یکشنبه, ۱۰ تیر, ۱۴۰۳ / 30 June, 2024
مجله ویستا

كیبوردهای خطرناك


كیبوردهای خطرناك

كیبوردهای موجود در مكان های عمومی مثل دانشگاه ها ۴۰۰ برابر بیش از میكروب های موجود در توالت های عمومی است حتی صفحه كامپیوترها هم میزبان میكروب ها هستند و ما معمولاً نسبت به تمیز كردن آنها دقت كافی نداریم

آیا نگران سرماخوردگی، آنفلوآنزا و میكروب های بیماری زا هستید؟ پس مراقب دستگیره ها، دكمه های آسانسور، گوشی تلفن، لباس های چرك و توالت های عمومی باشید. بسیاری از بیماری های ویروسی نظیر اسهال، آنفلوآنزا و سرماخوردگی در محیط های آلوده از طریق هوا یا سطوحی كه با آنها در تماس هستیم منتقل می شوند. بسیاری از مردم تصور می كنند میكروب ها در جاهای خاصی زندگی می كنند در صورتی كه برای میكروب ها جای خاصی وجود ندارد.

میكروب ها فقط به گوشی تلفن، دستگیره در و دكمه آسانسورها نمی چسبند. آنها همه جا هستند، جاهایی كه ما از آنها غافل می مانیم و به آنها فرصت رشد و تكثیر می دهیم. تحقیقات آزمایشگاهی دانشمند میكروب شناس دانشگاه آریزونا، چارلز گربا، نشان می دهد كه كیبورد كامپیوترها، آبخوری های موجود در مكان های عمومی و تلفن های عمومی منبع سرشاری از میكروب ها هستند. او مثال جالبی می آورد و می گوید كیبوردهای كامپیوترها مثل رستوران و میز غذا برای میكروب ها هستند. كیبوردهای موجود در مكان های عمومی مثل دانشگاه ها ۴۰۰ برابر بیش از میكروب های موجود در توالت های عمومی است. حتی صفحه كامپیوترها هم میزبان میكروب ها هستند و ما معمولاً نسبت به تمیز كردن آنها دقت كافی نداریم.

مشاغلی كه بیش از همه در تماس با این میكروب ها هستند عبارتند از حسابداران، كارمندان بانك، پزشكان و پرستاران و جالب اینكه تمیزترین شغل وكالت است. اینها نتایج تحقیقات مركز میكروب شناسی پروفسور گربا در آریزونا است. او از دارندگان مشاغل مختلف می خواهد پس از تماس با اشیای مختلف در محل كارشان دست خود را روی لام آزمایشگاهی كه در اختیارشان قرار داده شده بگذارند و او با كشت میكروب های روی این لام ها به این نتایج دست می یابد. میكروب های كشت شده در آزمایشگاه عبارتند از استرپتوكوك، سالمونلا، استفیلوكوك، میكروب های روده ای و عوامل مولد بیماری ذات الریه و برخی دیگر كه تعدادی از آنها مضر و تعدادی هم بی خطر هستند.

هر جا كه باكتری باشد ویروس هم هست. ویروس ها روی سطوح خشك تا چند روز و روی سطوح خیس و مرطوب تا چندین هفته باقی می مانند. اطلاعات در زمینه ویروس ها و میكروب ها مخصوصاً در حال حاضر كه آنفلوآنزای پرندگان شیوع پیدا كرده بسیار حائز اهمیت است. محققان معتقدند با وجودی كه این ویروس مخصوص پرندگان است اما در آینده ممكن است انسان ها را نیز گرفتار كند. بیماری های ویروسی از این دست را می توان با رعایت بهداشت تا حد زیادی كنترل كرد. ویروس ها به چشم دیده نمی شوند و مردم باید در مورد مكان های زندگی آنها بیشتر بدانند. به عنوان مثال دستگیره درها و فلاش تانك های توالت های عمومی محل زندگی و تجمع این ویروس ها هستند. وان حمام ها به دلیل رطوبت منبع تغذیه ای مفید برای نوعی از میكروب ها و ویروس ها هستند كه فقط در آنجا یافت می شوند. قبلاً اعتقاد بر این بود كه بیماری های دستگاه تناسلی نیز از طریق توالت ها منتقل می شوند اما امروزه دیگر چنین باورهایی از نظر علمی رد شده است و فقط بیماری های روده ای هستند كه از طریق توالت ها منتقل می شوند. میكروب ها و ویروس هایی كه مكان تجمع آنها توالت ها هستند می توانند عامل انتقال انگل شیگلا، هپاتیت آ و سالمونلا شوند.

دیگر منبع سرشار ویروس و میكروب لباس های چرك و كثیف هستند. بسیاری از مردم نمی دانند كه پس از جابه جایی و قراردادن لباس های چرك در ماشین لباسشویی یا شستن آنها با دست و پهن كردن آنها روی بند می بایست دست های خود را با آب گرم و صابون بشویند. امروزه در آمریكا بسیاری از مردم برای صرفه جویی در انرژی برق و برای جلوگیری از خراب شدن و رنگ دادن لباس ها آنها را با آب ولرم و با دور كند ماشین لباسشویی شست وشو می دهند. به این ترتیب ویروس ها و میكروب های موجود در لباس های چرك از بین نمی روند. آب ۶۰ درجه لباس ها را ضدعفونی و تمیز می كند. اما در آمریكا فقط پنج درصد مردم از آب داغ برای شستن لباس استفاده می كنند. ویروس هایی نظیر هپاتیت آ، سالمونلا و تمام ویروس هایی كه سبب دل درد و اسهال می شوند حتی اگر ماشین لباسشویی ۲۰ دقیقه آنها را خشك كند باز زنده می مانند. دستمال های جیبی و لباس های آلوده به مدفوع بیشترین منبع این گونه میكروب ها هستند. بنابراین لباس های زیر و چرك نباید با دستمال هال آشپزخانه شسته شوند.

محققان دریافته اند استفاده از دستمال های آنتی باكتریال و ژل های پاك كننده و ضدعفونی كننده می توانند از انتقال بسیاری از بیماری ها جلوگیری كنند. استفاده از این پاك كننده های شخصی و یك بار مصرف می توانند در كاهش تعداد دفعات غیبت كارمندان به علت بیماری های ویروسی و میكروبی موثر باشند. مریض نشدن بسیار آسان و كم هزینه است به شرطی كه موازین و اصول بهداشتی در حد معمول و نه در حد وسواس رعایت شوند.

فاطمه جبارزاده