جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

جام جهانی والیبال برزیل


جام جهانی والیبال برزیل

با انجام ۱۰۹ بازی, جام قهرمانی لیگ جهانی هفدهم نیز در دستان پرتكنیك و پرش های تماشایی برزیلی ها در سالن لوژینكی شهر مسكو بالا رفت تا برزیل با تصاحب ششمین قهرمانی به ركورد ایتالیا كه ۸ قهرمانی در كارنامه دارد نزدیك تر شود

با انجام ۱۰۹ بازی، جام قهرمانی لیگ جهانی هفدهم نیز در دستان پرتكنیك و پرش های تماشایی برزیلی ها در سالن لوژینكی شهر مسكو بالا رفت تا برزیل با تصاحب ششمین قهرمانی به ركورد ایتالیا كه ۸ قهرمانی در كارنامه دارد نزدیك تر شود. در این میان «برناردو رزنده» مربی قناری پوشان نیز با تصاحب چهارمین قهرمانی پیاپی برای برزیل در كنار تصاحب مدال طلای المپیك آتن به ركوردی باشكوه دست پیدا كرد و به تاریخ پیوست.

پس از شكست ناباورانه سه بر صفر برزیل مقابل بلغارستان در شروع مرحله نهایی و گام های لرزان آنان طی دو مصاف با روسیه (میزبان) و از همه مهم تر غافلگیری این تیم در «ست »های اول و دوم مقابل فرانسه، در فینال همه كار برزیل را تمام شده تلقی می كردند، اما «رزنده» با درونی پرخروش و ظاهری خونسرد با تسلطی كافی و همانند شطرنج بازی قهار با جابه جایی مهره ها تیمش را به بازی بازگرداند و خروس های فرانسوی بی تاب شده در راه قهرمانی را ناكام گذاشت.

برزیل با این قهرمانی همچنان بهترین تیم فعلی جهان باقی ماند و با به صدا درآمدن سوت پایان بازی توسط «كیم تای كون» داور كره ای، شور و شوق تمام برزیل را فرا گرفت.

صدای پای مدعیان جدید بیشتر از هر زمان دیگر خواب مدعیان سنتی چند سال اخیر والیبال را آشفته ساخته است. در شرایطی كه ایتالیا تیم برتر دو دهه گذشته جهان فقط به لطف افتخارات بزرگ قبلی و با چراغ سبز فدراسیون جهانی والیبال از حذف شدن در مرحله نهایی نجات یافت و دیگر خبری از هلند فاتح یك دوره از لیگ جهانی و دارنده مدال طلای المپیك آتلانتا نیست یا صربستان تیم همیشه حاضر در مرحله نهایی و نایب قهرمان دوره پیش را راهی به جمع تیم های برتر نبود، فرانسه و بلغارستان چشم ها را خیره كردند. لهستان هم با بازگشت به اوج تنها با بداقبالی از همراهی بلغارستان و فرانسه باز ماند.

●حوادث مهم دور مقدماتی

در دور مقدماتی از گروه یك صربستان در شرایطی گوی سبقت را از دو تیم لهستان و آمریكا در راهیابی به مرحله نهایی ربود كه سرنوشت صعودش به پوئن شماری كشید. در این گروه لهستان هم امتیاز با صربستان تنها به واسطه چند امتیاز منفی بیشتر جا ماند. در این میان سویدرسكی (همبازی بهنام محمودی ملی پوش ایرانی تیم پروجیا ایتالیا)، دیوید مورك و پاول زاگومنی بیشترین صدمه را خوردند. آمریكایی ها نیز پس از چند سال با توپ پر به لیگ جهانی بازگشته بودند. ستارگان جوان این تیم همچون ویلیام پرایدی، لامبورنی، دونالد سوكسو و دیوید مكنزی با همه درخششی كه از خود بروز داده بودند جنگ صعود را درست در هفته های پایانی به لهستان و صربستان باختند. ژاپن در این گروه تنها نظاره گر قدرت نمایی رقبای اروپایی و آمریكایی خود بود. قهرمان آسیا در این بازی ها تنها توانست خودباوری تنی چند از جوانان خود را برای رویدادهای مهم پیش رو مثل قهرمانی جهان و بازی های آسیایی دوحه افزایش دهد. صربستان این بار با «تراویكا» تنها موفق شد از مرحله اول صعود كند. تیم مسن صربستان كه همچنان متكی به ایوان میلوكوویچ، بوجویك، ویجوویج و ولادیمیر گربیك بود، در مرحله نهایی زورش هرگز به مدعیان مطرح نرسید.

●برزیل آسوده خاطر

در گروه دوم برزیل آسوده خاطر بود. هیچ كدام از تیم های همگروه تیم مدافع عنوان قهرمانی- آرژانتین، فنلاند و پرتغال- نتوانستند آزاری متوجه شاگردان رزنده كنند. برزیل با وجود از دست دادن چند «ست»، قاطع ترین صعود را در جمع مدعیان قهرمانی داشت.

آرژانتین پس از برزیل بالاتر از پرتغال و فنلاند ایستاد. آرژانتینی ها نیز پس از رهایی از درگیری با FIVB و جدال پنهان و آشكار موجود میان «گوجمان» رئیس فدراسیون والیبال این كشور با «آكوستا» رئیس كنونی فدراسیون جهانی فاقد قدرت گذشته بودند. با این اوصاف تولد چند ستاره جدید در این تیم مثل گاستون جیانی، پابلو میانا، دی كوكو و نیكولاس افرون برای آینده امیدبخش بود. پرتغال بر خلاف دوره پیش در لیگ هفدهم آن تیم تیغ دار دوره قبلی نبود. هوگو ریبرو، نونو پینه رو و پدرو سوسا وآندری لوپز هرگز نتوانستند در قالب كار گروهی بدرخشند. فنلاند نیز در بازگشت مجدد تنها هنرش غلبه بر پرتغال در دو بازی خانگی بود.

●مورد توجه ترین گروه

گروه سوم را با حضور تیم های فرانسه، روسیه، ایتالیا و چین باید مورد توجه ترین گروه خواند. در گروهی كه سه تیم از چهار تیم شركت كننده در آن در جمع ۶تیم دور پایانی حاضر بودند، فقط چین سرش بی كلاه ماند؛ تیمی كه با داشتن بیشترین نفوس در دنیای خاكی می توانست با تك ماده مورد لطف واقع شود.

در این گروه رقابت اصلی میان دو تیم فرانسه و روسیه بود. با توجه به میزبانی روسیه در مرحله نهایی و صعود قطعی اش، فرانسه هم پس از سالیان سال با صدرنشینی مجال راهیابی به دیدارهای نهایی را یافت.

ایتالیا اتوماتیك وار با نزولی فاحش و شكست هایی دردناك تنها با استفاده از امتیاز تیم برگزیده فدراسیون جهانی، راهی مسكو شد.

در این گروه چین دیگر نماینده آسیا با وجود درخشش نسبی در مقابل بزرگان در انتهای جدول جای گرفت. در تیم چین- یكی از حریفان اصلی ایران در بازی های آسیایی دوحه- چند چهره جدید درخششی غیرقابل توصیف داشتند كه «چون لی» بازی ساز این تیم بهترین بود. این پاسور جوان در پایان دور مقدماتی و در حضور بازی سازان بزرگی چون ریكاردو گارسیا از برزیل، پوجول از فرانسه و ورمیگلیو از ایتالیا عنوان برترین پاسور را از آن خود ساخت. شن كوئینگ و هوی چوی از دیگر ستاره های چین در لیگ جهانی هفدهم بودند.

●صعود میلی متری بلغارستان

در گروه چهارم همه نگاه ها به بلغارستان و كوبا بود. كوبایی ها نیز همانند لهستان در جنگ سرگروهی با معدل گیری در امتیازات مثبت و منفی با وجود هم امتیاز بودن با بلغارها، راهی به جمع تیم های برتر نیافتند.

كوبایی ها با ستارگان جوان خود از جمله سانچز، خوآن توره نا، دیاز، كامیجو و دومینیكو كه جا پای ستارگان قدیمی این تیم گذاشته اند در عین بدشانسی از حضور در دور نهایی محروم شدند.

در این گروه كره جنوبی در جای سوم ایستاد. نماینده سوم آسیا دیگر آن تیم ترسناك گذشته نیست و با آب رفتن میانگین قدی بازیكنانش، هر چهار پیروزی دور مقدماتی خود را مقابل مصر در قاهره و سئول به دست آورد. هیون ایواو، لی كیونگ سو و تای ونگ چوی برترین های كره در دور مقدماتی بودند. مصر (قهرمان آفریقا) در تجربه نخست خود در لیگ جهانی هیچ دستاورد چشمگیری نداشت و همه بازی هایش را باخت. محمد ایكومی بهترین بازیكن مصر بود كه همراه با پاسور این تیم احمد عبدالله در لیگ جهانی چهره شدند.

●مرحله نهایی با روش جدید

فدراسیون بین المللی والیبال FIVB این بار روش جدیدی را برای مرحله نهایی طراحی كرد. در رقابت های پنج روزه مسكو با گروه بندی ۶ تیم حاضر (روسیه، برزیل، صربستان، بلغارستان، ایتالیا و فرانسه) به دو گروه در اقدامی تازه تیم های با قرعه استراحت مواجه شده تحت عنوان مسابقات پلی اف با منظور شدن امتیاز همان بازی در جدول گروه های خود شیوه جدیدی را تجربه كردند. در خاتمه بازیهای دو گروه روسیه و فرانسه از گروه یك و بلغارستان و برزیل از گروه دوم به دیدار نیمه پایانی رسیدند.

●آتش بازی نیمه تمام بلغارها

در سه دور اول مرحله نهایی بلغارها با راه انداختن آتش بازی پیروزی تمامی مدعیان بزرگ را در آتش خود سوزاندند. برزیل، ایتالیا و صربستان همگی در دام این مدعی جدید چاره ای جز تسلیم ندیدند. بلغارستان با جا افتادن ستارگانش در جریان بازیها همه را از قدرت شگرفش بهت زده كرد. این آتش بازی در بازی اول نیمه پایانی مقابل فرانسه فروكش كرد و نیمه تمام ماند. بلغارها كه پیشاپیش خود را در رویای بازی فینال می دیدند، در برابر بازی حساب شده فرانسوی ها غافلگیر شده و دستشان برای حریفان رو شد. بلغارها حتی در بازی رده بندی در شوك شكست مقابل فرانسه به روسیه باختند و از كنار افتخاری بزرگ به آسانی رد شدند. بلغارستان ستارگان بزرگی را در لیگ این دوره معرفی كرده است. از زوكوف بهترین بازیساز لیگ هفدهم گرفته تا كازیسكی، سالپاروف، كونستاتینوف، ولادیمیر نیكولوف و تودور الكسیف كه چشم ها را سخت خیره كرده بودند، اما حیف كه «مارتین استوف» سرمربی جوان این تیم تجربه مردانی چون رزنده و گائیچ را نداشت.

●انتقام رزنده از روس ها

روسیه یكی دیگر از مدعیان قهرمانی بود كه با «زوران گائیچ» مربی صاحب سبك صرب خود به دنبال تكرار قهرمانی در دوره سیزدهم بود. روس ها كه شب ماقبل بازیهای مرحله نیمه نهایی ۳ بر ۲ به برزیل باخته بودند، با امیدواری بسیار در مصاف مجدد با حریف چشم به فینال در بازیهای خانگی داشتند. «رزنده» كه هنوز شكست دردناك فینال دوره سیزدهم در حضور ۲۷ هزار تماشاگر را در شهر «برازیلیا» به خاطر داشت، یك شب را نخوابید تا با اتخاذ تاكتیكی جدید بتواند انتقام سختی از میزبان بگیرد.

پیكار دوم رأی به برتری ۳ بر یك برزیل داد تا «گائیچ» با همه ذكاوتش مقهور همتای جوانترش شود. چنین شد كه روسیه پس از سال ها دوری در بازگشت مجدد به لیگ جهانی به پنجمین مقام سومی خود رسید. در این تیم پولتوسكی ستاره ای بزرگ بود. هروی پس از «سباستین روتی» فرانسوی عنوان دوم امتیازآورترین بازیكن را به دست آورد. پاول آبراموف، الكسی كازاكوف، سرگئی برانوف و یوشاكف بهترین های روسیه بودند.

●نخستین موفقیت بزرگ فرانسه در لیگ جهانی

فرانسوی ها در فینال در حالی كه تنها یك قدم با كسب عنوان قهرمانی فاصله داشتند، اسیر ترفندهای تاكتیكی «رزنده» و درخشش فوق ستاره برزیلی ها «گیلبرتوگودی فیهو» شدند. فرانسه در شروعی توفانی به لطف خلاقیت «پوجول» و پاس های بدون دفاعش با اسپك های بدون بازگشت «سباستین روتی» و «آنتیگا» برزیل بزرگ را تا مرز شكست پیش برد. درك درست «رزنده» از شرایط بازی و دگرگونی در چند پست، برزیل را از گرداب شكست رهانید. به خود آمدن ستارگان با تجربه برزیل و بخصوص گودی فیلهو و ریكاردو گارسیا عوض شدن شرایط بازی را به همراه داشت. هنگامی كه آندره هلر و رودریگوئز دفاعشان شكل گرفت، فرانسوی ها را چاره ای جز شكست باقی نماند.

●رده بندی لیگ جهانی هفدهم

سباستین روتی امتیازآورترین و بهترین بازیكن لیگ جهانی هفدهم

۱ - برزیل ۲- فرانسه ۳- روسیه ۴- بلغارستان ۵- صربستان ۶- ایتالیا ۷- آرژانتین ۸- كوبا ۹ - لهستان ۱۰- فنلاند ۱۱- كره جنوبی ۱۲- آمریكا ۱۳- چین ۱۴- مصر ۱۵- ژاپن ۱۶- پرتغال

برترین های پست های مختلف

* امتیازآورترین بازیكن

۱ - سباستین روتی (فرانسه)

۲ - پولتوسكی (روسیه)

۳ - گودی فیهو (برزیل)

* بهترین اسپكر

۱ - ماتی كازیسكی (بلغارستان)

۲ - گودی فیلهو (برزیل)

۳ - پولتوسكی (روسیه)

* بهترین پاسور

۱ - آندری زوكوف (بلغارستان)

۲ - ریكاردو گارسیا (برزیل)

۳ - پوجول (فرانسه)

* بهترین دریافت

۱ - آلساندرو پاپورتی (ایتالیا)

۲ - اكسی گا (فرانسه)

۳ -آلكسی وربوف (روسیه)

* بهترین زننده سرویس

۱ - آندری ناسیمنتو (برزیل)

۲ - بجتیكا (صربستان)

۳ - پاپورنی (ایتالیا)

* بهترین توپگیر

۱ - وربوف (روسیه)

۲ - اكسی گا (فرانسه)

۳ - سرجیهو سانتوز (برزیل)

* بهترین لیبرو

۱ - آلكسی وربوف (روسیه)

۲ - اكسی گا (فرانسه)

۳ - روتجیك (صربستان)

* بهترین دفاع روی تور

۱ - لوئیجی ماسترنجلو (ایتالیا)

۲ - جریك (صربستان)

علی شاكری