چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

موضع گزیدگی را فشار ندهید


موضع گزیدگی را فشار ندهید

قبل از اینکه حشره‌ای شما را بگزد باید اقدام‌های پیشگیرانه انجام دهید. مثلا اگر در فضای باز هستید، از پشه‌بند استفاده کنید یا اگر به مناطق جنگلی و محل‌هایی که ایمن و محافظت‌شده …

قبل از اینکه حشره‌ای شما را بگزد باید اقدام‌های پیشگیرانه انجام دهید. مثلا اگر در فضای باز هستید، از پشه‌بند استفاده کنید یا اگر به مناطق جنگلی و محل‌هایی که ایمن و محافظت‌شده نیستند، می‌روید کفش‌های جلو بسته بپوشید...

برخی افراد به گزش حساس‌تر هستند و به سم حشرات حساسیت دارند و باید پیش از رفتن به محل‌هایی که احتمال گزش وجود دارد، حتما از مام‌های ضدحشره استفاده کنند.

در صورت در دسترس‌نبودن ترکیب‌های ضدحشره، می‌توان از قرص‌های ویتامین Bکمپلکس استفاده کرد. این قرص‌ها عرق بدن را بدبو می‌کنند و می‌توانند تا حدی باعث دفع حشرات شوند. اگر کسی که به‌وسیله حشرات گزیده و پس از گزش دچار علایمی مانند قرمزی کل بدن، سرگیجه، تنگی‌نفس، راش‌های منتشر، تهوع، استفراغ و درد شکم شود، دچار حساسیت شده است و باید به پزشک مراجعه کند.

در گزش‌های شدید مانند عقرب‌گزیدگی، باید فرد را بدون تامل به پزشک رساند. سم عقرب از زهر مار هم قوی‌تر است. البته حشراتی مانند برخی انواع عنکبوت و رطیل‌ها هم می‌توانند گزش‌های شدید و کشنده ایجاد کنند اما خوشبختانه تعداد آنها در ایران زیاد نیست.

در کشور ما عقرب، زنبورهای بزرگ، زنبورهای خرمایی و حشراتی که در مناطق بومی شناخته‌شده هستند، ممکن است ایجاد مشکل کنند. اگر در محل گزش، نیش وجود دارد (مثلا در زنبورگزیدگی) بهتر است نیش را بدون فشار از محل خارج کرد و تا رسیدن به پزشک عضو را بی‌حرکت نگه داشت. فشاردادن محل گزش باعث انتشار سم و وخیم‌ترشدن مشکل می‌شود.

دکتر افشین امینی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی