یکشنبه, ۳۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 19 May, 2024
مجله ویستا

اهمیت آب برای سالمندان


اهمیت آب برای سالمندان

به‌طور کلی مصرف آب به‌صورت مستقیم با متابولیسم بدن یا تولید انرژی ارتباط مستقیمی ندارد. یعنی با نوشیدن آب در بدن انرژی تولید نمی‌شود اما از آنجا که دهیدراتاسیون (کم آبی) می‌تواند …

به‌طور کلی مصرف آب به‌صورت مستقیم با متابولیسم بدن یا تولید انرژی ارتباط مستقیمی ندارد. یعنی با نوشیدن آب در بدن انرژی تولید نمی‌شود اما از آنجا که دهیدراتاسیون (کم آبی) می‌تواند روی مرکز گرسنگی بدن اثر بگذارد، ممکن است با کم‌آب‌شدن بدن الگوهای غذا خوردن ما هم تغییر کند...

به عبارت ساده‌تر امکان تغییر در مقدار، نوع و حجم غذا خوردن ما در اثر دهیدراتاسیون بدن وجود دارد بنابراین اگر کسی بخواهد الگوی غذایی مناسبی داشته باشد و دچار پرخوری نشود، باید به اندازه کافی در طول روز آب بنوشد و اجازه ایجاد شرایط کم‌آبی را در بدنش ندهد. مصرف متعادل و به اندازه آب هم از فردی به فرد دیگر یا از شرایطی تا شرایط دیگر متفاوت است. همان‌طور که بارها اشاره کرده‌ایم، اگر به محض کوچک‌ترین احساس خشکی دهان، نیاز بدنتان را به آب با نوشیدن یک لیوان از این مایه حیات پاسخ دهید، به‌طور حتم دچار کم‌آبی و برهم‌خوردن نظم کارکرد ارگان‌های مختلف بدنتان نخواهید شد. نکته دیگر، در مورد میزان مورد نیاز آب مصرفی در سالمندان است. با توجه به اینکه حالت دهیدراتاسیون در سالمندان بیشتر از سایر افراد اتفاق می‌افتد بنابراین نوشیدن آب کافی و متعادل برای آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. از طرف دیگر،‌ معمولا سالمندان داروهای زیادی را با توجه به شرایطشان مصرف می‌کنند.

از آنجا که مواد متابولیکی ناشی از مصرف داروها باید از بدن دفع شوند و دفع این مواد بیشتر از طریق ادرار و کلیه صورت می‌گیرد، بنابراین این عزیزان باید در طول روز و همراه با داروهایشان به مقدار کافی آب بنوشند. به عبارت ساده‌تر، به دلیل اینکه دفع مواد زائد داروها با دفع مقدار قابل‌توجهی از آب بدن همراه است و این مساله می‌تواند باعث کم‌آب شدن بیش از اندازه بدن سالمندان شود پس آنها نباید نوشیدن مقدار کافی آب را پشت گوش بیندازند. بنابراین توصیه می‌شود که این عزیزان با داشتن بطری آبی در نزدیک‌ترین جایی که بیشتر مواقع در آنجا هستند، خود را به نوشیدن آب عادت بدهند به این ترتیب حتی اگر در طول روز یک لیوان آب هم نمی‌خوردند، می‌توانند مقدار قابل‌توجهی از این مایه حیات را در اختیار بدنشان قرار دهند.

دکتر محمدرضا وفا

متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران