سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

بهارستان راهش را از پاستور جدا می کند


بهارستان راهش را از پاستور جدا می کند

سوال نمایندگان قلیل و البته مخالف دولت از محمدجواد ظریف به عنوان محبوب ترین چهره دولت روحانی در کنار استمرار تهدید به استعفاها دو اتفاق جدی جلسه علنی دیروز بود

سوال نمایندگان قلیل و البته مخالف دولت از محمدجواد ظریف به عنوان محبوب‌ترین چهره دولت روحانی در کنار استمرار تهدید به استعفاها دو اتفاق جدی جلسه علنی دیروز بود. به نظر می‌رسد که مهم‌ترین محورهای مجلس در چند هفته اخیر محدود به سوال از وزیر و تذکر به دولتی‌ها و این اواخر تهدید به استعفای نمایندگان شده است. روز گذشته در راهروهای مجلس، تعداد قابل توجهی از نمایندگان خواسته خود از دولت را با تهدید به استعفا مطرح می‌کردند تا اهرم فشار و تحمیلی مجلس علیه دولت در یک دهه اخیر با وجود تمام شعارها و اعلام آمادگی‌ها جهت همکاری بهارستان و پاستور برای رفع مشکلات کشور به اوج خود برسد.

البته در این میان نمایندگان معتدلی هم بودند که این رفتار را نادرست بخوانند و با توجه به شرایط بحرانی کشور در منابع مالی همکاری با دولت را راهکار برون‌رفت از مشکلات کنونی کشور عنوان کنند. علاوه بر این، محمدباقر نوبخت و همچنین مجید انصاری و محمدرضا خباز ضمن توصیه به نمایندگان برای پرهیز از استعفا و تهدید به استعفا کمبود منابع مالی را گوشزد و از نحوه اولویت‌بندی در بودجه‌های عمرانی دفاع کردند. با این حال در چند روز اخیر مقامات دولتی تصمیم کمیسیون تلفیق در بودجه را محترم شمرده و آن را از اختیارات مجلس دانستند. محمدرضا تابش در واکنش به تهدید اخیر تعدادی از نمایندگان به «اعتماد» می‌گوید: برخی از نمایندگان در اعتراض‌های خود بودجه استانی زمان احمدی‌نژاد را با حالا مقایسه می‌کنند بدون اینکه منابع مالی دولت احمدی‌نژاد را بخواهند به یاد آورند. در زمان احمدی‌نژاد کشور از نظر مالی در شرایط بهتری بود ولی رفته‌رفته این وضعیت مساعد به دنبال ضعف مدیریتی در امور اقتصادی و همچنین تشدید تحریم‌ها و قطعنامه‌های اقتصادی به خاطر بی‌تدبیری در امور دیپلماسی تنزل یافت تا دولت کنونی با مشکلات متعددی در بودجه روبه‌رو شود.

تهدید به استعفای اعضای پارلمان از سوی مجمع نمایندگان خوزستان برای نخستین بار شروع شد و به دنبال آن مجمع نمایندگان مازندران، لرستان و دیروز نیز کردستان دولت را تهدید به استعفا کردند. این تهدیدها اگرچه در حد حرف و نقد تند علیه دولت است و عملی نمی‌شود ولی باعث تشنج در فضای مجلس شورای اسلامی شد تا جایی که نمایندگان معترض استان خوزستان تا ساعت ۹ صبح به نشان اعتراض در صحن علنی حاضر نشدند تا در نهایت دهقان، عضو هیات رییسه مجلس از سوی علی لاریجانی نزد آنان برود و خواستار حضور آنان در جلسه شود. عیسی دارایی، عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان در رابطه با حواشی اعتراض نمایندگان هم‌استانی‌اش گفته است: در پی عدم حضورمان در صحن علنی، رییس مجلس قول داد که بعد از جلسه علنی با ایشان و آقای مصباحی‌مقدم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه، جلسه‌یی تشکیل دهیم و موارد خود را مطرح کنیم تا اگر لازم بود رایزنی‌ها را با مسوولان دولتی نیز ادامه دهیم. دیگر حاشیه روز گذشته مجلس به اعلام استعفای نمایندگان کردستان مربوط می‌شود. حامد قادرمرزی، عضو مجمع نمایندگان کردستان در همین رابطه به «اعتماد» می‌گوید: این استعفا در اعتراض به بودجه استانی است ولی مطمئنا فراتر از تهدید پیش نمی‌رود. او در ادامه گفت‌وگوی خود ضمن دفاع از لایحه بودجه اعلام می‌کند: این بودجه در آن حدی نیست که نمایندگان بخواهند استعفا بدهند، با این حال دولت می‌توانست در لایحه خود توجه بیشتری به استان‌ها کند. به گفته او، یک نفر به نمایندگی از مجمع استان کردستان در کمیسیون تلفیق حضور خواهد داشت. علاوه بر این، سایر نمایندگانی که در روزهای گذشته نیز دولت را به استعفا تهدید کرده بودند، در گفت‌وگو با «اعتماد» انصراف خود را از این تصمیم اعلام کردند. مخالفت با لایحه پیشنهادی دولت برای بودجه ۹۳ در هفته گذشته با واکنش‌های عجیب و تلخی از سوی نمایندگان روبه‌رو بود تا بسیاری از نکات مثبت این لایحه در سایه مخالفت‌های تند و بعضا جناحی مجلس دیده نشود.

محمدرضا خباز، معاون امور تقنینی معاونت پارلمانی رییس‌جمهور در تشریح نکات مثبت لایحه بودجه روز گذشته اعلام کرد: دولت در تدوین لایحه بودجه ۹۳ دو راه بیشتر ندارد یا اینکه به صورت قطره‌چکانی به پروژه‌ها اعتبار تزریق کند یا به آنها‌یی که احتمال بهره‌برداری در سال جاری را دارند اعتبار بدهد و مابقی را به سال‌های بعد موکول کند. او همچنین ادامه داد: روحانی می‌توانست مانند دولت گذشته جدولی را به بودجه اضافه کند و هرکسی که خواست پروژه‌یی اضافه شود و اعتباری برای آن منظور شود اما این غیرواقعی سخن گفتن با نمایندگان است و صداقت حکم می‌کند واقعیت به نمایندگان گفته شود که اعتبارات کم شده است. خباز در ادامه خطاب به نمایندگان اعلام کرد: نیاز به استعفای نمایندگان نیست. بودجه در اختیار مجلس است و اراده مجلس حرف نهایی را در تعیین بودجه کشور می‌زند. در همین راستا بنا شده است که کمیسیون تلفیق از اول دی‌ماه بررسی بودجه را مورد نقد و بررسی قرار بدهد. همچنین پیش از آغاز این کمیسیون نیز قرار است که فراکسیون رهروان ولایت و همچنین اصولگرایان جلسه‌هایی را درباره لایحه بودجه ۹۳ تشکیل دهند تا به نظر نمایندگان در این رابطه رسیدگی شود.

سوال کریمی قدوسی از ظریف به هیات رییسه مجلس ارائه شد

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشور که این روزها چهره محبوب دولت روحانی محسوب می‌شود با وجود تمام استقبال‌های عمومی همچنان با انتقادهای جدی برخی از جناح‌های سیاسی به ویژه نمایندگان حزبی مجلس مواجه است. البته چالش‌ها و دردسرهای ظریف محدود به این چند روز نمی‌شود. اقدامات او در وزارت امور خارجه از جلسه رای اعتماد گرفته تا اجلاس نیویورک، دور اول و دوم و سوم مذاکرات ژنو، متن توافقنامه ژنو، دیدار او با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و همچنین سخنرانی اخیر او در دانشگاه تهران همواره مورد نقد و انتقاد عده‌یی از نمایندگان است تا به این نتیجه برسیم که عده‌یی نه با اهداف و دستاورد‌های وزارت امور خارجه که با ظریف و اقداماتش مخالف هستند فارغ از اینکه این اقدامات چه نتایجی دارد.

در همین راستا، روز گذشته، جواد کریمی‌قدوسی که از مخالفان جدی محمدجواد ظریف در مجلس به شمار می‌رود و همواره او را در اجرای سیاست‌های دیپلماسی محکوم به خطا و اشتباه می‌کرد، در گفت‌وگو با «اعتماد» از ارائه سوالات خود از ظریف به هیات رییسه خبر داد و اعلام کرد: این سوالات، هفته پس از تعطیلات پاییزی مجلس، از سوی هیات رییسه اعلام وصول می‌شود. او در تشریح جزییات این سوالات می‌گوید: متاسفانه برخی از سیات‌های دیپلماسی ما از سوی آقای ظریف درست اجرا نشدند که باید مورد سوال قرار بگیرد. به گفته او، متن توافقنامه ژنو بر این پایه بسته شده است که در واقع ایران بدون گرفتن امتیازی به غرب امتیاز داده است. علاوه بر این، در جلسه علنی روز گذشته مهرداد بذرپاش، نماینده نزدیک به دولت احمدی‌نژاد طی تذکری، سخنان ظریف در دانشگاه تهران را بدون توجه به متن کامل این سخنرانی محکوم کرد و ضمن انتقاد تند از توافقنامه ژنو خطاب به روحانی اعلام کرد: رییس‌جمهور که در انتخابات با شگرد تبلیغاتی سرهنگ و حقوقدان برای خود مانور تبلیغاتی فراهم ساخت باید این را بداند که سال‌ها در کسوت شبه‌سرهنگی و امنیتی خدمت کرده است. وی در ادامه انتقادهایش افزود: اینکه رییس‌جمهور با هدف اینکه می‌خواهد نشان دهد دولت در حال کار است و در گذشته وضع خراب بوده و زمان می‌برد تا کارها خود را نشان دهد شاید به عنوان یک تدبیر سیاسی در ذهن رییس‌جمهور است که می‌گوید خزانه خالی است. به هر حال دیروز در ادامه این هجمه‌ها ?? نفر از نمایندگان مجلس نسبت به تقویت تیم مذاکره‌کننده هسته‌یی به رییس‌جمهور تذکر دادند تا با توجه به ابعاد فنی و حقوقی مذاکرات پیش رو، اقدام کند.

سوال نمایندگان از وزرا در مقایسه با گذشته پنج برابر شده است

در یک جمع‌بندی نهایی چنین به نظر می‌رسد که در هفته‌های اخیر روزبه‌روز بر شدت مخالفت‌های جناحی و حزبی مجلس با دولت افزوده می‌شود. با این حال نمایندگان مجلس چنین چیزی را قبول ندارند و مخالفت‌های خود را دلسوزی برای دولت و مردم می‌دانند. ادعایی که با نتایج بررسی‌های معاونت نظارت بر مجلس در تضاد است و بیان‌کننده تغییر روند مجلس در تعامل با دولت است و این امکان را می‌دهد که در آینده‌یی نه چندان دور بهارستان راهش را از دولت جدا کند. به گفته حسین مظفر، معاون نظارت مجلس شورای اسلامی، سوال از وزرا در مقایسه با سنوات قبل پنج برابر افزایش پیدا کرده است و این در حالی است که در دولت روحانی ۵۵ درصد تاخیر در ابلاغ قوانین کاهش داشته است؛ اتفاقی که کمتر مورد توجه نمایندگان مخالف دولت قرار گرفت و همواره در سایه فریادهای متعدد نمایندگان حزبی مستتر و پنهان ماند. البته مظفر بخشی از این افزایش تذکرات را به وزارتخانه‌های بدون وزیر دانسته و افزود: در عین حال در مقایسه با سنوات گذشته در همین بازه زمانی مشخص تذکر به هیات وزیران و رییس‌جمهور ۳۵ درصد افزایش یافته است.

فرشاد اعظمی