود، پس مدرسه زمانی موفق خواهد بود که از یاری و هماهنگی خانوادهها برخوردار باشد. دستورات تربیتی مدرسه هر چند هم مفید و کاربردی، بدون همکاری و تایید خانوادهها اثری ندارد.
خانوادهها میتوانند با هماهنگ ساختن رفتار خود با برنامهها و آموزشهای مدرسه، نمونهای عملی برای جهتدهی و رشد فرزندانشان باشند. اگر این هماهنگی با مدرسه نباشد و والدین برنامهای مخالف برنامههای تربیتی مدرسه در پیش گیرند، فرزندان آنها دچار تضاد میشوند و در انتخاب راه صحیح سرگردان خواهند شد.
● وقتی روابط والدین تعیینکننده است...
مطالعات تربیتی نشان میدهد که سرزنش و خردهگیری دائم و پرخاش و انتقاد شدید در روابط والدین، اثرات سویی بر روی کودکان برجای میگذارد. شکاف در روابط پدر و مادر، سبب بهم خوردن نظم و انضباط خانه شده و کانون گرم خانواده را به میدان جنگ تبدیل میکند. گاه میشود که هر یک از والدین، فرزندان را علیه دیگری تحریک میکند و چون کودک از تشخیص حقیقت عاجز است، دچار اضطراب و دلهره میشود و در مقابل آنان و دیگران راه تملق و چاپلوسی را طی میکند. گاهی این ناهماهنگی، موجبات گریز از خانه و خانواده را فراهم میسازد.
کودک نیازمند محبت است و اگر ارتباط والدین که مهمترین کانون تأمین نیازهای عاطفی او هستند، به هم بخورد، بزرگترین لطمه روانی بر کودک وارد خواهد شد. چنین کودکانی وقتی در آینده تشکیل خانواده دهند، نمیتوانند روابط موفقی با همسر خود برقرار کنند و حتی در پذیرش مسئولیت در آینده نیز با مشکلاتی مواجه خواهند بود. بنابراین، صمیمیت، همکاری و هماهنگی بین پدر و مادر، از مهمترین عوامل رشد کودک است.
در خانوادهای که میان پدر و مادر اختلاف و سردی حاکم باشد، انتظار روح صمیمیت و همکاری و تفاهم در فرزندان بیمورد است. والدین اگر هم در بعضی موارد زندگی، تفاهم و توافق نداشته باشند، نباید در مقابل فرزندان به مشاجره بپردازند، زیرا تحمل این برخوردها برای کودک دشوار است، او را دچار اضطراب میکند و احساس امنیت را از او میگیرد. از طرف دیگر، این برخوردها موجب میشود که والدین خودبخود به فرزندانشان توجه کمتری داشته باشند.
اگر والدین رابطهای شاد و محبتآمیز باهم داشته باشند، کودک هم یاد میگیرد که به دیگران محبت بورزد و در کارها با دیگران تفاهم و مشارکت داشته باشد، در این صورت هماهنگی و همیاری برایش آسان خواهد بود.
احترام پدر و مادر نسبت به یکدیگر سبب میشود که فرزندان نیز به همدیگر و والدین احترام بگذارند.
والدین باید شنوندگان خوبی برای فرزندانشان باشند، زیرا کودک در مدرسه، فرصت کافی برای اینکه بتوانند همه نظرات و ابتکارات خود را ابراز کند، ندارد. والدین باید در این رابطه با هماهنگی کامل و با احترام به شخصیت فرزندشان، زمینه را برای تخلیه و باروری احساسات، عواطف و استعدادهای او فراهم سازند.
● گنجی به اسم «اعتماد به نفس»
«خود» در روانشناسی، مفهومی انتزاعی است، ولی برای هر فرد قابل درک است و اغلب آن را مرکز اصلی شخصیت میدانند. بیشتر نیروها، به خصوص نیروهای مثبت و جهتگیریهای شخصیت، از این مرکز بر میخیزند.
«خود» یا «نفس» ترکیبات متعددی دارد، مثلاً خود فیزیکی (بدن)، خود اجتماعی، خود آرمانی، خود عاطفی، هدفهای شخصی و جز آن که همه این مؤلفهها، زمینه را برای ارزشیابی فرد فراهم میکنند. این قضاوتها باعث میشوند که ما خود را ارزشمند یا غیرارزشمند بدانیم.
اعتماد به نفس، ارزشیابی کلی ما درباره فضایل و قابلیتهای خودمان، ارزشهایمان، اجزای بدنی، پاسخهای دیگران نسبت به ما و حتی گاهی نسبت به داراییهای ما، همان «خود» است.
● منابع اعتماد به نفس
اعتماد به نفس از چند منبع مهم تغذیه میشود:
▪ نخست: پیامهای عشق و محبت، حمایت و تأیید از جانب دیگران.
▪ دوم: ویژگیها و شایستگیهای خاص خود.
▪ سوم: روشی که شخص برای توجه به جنبههای خاص خود اتخاذ میکند؛ مثلاً در ارتباط با دیگران، خواستهای آرمانی و...
▪ چهارم: قضاوتهایی که دیگران درباره او و توانمندیهای او دارند.
● تقویت
برای تقویت اعتماد به نفس در فرزندان، راههای زیر پیشنهاد میشود:
الف) بیقید و شرط آنها را مورد محبت و توجه قرار دهید. (احساس مورد علاقه دیگران واقع شدن، ارزشمند بودن و مورد پسند قرار گرفتن، به احساس خوب بودن فرد کمک میکند.)
ب) شرایطی فراهم کنید تا کودکان تجربیات موفقیتآمیزی داشته باشند.
ج) مراقب قضاوتهای خود باشید. (به طور کلی قضاوتها، هم اعتبار ما را بیان میکنند و هم میتوانند به اعتماد به نفس فرزندان ما کمک کنند یا به آن لطمه بزنند.)
عبدالمهدی حمد باغستانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست