چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

«باغ مظفر» زیر تیغ منتقدان


«باغ مظفر» زیر تیغ منتقدان

مدیری و نویسندگان «باغ مظفر» از نگاه جامعه شناسانه و تاریخی برخوردار هستند این زاویه دید در ساخت چنین مجموعه هایی بسیار موثر است و در «باغ مظفر» نیز تفاوت دیدگاه سنتی و جدید به علاوه اشرافیت رو به زوال به خوبی به تصویر كشیده شده است

با پایان یافتن سریال «باغ مظفر» فرصت مناسبی برای قضاوت درباره این مجموعه تلویزیونی از سوی اهالی رسانه و منتقدان فراهم شده است. مجموعه ای كه به اعتقاد اغلب آنان با هدف سرگرمی صرف ساخته شده و با لحاظ خلاقیت هایی جدید در این راه موفق بوده است.

در این میان برخی نیز «باغ مظفر» را تكرار كارهای قبلی مدیری دانسته و نسبت به نحوه تبلیغ كالاهای تجاری در آن انتقاد كرده اند. در گفت وگو با چند تن از دبیران سرویس های هنری روزنامه ها و منتقدان دیدگاه آنان را درباره «باغ مظفر» جویا شده است.

▪ شاپور عظیمی، منتقد فیلم و برنامه های تلویزیون:

«باغ مظفر» نسبت به دیگر كارهای مدیری پخته ترشده و پیشرفت كرده است. چرا كه روایت آن جمع و جور است. همكاری نویسندگان و بازیگران «باغ مظفر» در چند سریال قبلی مدیری موجب شده است كه آنان با یكدیگر به هماهنگی لازم برسند.

مدیری در «باغ مظفر» نوآوری هایی داشته است كه از آن جمله می توان به قسمتی كه به ناخودآگاه كامران (بابازی سیامك انصاری) می پرداخت اشاره كرد. در این مجموعه به خوبی از تبلیغات، استفاده طنزآمیز شده و نمایشی شده است.

▪ حسین سینجلی، دبیر سرویس هنری روزنامه ابتكار:

یكی از حسن های مجموعه «باغ مظفر» این است كه قصد انتقال پیام های اخلاقی را ندارد و فقط برای خنداندن بیننده ساخته می شود. بازیگران «باغ مظفر» چون با بازی یكدیگر آشنایی كافی دارند به خوبی ازعهده ایفای نقش خود برآمده اند و در این زمینه یك سیرتكاملی در كارهای مدیری دیده می شود. البته به علت شتاب در ساخت كار نقص های تكنیكی نیز به چشم می خورد.

▪ رضا آشفته، مسوول صفحه تلویزیون روزنامه اعتماد ملی:

به دلیل خوش ساخت بودن این سریال مخاطبان زیادی به آن جذب شده اند كه این ساخت خوب را در متن ها بازی بازیگران و نحوه عملكرد عوامل حتی می توان دید. توجه اندك به محتوا و لایه های زیرین اثر، موجب می شود كه «باغ مظفر» فقط به سریالی سرگرم كننده تبدیل شود.

البته سازندگان «باغ مظفر» به این هدف خود دست یافته اند. پرداختن به خان و خانزاده ها فكر بكری نیست چرا كه در سریالی چون دایی جان ناپلئون بسیار بهتر و محكم تر از «باغ مظفر» به فروریختن نظام فئودالی و ملوك الطوایفی پرداخته شده است كه الان «باغ مظفر» از این موفقیت به شكل شوخی استفاده می كند.

▪ رسول آبادیان، دبیر سرویس هنری روزنامه آفتاب یزد:

سرگرم سازی مخاطب یكی از رسالت های رسانه ملی است. نباید با دیدی منفی به این مجموعه نگریست.

مهران مدیری فرد مستعدی است كه بر كار خود اشراف كامل دارد و نوعی از طنز را به وجود آورد كه به نام او ثبت شده است. این كارگردان و بازیگر در جذب مخاطب نیز موفق عمل كرده است.

▪ فریده ذاكری، دبیرسرویس هنری روزنامه آفرینش:

لودگی حركات زشت و بدآموزی در «باغ مظفر» زیاد دیده می شود و قشرهای خاص این برنامه را نمی پسندند. مردم نیاز به سرگرمی دارند و مدیری نیز سرگرمی ساز خوبی است و همین مساله كارهای او را قابل تحمل و تامل می كند.

▪ حسین باقریان، دبیر سرویس سینمایی روزنامه ابرار:

«باغ مظفر» نسبت به كارهای قبلی مدیری سوژه نویی دارد و از برنامه ریزی دقیق تر برای ساخت برخوردار است. این مجموعه توانسته است با آمدن رضا شفیعی جم (در نقش قل مراد) مخاطبان بیشتری را به خود جذب كند. با توجه به كمتر بودن تعداد قسمت های «باغ مظفر» نسبت به دیگر مجموعه های مدیری متن های آن از كیفیت بهتری برخورداراست.

البته نویسندگان «باغ مظفر» همانند همكاری های قبلی خود با مدیری براساس استقبال مخاطب تغییراتی در فیلمنامه های خود می دهند. بازیگرانی برای این مجموعه انتخاب شده اند كه با توجه به سابقه همكاری خود با مدیری با این كارگردان به درك مشتركی رسیده اند و توانسته اند به بهترین شكل خواسته های او را به تصویر در آورند.

▪ كامل نوروزی، منتقد روزنامه رسالت:

«باغ مظفر» مفاهیم سطحی و پیش پا افتاده را مطرح می كند. متاسفانه پخش چنین آثاری از سیما موجب تنزل سطح سلیقه مخاطبان می شود. مفاهیم و مضامین «باغ مظفر» در حد بچه های دبستان و راهنمایی است و با بالاتر رفتن سن بینندگان مخاطبان این سریال كاهش می یابند. تلویزیون با ساخت چنین سریال هایی تلاش می كند افكار مخاطبان به ویژه جوانان كه آینده ساز كشورهستند را مسخ كند و در سطح پایین نگه دارد.

در تبلیغات گنجانده شده در این سریال نكات ظریفی گنجانده شده است كه بخشی ازآن می تواند در افزایش مخاطب «باغ مظفر» موثر باشد. این مجموعه نسبت به سریال های دیگر از رگه های طنز بهتری برخوردار است. بازی های نویی در «باغ مظفر» دیده نمی شود و خلاقیتی در آن به چشم نمی خورد.

▪ طاهره یوسفی، دبیر سرویس هنری صدای عدالت:

«باغ مظفر» سریال بدی نیست و لحظات مفرحی را برای بینندگان فراهم می كند. حضور مهران مدیری به عنوان راوی در لابه لای داستان زیاد جالب نیست. از سوی دیگر تبلیغات كالاهای تجاری بسیار واضح انجام می شود. ضمن این كه بیان نكات آموزشی لابه لای سریال خوب نیست چرا كه بیننده علاقه دارد داستان طنزی را دنبال كند.

وقفه هایی در پخش قسمت های این مجموعه به وجود می آمد كه به هیچ وجه خوب نبود. به عنوان نمونه درایام عید قربان این سریال دوشب روی آنتن نرفت.

▪ امیر حسین فردی، دبیر سرویس هنری روزنامه كیهان:

«باغ مظفر» به قوت كارهای پیشین مدیری از جنبه هایی چون قصه نبوده و گیرایی لازم را نداشته است.

▪ محمدهاشم اكبریانی، دبیر سرویس ادب و هنر روزنامه كارگزاران:

نبوغ مدیری تحسین برانگیز است. چون سریال هایی را می سازد كه اقشار مختلف را برابر تلویزیون می نشاند.

مدیری حین پخش سریال های خود شروع به اصلاح و ترمیم آن ها می كند كه این تصمیم با توجه به فشارهایی كه روی گروه سازنده وجود دارد كار كمی نیست. اما با عملی شدن آن آثار مدیری در ادامه پخش اوج می گیرند.

مدیری و نویسندگان «باغ مظفر» از نگاه جامعه شناسانه و تاریخی برخوردار هستند. این زاویه دید در ساخت چنین مجموعه هایی بسیار موثر است و در «باغ مظفر» نیز تفاوت دیدگاه سنتی و جدید به علاوه اشرافیت رو به زوال به خوبی به تصویر كشیده شده است.

مدیری به خوبی از بازیگران بازی می گیرد به طوری كه نقش آفرینی هنرپیشگانی كه قبلا نیز در سریال های او حضور داشته اند با كارهای قبلی آنان تفاوت دارد.

به رغم محدودیت هایی كه در ساخت آثار طنز در ایران وجود دارد مدیری و همكارانش با بهره گیری از خلاقیت های خود توانسته اند سریال های خوبی را بسازند. تبلیغ كالای تجاری از این مجموعه كار خوبی نیست. ولی شاید انجام این كار به خاطر تنگناهای اقتصادی باشد. «باغ مظفر» را نباید برای انجام تبلیغات تجاری در آن زیر سوال برد.