جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

چهار دلیل راهبردی برای «چرا دفاع مقدس »


چهار دلیل راهبردی برای «چرا دفاع مقدس »

چه ضرورت های باعث پرداختن به مقوله دفاع مقدس به ویژه بحث شهدا و روایت در مقطع کنونی انقلاب می شود

چه ضرورت های باعث پرداختن به مقوله دفاع مقدس به ویژه بحث شهدا و روایت در مقطع کنونی انقلاب می شود؟

۱) این عرصه، از مقولات ارزشی است و بخشی از تعالیم دینی تمام انبیاء از ابتدای ارسال رسل را تشکیل می دهد.

در سیره شهدا؛ معارف اهل بیت مانند طهارت؛ صبر؛ عبادت؛ راستگویی و آنچه در اسلام و دین به آن اشاره رفته؛ یافت می شود.

به عبارتی تمام معنویت کار دفاع مقدس در این قسمت متجلی شده است: برقراری ارتباط با شهید و کشف خصایصی که باعث صعود او به این جایگاه عظیم شده است.

۲) دفاع مقدس و بحث شهدا؛ تشکیل دهنده هویت و انسجام ملی ایرانیان است.

تمام اقوام ایرانی اعم از کرد و بلوچ و ترک و فارس و تات و لر و عرب و ترکمن و گیلک و مازن و ... در جنگ حضور داشتند. این حضور همه جانبه اقوام در کنار درخشیدن ادیان گوناگون در جبهه دفاع از ناموس و شرف ایران؛ ابعاد تازه ای پیدا می کند.گلزار شهدای ادیان و مذاهب مختلف؛ از برادران اهل تسنن گرفته تا بسیاری از فرقه های مسیحیت؛ یهودیت و زرتشت؛ گواه این رشادت ملی است.

این امر؛ در کنار ورود اقشار و اصناف گوناگون در میادین نبرد؛ جلوه ای دیگر از انسجام بخشی و ثبات هویتی در جامعه ایرانی را تشکیل می دهد. در کنار هم قرار گرفتن طبقات مختلف اجتماعی مانند پزشک و کارگر و مهندس و کشاورز و معدن کار و روحانی و بنا و کارمند و

مغازه دار و ...؛ آن هم تنها برای حفظ کیان اسلام و میهن اسلامی، به صورت بی سابقه ای تنها در ۸سال دفاع مقدس رخ داده است.

زیرا کمتر مقوله ای را می توان یافت که با وجود اختلافات فرهنگی و قومی و دینی؛ چنین همبستگی را آن هم بدون سازماندهی و اقدامات شبکه ای سبب شود. بنابراین به نظر می رسد یاد و خاطره شهدا و مرور آن روزهای حماسه و خون حتی در ابعاد کلان؛ با توجه به این برهه خاص که هجمه بیگانگان بر بی هویت کردن نسل های جوان جامعه امروز ما تمرکز یافته؛ ضرورتی غیرقابل اجتناب می نماید.

۳) دفاع مقدس باعث ارتقاء شأن جمهوری اسلامی در نظام بین الملل شد و ما نیاز به معرفی دوباره این جایگاه داریم.

ایرانی که در زمان پهلوی به عنوان یک پاسبان منافع آمریکا و غرب در منطقه شناخته می شد؛ پس از فتح خرمشهر هویتی جدید کسب کرد و این هویت چنان برای تمام ایرانیان در سراسر دنیا حائز اهمیت بود که حتی طاغوتیانی که به دامان غرب پناه برده بودند؛ از این پیروزی احساس غرور کردند. دفاعی که ایرانیان از مرز و بوم خود کردند و مردانی که برای استیلای اسلام؛ عاشقانه پا در رکاب شهادت گذاشتند و سیره خود را برای نسل های بعد به یادگار گذاشتند؛ چنان چهره ای از ایران و ایرانی در جامعه جهانی ترسیم کرد که خفت زیر یوغ آمریکا بودن؛ به

عزت اسلام و سربلندی ملت ما تغییر یافت و هر چند که استکبار جهانی تلاش زیادی برای ضعیف نشان دادن این بزرگی کرد؛ ولی این عظمت همچنان پابرجاست و نیاز به بازخوانی مجدد دارد.

۴) دفاع مقدس؛ نمونه کاملی از الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است.

توسعه ایران اسلامی؛ نیازمند توسعه فرهنگی است و هیچ فرهنگ معاصری را نمی توان غنی تر از دفاع مقدس یافت. زیرا هر الگویی نیازمند فرهنگی مولد است تا نقش حمایت و پیشتیبانی از آن الگو را ایفا کند و با توجه به ساز و کارهای نهادهای اجتماعی و دنیای امروز؛ تنها فرهنگ مطلوب، فرهنگ دفاع مقدس است.فرهنگی که از شاخصه های آن می توان به بومی بودن؛ کارآمدی و عملکرد مطلوب؛ وجود ابعاد مختلف و قابل تسری به سایر بخش های نظام اعم از اقتصادی؛ اجتماعی اشاره داشت. به عبارتی رشد و جهش علمی به واسطه دستآورد های این فرهنگ متعالی تحقق می یابد. نگاهی کلی و گذرا به تاریخ دفاع مقدس؛ نشان می دهد سیر حرکت از نقطه ضعف و شکست در نبرد؛ به پیروزی و قوت برگرفته از شناخت عمیق و نهادینه شدن و تطبیق ساز و کارهای اسلامی با آداب و رسوم و عرف و تکنولوژی و وضعیت سیاسی اجتماعی و به عبارت دقیق؛ تولد فرهنگی جدید به نام دفاع مقدس بود و در جامعه کنونی ما به این عنصر برای حل مسائل و مشکلات خرد و کلان نیازمندیم.

دکتر معز خادم الحسینی