جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
مجله ویستا

کودکان خود را ختنه کنید


کودکان خود را ختنه کنید

ختنـــه جراحی نگـــران کننده ای نیـــست بـــا آن مـــنطقی بـــرخورد کنیـــد

ختنه‌کردن شاید قدیمی‌ترین جراحی تاریخ باشد و قدمت آن به ۲هزار سال قبل از میلاد بر می‌گردد. اما در همین جراحی به ظاهر ساده اگر حین و پس از انجام آن مراقبت‌های لازم صورت نگیرد، می‌تواند نتایج بدی را به‌دنبال داشته باشد.ختنه‌کردن دیگر فقط یک سنت اسلامی یا مربوط به بعضی مذاهب خاص نیست. پژوهش‌های زیادی انجام شده است که راجع به فواید و ضرر‌های ختنه تحقیق کرده‌اند و در نهایت به این نتیجه رسیده‌اند که انجام دادن آن در بسیاری از شرایط بهتر است و به نفع فرد است، به همین دلیل در جوامع غربی هم میزان انجام ختنه رو‌به افزایش است. ختنه احتمال عفونت‌های مجاری ادراری را کم می‌کند. میزان سرطان سر آلت تناسلی را به‌شدت کاهش داده و از همه مهم‌تر شانس انتقال ایدز و دیگر ویروس‌های تناسلی را نیز کاهش می‌دهد.یکی از بیماری‌هایی که با انجام ختنه احتمال به‌وجود آمدن آن کاملا از بین می‌رود پارفیموزیس یا ‌گیر‌کردن سر آلت در پوست ختنه نشده است که ممکن است درصورت دیر مراجعه‌کردن به پزشک باعث صدمات جبران‌ناپذیری شود. عفونت خود پوست ختنه نشده هم از دیگر خطراتی است که با انجام ختنه از بین می‌رود. ساده‌ترین مزیت ختنه هم بهتر و ساده‌تر بودن رعایت بهداشت ناحیه تناسلی است. در کسانی که ختنه نشده‌اند، تجمع ترشحات در بین پوست و سر آلت زمینه‌ساز عفونت‌ها و بهداشت پایین فرد می‌شود. برای انجام ختنه پوست نازکی که به لبه گلنس یا سر آلت چسبیده است با برش جراحی برداشته می‌شود.

● چه زمانی باید ختنه کرد؟

بهترین زمان برای ختنه به عقیده بسیاری از متخصصان بین یک تا ۳ ماهگی است، زیرا رشد آلت تا حدودی صورت گرفته است و احتمال به‌وجود آمدن مشکلات روحی ناشی از استرس جراحی هم وجود ندارد. توصیه این است که این عمل حتما قبل از ۲ سالگی انجام شود تا نیازی به بیهوشی عمومی نباشد و احتمال خونریزی از محل جراحی کمتر باشد.

تجربه نشان داده عفونت‌های ادراری در کودکان ختنه نشده بیشتر است و خونریزی ختنه در سنین پایین بسیار کمتر است، به همین دلیل توصیه می‌شود که این عمل زودتر صورت گیرد.

اما مهم‌ترین نکته‌هایی که قبل از انجام ختنه باید توجه داشت، طبیعی بودن آلت تناسلی و مجرای ادراری است. در بعضی پسر‌بچه‌ها بعد از تولد، سوراخ مجرای ادراری در جای غیرطبیعی مثلا پشت یا زیر آلت قرار دارد که به این بیماری هیپوسپادیازیس می‌گویند. جراحان به هیچ‌وجه انجام ختنه را برای این بچه‌ها توصیه نمی‌کنند چون با بزرگ‌تر‌شدن آن‌ها و آمادگی‌شان برای انجام جراحی ترمیمی، لازم می‌شود تا از این پوست اضافی برای ترمیم مجرای ادراری استفاده شود. به همین دلیل نوزاد باید در روزهای اول تولد و موقع ادرار کردن توسط پزشک و والدین معاینه شود و درصورت مشاهده مشکل خاصی از انجام ختنه خودداری شود.

جراحی ختنه یک عمل ساده و نیم ساعته است که می‌توان با بی‌حسی موضعی هم آن‌ را انجام داد. به غیر از جراحی، روش‌های مختلفی برای انجام ختنه وجود دارد که یکی از آن‌ها استفاده از حلقه است که برش و بخیه ندارد و پس از یک هفته تا ۱۰ روز خود حلقه همراه با پوست اضافی می‌افتد اما این روش ممکن است، عوارضی را به‌دنبال داشته باشد و سرعت ترمیم آن هم به‌خوبی جراحی نیست.

جراحی ختنه هم اگر توسط فرد ماهری انجام نشود، می‌تواند عارضه‌هایی مثل ایجاد فیستول، سوزاندن پوست، ایجاد هماتوم یا لخته زیر پوستی و همچنین تنگی مجرای ادرار یا ایجاد سوراخ‌های دیگر در مجرای ادرار را همراه داشته باشد. درصورت کامل برنداشتن پوست اضافی هم ممکن است در بزرگسالی ترشحات مخاطی که از این پوست ترشح می‌شوند باعث سرطان سر آلت شوند.

● بعد از انجام ختنه چه مراقبت‌هایی باید انجام داد؟

▪ پوست آلت ختنه شده را باید همیشه تمیز و خشک نگه دارید. شست‌وشوی آن با آب خالی و خشک‌کردن آن با آرامی به‌وسیله پارچه تمیز یا گاز کافی است.

▪ در روزهای اولیه باید به میزان مناسب از پماد‌های آنتی‌بیوتیک و وازلین و ویتامین A استفاده شود. در روش جراحی کودک نباید تا چند روز پوشک شود، زیرا پانسمان از بین می‌رود و تعویض آن برای کودک بسیار دردناک است. بعد از چند روز هم باید همچنان پماد آنتی‌بیوتیک به سر آلت زده شود و بهتر است به محلی از پوشک که با سر آلت تماس دارد هم کمی پماد آنتی‌بیوتیک بمالید.

▪ در چند روز اول انتظار تورم و کمی قرمزی سر آلت را داشته باشید. برای کم کردن تورم می‌توانید کودک را در لگن آب ولرم که کمی بتادین در آن ریخته‌اید قرار دهید.

▪ از قرمز بودن سر آلت در یکی، دو روز اول نترسید اما همیشه مراقب عفونت‌ها باشید و مرتب آن را تمیز نگهدارید.

▪ ممکن است چند روز اول نوزاد موقع ادرار کردن احساس درد کرده و گریه کند و تماس ادرار گرم با سر ملتهب آلت کمی حساسیت ایجاد می‌کند. بهتر است به کودک چند قطره استامینوفن یا مسکن دیگری بدهید. یکی، دو روز اول از دیدن چند قطره خون در ادرار کودک هم زیاد نگران نشوید اما درصورت تکرار آن را به پزشک اطلاع دهید.

▪ بخیه‌های محل ختنه اغلب از نوع جذبی هستند و نیازی به برداشته‌شدن ندارند.

▪ برای جلوگیری از حساسیت پوست و همچنین کنده شده لخته‌های محل جراحی بهتر است برای پانسمان از گاز‌های وازلینه استفاده کنید یا قبل از پانسمان سر آلت را با وازلین چرب کنید. چرب کردن سر آلت با وازلین و ویتامین A در هفته اول و شست‌وشوی مرتب آلت در ماه اول بعد از ختنه از عارضه تنگی دهانه مجرا که گاهی پیش می‌آید هم جلوگیری کرد.

▪ داروهای کودک را به‌طور مرتب به او بدهید و در مورد نحوه عوض کردن پانسمان، میزان مصرف آنتی‌بیوتیک و عوارض احتمالی از پزشک سوال کنید.

▪ تب معمولا فقط در ۲۴ ساعت اول بعد از جراحی طبیعی محسوب می‌شود. در صورت ادامه پیدا‌کردن آن حتما با پزشک تماس بگیرید.

▪ اگر سن کودک هنگام ختنه بیش از ۲ سال است در هفته‌های اول بعد از جراحی اجاز دویدن و بازی‌کردن زیاد را به او ندهید چون ممکن است باعث خونریزی محل زخم شود.

▪ پوسته‌های قرمز رنگ ناشی از لخته و زخم معمولا تا ۱۰ روز بعد از ختنه و با پانسمان و شست‌وشو ی مرتب می‌افتد و اثری از محل ختنه باقی نمی‌ماند. اگرچه ممکن است در بعضی بچه‌ها این زمان کمی بیشتر طول بکشد.

▪ تاریخ مراجعه مجدد به پزشک برای معاینه محل ختنه را به هیچ وجه فراموش نکنید.

▪ توجه داشته باشید که خونریزی‌های شدید هنگام جراحی یکی از عوارض ختنه نادرست است بنابر این انجام این عمل ظریف بهتر است توسط جراح یا اورولوژیست کودکان یا اورولوژیست عمومی انجام شود و پزشکان عمومی تنها درصورت گذراندن دوره‌های آموزشی و کسب مهارت لازم باید اقدام به انجام این عمل کنند و به هیچ وجه اجازه ندهید افراد عادی و کسانی که مهارت لازم را ندارند عمل ختنه را انجام دهند چون ممکن است عوارض غیرقابل جبرانی را در پی داشته باشد.

منبع : مجله شهرزاد