چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

اورژانس های شهریور


اورژانس های شهریور

توصیه ها و هشدارهای دکتر محمدمهدی فروزانفر متخصص طب اورژانس

موج اول مسافران، در ایام نوروز به اقصی‌نقاط ایران گسیل می‌شوند و با فرا رسیدن شهریور، موج دوم مسافرت‌های تابستانی آغاز می‌شود. پشت‌سر گذاشتن گرمای تابستان و یک فصل کاری پرمشغله انسان‌ها را برای رفتن به مناطق خوش‌آب و هوا ترغیب می‌کند...

اما برای داشتن یک سفر ایمن، نکته‌های مهمی باید مورد توجه قرار گیرد تا مسافران از سفر لذت ببرند و به سلامت برگردند، این در حالی است که گاهی متاسفانه سفرهای نوروزی و تابستانی به خوبی و خوشی انجام نمی‌شوند و حوادثی تلخ و خاطره‌ای بد را برای خانواده و اطرافیان به جا می‌گذارد. با دکتر محمدمهدی فروزانفر، متخصص طب اورژانس و عضو هیأت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درباره اورژانس‌های مسافرت‌های تابستانی گفت‌وگو کرده‌ایم.

▪ بیشترین مراجعان به اورژانس‌ها در شهریور ماه چه کسانی هستند؟

اورژانس تنها بخش بیمارستان یا بهتر بگویم تنها محلی در جامعه است که در تمام ایام سال و ۲۴ ساعته پذیرای مراجعان و بیماران است. بیماران با شکایت‌های متفاوت در ساعت‌های مختلف شبانه‌روز به اورژانس مراجعه می‌کنند و مشکلات آنها بررسی و درمان می‌شود. در شهریور ماه با توجه به بهبود نسبی آب و هوا، نسبت به سایر ماه‌های تابستان تعدادی از بیماری‌های رایج در جامعه همچون بیماری‌های تنفسی و عفونی مثل اسهال و استفراغ و گرمازدگی و بیماری‌های دوران سالمندی به طور چشمگیری کمتر می‌شود ولی از سوی دیگر، طیف دیگری از بیماری‌ها و حوادث شهریورماه افزایش می‌یابد که نتیجه الگوی زندگی و رفتاری جامعه است.

▪ چه عاملی الگوی زندگی و رفتارهای جامعه را برهم می‌زند؟

در تابستان، به‌خصوص ماه شهریور، با توجه به مساعدبودن شرایط جوی و نیز آخرین مهلت باقیمانده از فصل تابستان تا باز شدن مدارس، مسافرت‌ها افزایش می‌یابد که منجر به بیشترشدن مراجعه بیماران ترومایی (آسیب) به اورژانس‌ها می‌شود.

▪ مصدومان عمدتا دچار چه نوع آسیب‌هایی می‌شوند؟

آسیب‌ها متفاوت‌اند؛ مثلا تعدادی از مصدومان دچار آسیب به ناحیه سر و گردن و ضربه‌های مغزی هستند، تعدادی نیز آسیب‌های شکمی و قفسه‌سینه یا آسیب به دست و پا و شکستگی دارند که مستلزم انجام اقدام‌های تخصصی تشخیصی‌-درمانی است. حضور و ازدحام زیاد افراد در پارک‌ها و فضاهای تفریحی شهرها نیز منجر به آسیب‌های محیطی می‌شود که همه اینها بیماران را روانه اورژانس می‌کند.

▪ در مواقع بروز این قبیل آسیب‌ها خود بیمار و اطرافیان چه باید بکنند؟

در برخورد با مصدومانی که دچار آسیب به ستون‌فقرات گردنی و پشتی و کمری هستند، خیلی باید احتیاط کرد. اگر شکستگی در ناحیه ستون‌فقرات اتفاق افتاده باشد، یک حرکت کوچک و غیرحرفه‌ای می‌تواند باعث پارگی نخاع و آسیب مادام‌العمر شود بنابراین از

نقل و انتقال این بیماران باید پرهیز کرد و آن را به عهده کارکنان اورژانس گذاشت.

▪ اگر مصدوم خونریزی داشت، مناسب‌ترین اقدام چیست؟

خونریزی در حوادث جاده‌ای یا پارک‌ها و مکان‌های تفریحی رایج است. اگر خونریزی فعال باشد، با فشار مستقیم یک گازاستریل یا یک پارچه تمیز روی زخم می‌توان از ادامه آن جلوگیری کرد. زخم ایجاد شده به?هیچ?وجه نباید دستکاری شود و برای جلوگیری از ادامه خونریزی، دستمال یا پارچه گذاشته شده لازم است در همان حال باقی بماند و اگر خونریزی آنقدر زیاد بود که باعث خیس شدن گاز شد گاز یا پارچه تمیز بعدی، باید روی همان گاز قبلی قرار گیرد چون برداشتن گاز اول باعث لخته‌های ایجاد شده کنده و خونریزی تشدید شود.

▪ دیگر بیماری‌های که شهریورماه بیشتر شیوع دارند، کدام‌اند؟

از مهم‌ترین بیماری‌هایی که در این ماه با توجه به حضور مردم در خارج از منازل شیوعشان افزایش می‌یابد، بیماری‌های مسافرتی، بیماری‌های روده‌ای، اسهال و استفراغ است که عمدتا ناشی از مصرف غذای فاسد و آب شرب آلوده است. اسهال و استفراغ نیز شایع و خطرناک است. صرف غذا در رستوران‌های بین‌جاده‌ای یا خرید موادغذایی از دستفروش‌ها مناسب نیست و خانواده‌ها بهتر است خودشان غذای مناسبی تهیه کنند و آب نیز همراه داشته باشند. مراجعه‌نکردن به رستوران‌های بین‌راهی و غیربهداشتی هم می‌تواند تضمین‌کننده سلامت باشد.

▪ توصیه شما به مسافران چیست؟

تمام افراد باید هرچه بیشتر موازین ایمنی را هنگام رانندگی و حتی تفریح و شادی در مراکز تفریحی و پارک‌ها رعایت کنند تا از بروز حادثه و سوانح جلوگیری شود ولی هنگام بروز حادثه، حفظ خونسردی اهمیت بسزایی دارد. همان‌طور که گفته شد، تنها کسانی حق دخالت و کمک به مصدومان دارند که آموزش‌های لازم را برای این کار دیده باشند پس اگر اطلاعی از کمک‌های اولیه ندارید، سریع از نیروهای آموزش‌دیده کمک بگیرید و در صورت وخامت حال بیمار یا اطمینان نداشتن از شرایط او با اطلاع به اورژانس (شماره ۱۱۵) مسوولان را مطلع کنید. به محض رسیدن کارکنان اورژانس به بالین مصدوم، از ازدحام و شلوغی در محل سانحه خودداری کنید.

پرنیان پناهی