چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

زندگی مشترک کاهش وزن مشترک


زندگی مشترک کاهش وزن مشترک

درباره روند کاهش وزن یک زوج خانم نسترن دانشور و آقای پدرام کریمی با حضور دکتر علیرضا استقامتی فوق تخصص بیماری های غدد و متابولیسم, دکتر لیلا اتفاق متخصص طب فیزیکی و پونه انگورانی مشاور تغذیه

میهمانان این هفته میزگرد تغذیه‌ ما زوجی هستند که همراه با هم اقدام به گرفتن رژیم کرده‌اند. زوج‌های بسیاری هستند که از چاقی و اضافه‌وزن رنج می‌برند اما در اینکه چه باید بکنند هنوز سرگردانند. چقدر خوب است که این عزیزان آقای کریمی و همسرشان را به عنوان آغاز کار، الگوی خود قرار داده و قدمی برای رسیدن به تناسب اندام بردارند....

پای صحبت‌های زوجی که درمجموع ۲۷ کیلوگرم طی ۹ ماه وزن کم کرده‌اند

ما با هم تصمیـم گرفتیـم که وزن‌مـان را کـم کنیـم!

▪ چه چیز انگیزه‌ای شد تا به مشاور تغذیه مراجعه کنید؟

- دانشور: خوب اول از همه برای سلامت. من زانودرد و نفس تنگی گرفته بودم. احساس سنگینی زیادی می‌کردم و پیاده‌روی یا از پله بالا رفتن برایم سخت شده بود، کند شده بودم و نمی‌توانستم حرکت کنم.

- کریمی: دقیقا با خانم موافق‌ام. فعالیت‌های فیزیکی‌مان کم شده بود و به خاطر چاقی از جنب‌وجوش افتاده بودیم. چاقی عوارضی مانند زانودرد، خستگی، کسلی، کوفتگی و.. . برایمان داشت و فکر کردیم بهتر است وزنمان را کم کنیم البته اول قصد نداشتیم وزن زیادی را طی مدت کوتاهی کم کنیم اما وقتی تو خط افتادیم ناخودآگاه تمامی پازل‌ها کنار هم چیده شدند و تصمیم‌ ما عملی شد. پشت آن را گرفتیم و جدی‌تر به رژیم نگاه کردیم و حتی خود من برخی قوانین رژیم را شکستم زیرا تصمیم‌مان قطعی بود که در مدت کوتاهی وزن خوبی کم کنیم.

▪ تقریبا چقدر وزن کم کردید؟

- دانشور:من حدود ۹ ماه از ۹۷ کیلو‌گرم به ۸۵ کیلوگرم رسیدم یعنی حدودا ۱۲ کیلوگرم کم کردم.

- کریمی: بنده هم طی ۶ ماه حدود ۱۵ کیلوگرم کم کردم.

▪ چه شد که چاق شدید؟

- کریمی: من در گذشته ورزش کوهنوردی انجام می‌دادم. یک مرتبه ورزش را کنار گذاشتم. طبیعی است که وقتی حرکت نکنیم، انرژی دریافتی هم سوزانده نمی‌شود. مخصوصا بنده که بیشتر شغلم هم کاردست و ظریف‌کاری است و فعالیت آنچنانی ندارم.

▪ چه مدت کوهنوردی می‌کردید؟

- کریمی:به مدت ۱۰ سال کوهنوردی حرفه‌ای انجام می‌دادم.

▪ چه مدت است که آن را ترک کرده‌اید؟

- کریمی:حدود ۱۰ سال. البته انگار که همیشه یک چیز گمشده دارید و شرایطی پیش می‌آید که آدم یاد گذشته می‌افتد و غبطه می‌خورد که چرا توان گذشته را از دست داده است. حدود ۶ ماه پیش در یک کوهنوردی که اتفاقی پیش آمد و همراه دوستان به کوه رفتیم احساس کردم منی که روزی حرفی برای گفتن داشتم حالا تا وسط کوه رفتم و بریده‌ام. همین انگیزه‌ای شد تا ثابت کنم اگر بخواهم می‌توانم مانند قدیم به روزهای طلایی‌ام برگردم. رژیم که سهل است اگر بخواهیم می‌توانیم به هر چیزی برسیم. وزن کم کردن واقعا کار ساده‌ای بود.

▪ خانم دانشور دلیل اضافه وزن شما چه بود؟

- خانم دانشور: بنده حدود ۳۰ کیلوگرم اضافه‌وزن پیدا کردم آن هم به دلیل بی‌توجهی. من هر چه چاق‌تر شدم، فعالیت بدنی‌ام کمتر شد و وقتی چشم باز کردم دیدم نفس‌تنگی و زانودرد دارم و باید وزنم را هر چه سریع‌تر پایین بیاورم.

▪ چند وقت است که اضافه‌وزن دارید؟

- دانشور: چند سالی بود که چاق شده بودم اما حدود ۳ سال است که اضافه‌وزن اصلی‌ام را پیدا کرده‌ام. وقتی چاقی به سراغم آمد، فکر کردم بیش از این دیگر چاق نمی‌شوم و وزنم اضافه نمی‌شود.

▪ آیا به دلیل ازدواج یا بارداری اضافه‌وزن پیدا کردید؟

- دانشور: نه. فکر می‌کنم بی‌توجهی به خودمان است که چاقی به سراغ ما آمده است.

▪ وقتی به متخصص مراجعه کردید چه رژیمی به شما دادند؟

- رژیم عالی‌ای بود که هیچ‌چیز در آن حذف نشده بود. کم‌خوری بود و مشاور تغذیه اصرار داشت تمامی گروه‌های غذایی مصرف شوند اما به طور محدود.

▪ با این کم‌خوری مشکل پیدا نکردید؟

- چرا به نظر خودم بیمارگونه پرخور شده بودم. تمام مدت باید در دهانم چیزی می‌گذاشتم. وقتی رژیمم را شروع کردم برای مقابله با پرخوری اول آلبالو کنار دستم گذاشتم تا هر موقع هوس می‌کنم یک آلبالو در دهانم بگذارم. بعد آدامس را جایگزین کردم و به مرور عادت کردم که نخورم یا کم‌ بخورم و خودم را به وعده‌ها و میان‌وعده‌ها محدود کنم. الان ۳/۱ قبل غذا می‌خورم.

در ماه اول که معمولا هر کسی ۳ تا ۴ کیلوگرم کم می‌کند من نتوانستم به دلیل پرخوری‌هایم وزن کم کنم. به همین دلیل به من قرص چربی‌سوز گیاهی دادند البته عامل دیگرش هم این بود که بنده نمی‌دانستم کم‌کاری تیروئید دارم. ماه دوم که دیدم وزنم تنها ۷۰۰ کیلوگرم کم شده برای من آزمایش خون نوشتند و متوجه شدم کم‌کاری تیروئید دارم. الان هم دارو مصرف می‌کنم.

▪ آیا دچار پراشتهایی عصبی نبوده‌اید؟

- دانشور:موقع استرس خیر زیاد نمی‌خورم. اما وقتی خیلی خسته‌ام چرا! البته خود چاقی، حالت خستگی و لختی در انسان ایجاد می‌کند و من برای جبران این خستگی می‌خوردم.

▪ با توجه به کم‌کاری تیروئیدی که داشتید ماده غذایی از رژیم‌ شما حذف شد؟

- دانشور: از من خواستند موادغذایی یددار را کمتر مصرف کنم. الان گل‌کلم و تربچه محدودتر می‌خورم.

▪ آیا علت ابتلا به کم‌کاری تیروئیدتان را می‌دانید؟

- دانشور:خیر. چون تازه متوجه آن شده‌ام دنبالش نرفته‌ام.

▪ ورزش هم در برنامه روزانه شما جایی دارد؟

- دانشور:روزی یک ساعت پیاده‌روی می‌کنم.

- کریمی:بنده جمعه صبح‌ها از ساعت ۳، ۴ صبح تا ۳، ۴ بعدازظهر، کوهنوردی می‌کنم. روزانه با توجه به برنامه‌ای که دارم به طور میانگین ۵/۱ تا ۲ ساعت بدنسازی انجام می‌دهم. شب‌ها هم همراه با خانم پیاده‌روی می‌کنیم.

▪ آقای کریمی! شما در ابتدای صحبت‌هایتان فرمودید برای اینکه وزنتان زودتر پایین بیاید برخی قوانین رژیم را شکستید. به عنوان نمونه چه کارهایی انجام دادید؟

- کریمی:رژیمی که پزشک به من پیشنهاد کردند رژیم ۲۲۰۰ کیلوکالری در روز بود. در ماه اول که بنده این رژیم را رعایت کردم حدود ۲ کیلوگرم کم کردم. با توجه به شناختی که از خود داشتم این، آن کاهش وزنی نبود که دنبالش بودم. روحیه جنگجویی دارم و چون می‌خواستم به آنچه می‌خواهم برسم رژیم روزانه را به ۷۰۰ کالری در روز رساندم. این موضوع سبب تعجب پزشکم هم شد. من در ماه دوم با این رژیم ۴ کیلوگرم کم کردم و این نتیجه رضایت‌ مرا جلب کرد تا امروز همچنان همان رژیم را حفظ کرده‌ام. البته الان دوباره دارم رژیم خانم دکتر را رعایت می‌کنم. با این حال هنوز دارم وزن کم می‌کنم در حالی که نمی‌خواهم از این وزنم پایین‌تر بیایم.

▪ آیا با توجه به این کاهش کالری احساس گرسنگی نمی‌کردید؟

- کریمی:من شیر و خرما یا قطعات کوچک کاکائو را در برنامه روزانه‌ام به جای میان‌وعده‌ها می‌گنجاندم. شیرینی خرما و انرژی‌زایی شیر اجازه نمی‌داد در طول روز احساس کمبود کنم. تا دلتان هم بخواهد میوه و سبزی مصرف می‌کردم و هر موقع گرسنه می‌شدم میوه‌ای مانند یک سیب می‌خوردم.

▪ آیا برخی مواد غذایی را به‌طور کل از برنامه خود حذف کردید؟

- کریمی:بله. چیپس، بستنی، سیب‌زمینی، ماکارونی، کره، نوشابه، دوغ، برنج و نان را یا حذف کردم یا خیلی کم مصرف می‌کردم. من تعداد وعده‌های غذایی‌ام را زیاد کردم و حجم آن را پایین آوردم. شاید یک وعده غذای عادی را در ۸ وعده تقسیم کردم بنابراین همیشه داشتم یک چیزی می‌خوردم.

▪ فکر می‌کنید چه چیزی عامل پرخوری شماست؟

- کریمی:فکر می‌کنم بیش از اینکه معده گرسنه باشد چشم دنبال غذا می‌رود. بهترین کار این است که تمام چیزهایی را که دوست داری جلوی چشم باشند اما کم و جزیی از هر کدام بخوریم.

- دانشور:با این حرف آقای کریمی کاملا موافق‌ام. البته موضوع دیگری که دوست دارم به آن اشاره کنم این است شل بودن عضلات شکم و معده خود می‌تواند سبب پرخوری شود در حالی که ورزش کردن و بستن شکم سبب منقبض شدن عضلات شکم و کوچک شدن معده و کم‌خوری می‌شود.

● نگاه اول

ورزش سنگین را توصیه نمی‌کنم!

دکتر لیلا اتفاق/ متخصص طب فیزیکی

ورزش کوهنوردی روزانه می‌تواند حدود ۲ تا ۳ هزار کیلوکالری برحسب شدت ورزش انرژی بسوزاند. وقتی فردی مانند آقای کریمی فعالیت ورزشی مرتب دارد، متابولیسم بدن بر اساس آن تنظیم می‌شود. اگر به طور ناگهانی ورزش قطع شود و شخص به زندگی بی‌تحرک ادامه دهد در حالی که رژیم غذایی قبل را دارد نه تنها دچار افت سریع در عملکرد بدنی، تناسب قلبی، ریوی و عروقی می‌شود بلکه وزن هم به سرعت بالا می‌رود.

اگر آقای کریمی می‌خواستند کوهنوردی را کنار بگذارند بهتر بود روزانه ورزشی هوازی مانند ۴۰ تا ۴۵ دقیقه پیاده‌روی سریع انجام می‌دادند تا ۳۰۰ کیلوکالری انرژی بسوزاند. به این ترتیب هم دچار اضافه وزن نمی‌شدند هم از نظر قلب یا عروق و ریه افت کارکرد بدنی پیدا نمی‌کردند. شنا، والیبال و تنیس هم می‌تواند برای ایشان ورزش‌های مناسبی باشد و ایشان می‌توانند یک تا یک و نیم ساعت در روز با شدت متوسط آنها را انجام دهند.

اینکه آقای کریمی در حال حاضر با رژیم ۷۰۰ کیلوکالری بخواهند هم کوهنوردی کنند، هم بدنسازی انجام دهند و هم پیاده‌روی برای اینکه وزنشان کاهش یابد می‌تواند به سلامت ایشان لطمه وارد کند. لازم است شخص طبق فعالیت ورزشی‌ای که دارد رژیم خود را تنظیم کند. رژیم غذایی غیرصحیح و دریافت کالری کم همراه با ورزش‌های شدید می‌تواند سبب از بین رفتن شدید پروتئین‌های بدن و عضلات شده و از نظر قلبی عروقی و اسکلتی عضلانی صدمات جبران‌ناپذیری پیش آورد. آقای کریمی در روز به ۲ هزار کیلوکالری نیاز دارد و برحسب فعالیت ورزشی که در روز دارند این میزان می‌تواند بیشتر هم شود. بنده توصیه می‌کنم ایشان طبق‌نظر متخصص تغذیه رژیم خود را ادامه دهند. در غیر این صورت رژیم کم‌کالری و ورزش شدید حتی می‌تواند به سیستم ایمنی ایشان آسیب رسانده و سبب ابتلایشان به بیماری‌های متفاوت شود. در ضمن اضافه می‌کنم که بهترین نوع ورزش این است که ۵ روز در هفته روزی حداقل ۴۰ تا ۴۵ دقیقه ورزش هوازی مرتب داشته باشیم و به مرور برحسب تناسبی که پیدا می‌کنیم ورزش را به یک تا ۵/۱ ساعت برسانیم. این بهتر از آن است که در کل هفته ورزش نکنیم و آخر هفته به کوهنوردی روی آوریم. با نوع فعالیت بدنی که آقای کریمی دارند موافق‌ام. توصیه بنده این است که ایشان هر روز ورزش هوازی داشته باشند. هفته‌ای یک یا ۲ بار هم کوهنوردی بروند. اما در کنار آن حتما از مشاور تغذیه مشاوره بگیرند تا محاسبه شود چقدر کالری طی ورزش می‌سوزانند و چقدر شخص به کالری موادغذایی نیاز دارد تا تعادل مناسبی بین دریافت پروتئین و انرژی و مصرف آن برقرار شود و ورزش سبب نشود صدمات جبران‌ناپذیری در ناحیه سیستم عضلانی و قلب و عروق به فرد وارد شود.

● نگاه دوم

نظر خانم پونه انگورانی مشاور تغذیه درباره سوژه «میزگرد تغذیه»

کـم کـاری تیـروئیـد نمی‌توانـد دلیـل اصلـی چاقـی باشـد

▪ خانم انگورانی به نظر شما عامل اصلی چاقی خانم و آقای کریمی چه بوده است؟

- آقای کریمی تیر ماه به من مراجعه کردند. ۳۲ ساله بودند و وزنشان ۹۶ کیلوگرم بود. عادات غلط غذایی، مصرف زیاد تنقلات،‌ مصرف زیاد گروه نان و غلات، دریافت کالری بیش از نیاز روزانه و عدم تحرک علت چاقی‌شان بود. بعد از اینکه به آقای کریمی رژیم ۲۲۰۰ کیلوکالری داده شد در ماه اول خوب وزن کم کردند و بنده احساس کردم ایشان توانسته‌اند شیوه زندگی‌شان را تغییر دهند. فعالیت را وارد برنامه روزانه‌شان کرده بودند و در ابتدا به رژیم، بسیار پایبند بودند. در ماه اول ۲ کیلوگرم وزن کم کردند و در حال حاضر ۷۹ کیلوگرم هستند. یعنی در ۶ ماه تقریبا ۱۵ کیلوگرم وزن کم کرده‌اند.

خانم دانشور هم فروردین ماه بود که مراجعه کردند. ایشان ۳۲ ساله، ۹۷ کیلوگرم وزن داشتند و در ماه‌‌های اول خیلی کم توانستند وزن کم کنند ولی به هر حال با صبر و حوصله بدون اینکه مایوس شوند به رژیم ادامه دادند تا موفق شدند. دلیل اضافه‌وزن اصلی خانم دانشور اضافه‌وزن بعد از بارداری بود. فعالیت ایشان خیلی کم بود و نکاتی را در برنامه‌غذایی رعایت نمی‌کردند. لبنیات اصلا مصرف نمی‌کردند و میوه کم می‌خوردند که به برنامه‌ ایشان اضافه شد. تعداد وعده‌ها را بیشتر و حجم آنها را کم کردیم و با افزودن پیاده‌روی به برنامه روزانه در دی ماه وزنشان به ۸۵ کیلوگرم رسید یعنی تقریبا در ۹ ماه، ۱۲ کیلوگرم کاهش وزن داشتند.

▪ چطور خانم دانشور در ۹ ماه، ۱۲ کیلوگرم کم کردند اما آقای کریمی در ۶ ماه، ۱۵ کیلو؟

- خب افراد با هم متفاوت‌اند. برخی افراد طی ۲، ۳ ماه ۱۲ کیلوگرم کم می‌کنند، برخی دیگر در ۱۰ ماه. البته برای خانم دانشور مهم‌تر از کاهش وزن، کاهش سایزشان بوده است. ایشان خیلی خوب توانسته‌اند سایز دور شکم و باسن را کم کنند و ۱۳ سانتی‌متر کاهش دور کمر و باسن داشتند. کاهش سایز بیش از کاهش وزن برای ما مهم است و معیار مناسب‌تری برای سنجش سلامت است زیرا سایز دور شکم میزان چربی را نشان می‌دهد و هر چه کاهش سایز بیشتر باشد نشان می‌دهد چربی بیشتری سوزانده شده است. نکته دیگر اینکه میزان فعالیت خانم دانشور کمتر از آقای کریمی است. شاید ایشان هم اگر کوه بروند بیشتر وزن کم کنند.

▪ آقای کریمی قوانین رژیم را شکسته‌اند تا وزن بیشتری کم کنند. به نظر شما! کم کردن زیاد وزن در مدت کوتاه آسیبی به بدن نمی‌رساند؟

- طبق پرونده من آقای کریمی طی ۶ ماه، ۱۵ کیلوگرم کم کرده‌اند و این مقدار خیلی سریع و زیاد نبوده است. تقریبا ماهی حدود ۳ کیلوگرم وزن کم کرده‌اند که خوب بوده است. البته ما موافق رژیم‌هایی که سریع وزن را پایین می‌آورد، نیستیم. آقای کریمی فکر می‌کردند کالری رژیم خود را کاهش داده‌اند ولی در جمع محاسبات ما نشان داد کالری ایشان همان‌قدر بود که به ایشان تجویز کرده بودیم.

▪ چطور؟ آقای کریمی می‌گویند ۳/۱ رژیم شما غذا می‌خورند؟

- مردم معمولا فکر می‌کنند میوه کالری ندارد و چاق نمی‌کند و فقط نان و غلات است که اضافه وزن می‌آورند. ایشان برنج، نان و سیب‌زمینی مصرفی‌شان را کم کرده بودند و به جای آن شیر، خرما و میوه بیشتر مصرف می‌کردند. ما همیشه توصیه می‌کنیم که رژیم باید متعادل باشد. مصرف میوه و سبزی خوب است اما بدن به نان و غلات هم نیاز دارد. شیر هم کالری نسبتا بالایی دارد. اگر تمامی کالری این مواد را جمع بزنید به ‌اندازه کالری رژیمی است که متخصص تغذیه می‌دهد، با این تفاوت که مشاور تغذیه تمامی گروه‌ها را داخل برنامه‌ غذایی می‌گنجاند. هر چقدر وزن تدریجی پایین بیاید، نگهداری آن راحت‌تر و بازگشت آن کنترل شده‌تر است. وزنی که سریع پایین می‌آید عوارض خاص خود را دارد و شاید در ابتدا وزن خوب پایین بیاید اما مواد لازم به بدن نمی‌رسد و همین موضوع سبب می‌شود با کمی بازگشت به سمت برنامه‌غذایی قبلی، فوری وزن کم شده بازگردد.

▪ یکی از موضوعاتی که آقای کریمی به آن اشاره کردند این بود که موقعی که احساس ضعف‌ می‌کردند به عنوان نمونه یک تکه شکلات کاکائویی یا یک عدد خرما می‌خوردند، مصرف قندها وقتی شکم خالی است چه مشکلی پیش می‌آورد؟

- خرما جزو میوه‌ها محسوب می‌شود اما خوردن قندهای ساده مانند شکلات و کاکائو برعکس اثر بدی دارند. به محض اینکه حین گرسنگی فرد کاکائو می‌خورد شاید فکر کند قندخونش بالا رفتند اما همین امر سبب ترشح انسولین می‌شود و ضعف را تشدید می‌کند زیرا انسولین سبب می‌شود قند دوباره پایین بیاید و ایجاد احساس گرسنگی می‌شود. پس این اقدام، چاره کار نیست. برخی افراد در خوردن کربوهیدرات‌ها وسواس دارند. در حالی که این موادغذایی دیرتر تجربه می‌شوند و در نتیجه باعث می‌شوند فرد دیرتر احساس گرسنگی کند. اگر آقای کریمی طبق رژیم تجویزی عمل کنند، شاید کاهش وزنشان در ماه کمتر شود ولی گرسنگی‌هایشان هم کمتر شده و در نهایت نتیجه بهتری می‌گیرند. کالری یک لیوان شیری که آقای کریمی می‌خورند معادل کالری ۱۰ قاشق برنج است و رعایت تنوع و تعادل در تغذیه اهمیت بسیاری دارد.

▪ به نظر شما حذف کربوهیدرات‌ها می‌تواند چه عوارضی داشته باشد؟

- نان و غلات حاوی ویتامین‌های گروه B، آهن گیاهی و فیبر هستند. حجم معده را پر می‌کنند و نوع سوخت‌وساز و مکانیسمی که دارند برای بدن ضروری است. البته آقای کریمی حذف کامل نکرده‌‌اند بلکه مقدار آن را در مقایسه با سایر گروه‌ها کاهش داده‌اند.

▪ در مورد خانم‌ دانشور آیا کم‌کاری تیرویید ایشان روی بالا رفتن وزن یا کم نشدن آن تاثیر گذاشته است؟

- خیر. یکی از باورهای غلط مردم این است که فکر می‌کنند کم‌کاری تیرویید عامل چاقی‌شان است. اولا اینکه کم‌کاری غده تیرویید اگر درمان نشود و بخواهد عامل اضافه وزن شود، نهایتا وزن فرد ۳ تا ۴ کیلوگرم بیشتر از وزن طبیعی می‌شود. اگر درمان هم شود همین وزن کاهش می‌یابد.

▪ پس چرا خانم دانشور می‌گویند به دنبال دریافت داروی کم‌کاری تیرویید وزن‌شان بهتر کم شده است؟

- طبق پرونده بنده، ایشان درماه اول یک کیلوگرم کاهش وزن داشتند که البته کم بود. دلیل آن هم می‌تواند رعایت نکردن درست رژیم باشد. داروی کم‌کاری غده تیرویید از ماه ۸ برای ایشان تجویز شد. از فروردین تا آبان ایشان ۹ کیلوگرم کاهش وزن داشتند که بد نبوده است. بعد از مصرف دارو هم از ماه ۸، ۳ کیلوگرم کم کرده‌اند. بدن‌ها متفاوت است. برخی‌ها در ماه‌های اول خوب وزن کم می‌کنند و برخی‌ها بعد از اینکه بدن به رژیم عادت می‌کند، شروع به کاهش وزن می‌کنند.

▪ شما برای ایشان داروی چربی‌سوز گیاهی هم تجویز کردید؟

- قرص ونوستات بود که سبب شد مقداری از چربی غذای خورده شده دفع شود. این قرص حاوی فیبر و سبوس هم هست و سبب ایجاد حس سیری می‌شود.

▪ آیا می‌توان بدون تجویز پزشک آن را مصرف کرد؟

- خیر. حتما باید پزشک تجویز کند.

▪ نکته دیگری که خانم دانشور در مورد آن صحبت کردند پراشتهایی حین خستگی‌ ناشی از چاقی بود. این موضوع صحت دارد؟

- بله. همین‌طور است. برای لاغر شدن قبل از رژیم باید ذهنیت را عوض کرد. برخی افراد حتی مشاوره روان‌درمانی نیاز دارند تا دیدشان به غذا تغییر کند. بسیاری از افراد عامل شادی، رفع خستگی و حتی رفع استرس‌شان را غذا خوردن می‌دانند. مهم است که افراد همراه با رژیم، شیوه زندگی خود را نیز تغییر ‌دهند.

▪ لطفا در مورد رژیم مخصوص افراد مبتلا به کم‌کاری تیرویید هم توضیح دهید.

- برخی از مواد غذایی هستند گواتروژن هستند. افرادی که کم‌کاری تیرویید دارند باید این موادغذایی را به صورت خام کمتر مصرف کنند اما شکل پخته آنها اشکالی ندارد. از جمله این خوراکی‌ها می‌توان به کلم و گل‌کلم اشاره کرد.

▪ خانم دکتر! آیا بستن شکم هم می‌تواند در لاغری موثر باشد؟

- این موضوع از نظر علمی به اثبات نرسیده اما به هر حال بستن شکم باعث می‌شود فرد درست بنشیند و درست راه برود. این موضوع در میزان خوردن هم تاثیر می‌گذارد. اما نمی‌توان گفت صددرصد از نظر علمی اثبات شده که بستن شکم در کم خوردن و کم شدن سایز شکم موثر باشد.

▪ و به عنوان سوال آخر آیا اینکه می‌گویند چشم گرسنه‌تر از معده است واقعیت دارد؟

- بله. خیلی وقت‌ها افرادی بی‌دلیل غذا می‌خورند و علت آن گرسنگی نیست. شیوه غلط زندگی و وجود مواد پرکالری و بی‌خاصیت در خانه باعث می‌شود فرد هر بار که سرکابینت می‌رود یا در یخچال را باز می‌کند، چشمش به مواد بی‌ارزش و پرکالری بیفتد. توصیه بنده این است که وقتی گرسنه‌ هستیم اصلا خرید نکنیم زیرا در این زمان به سمت مواد پرکالری و بی‌ارزش کشیده می‌شویم. در ضمن بهتر است یخچال را با میوه و سبزی‌ها پر کنیم.

● نگاه سوم

باهم بودن

موفقیت می‌آورد

دکتر محمدرضا خدایی/ روان‌پزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی

دیده شده در مواردی که افراد همدیگر را ترغیب و تشویق می‌کنند و دو نفر یا چند نفر کاری را با هم شروع می‌کنند و پیش می‌برند، موفق‌ترند. با هم بودن یکی از عواملی است که هم، به افراد انگیزه اولیه را می‌دهد و هم سبب پیگیری و ادامه کار می‌شود. معمولا افرادی که با یک هدف مشترک کاری را با هم شروع می‌کنند و یکدیگر را کنترل می‌کنند و سبب تقویت رفتار هم می‌شوند، هم انگیزه قوی‌تری دارند و هم انرژی آنها برای ادامه و پیگیری رفتار و نظارت بر کار قوی‌تر و بیشتر است. در ضمن سرعت و قدرت رسیدن به هدف در آنها در مقایسه با سایرین بالاتر می‌رود و این موضوع به ویژه در مورد مسایلی که مربوط به سلامت می‌شود بسیار پررنگ‌تر است یعنی افرادی که به صورت مشترک مشکلی دارند وقتی در‌ آن همفکری، همیاری و همراهی می‌کنند، موفقیت‌شان بیشتر می‌شود و نتایج بهتری به دست می‌آورند.

در گروه درمانی‌ها همیشه هدف در نظر گرفته می‌شود افرادی که همفکر باشند و دردهای مشترک بیشتری داشته باشند و ازنظر شخصیتی به همراه شبیه‌تر باشند در کارها اگر با هم باشند، چون تلقین مثبت ایجاد می‌شود، احساس رقابت و این احساس که باید با همدیگر مشکلی را از سر راه بردارند در آنها قوی‌تر است و همفکری و انگیزه مضاعفی در آنها به وجود می‌آید و بنابراین آنها بهتر می‌توانند کار را خاتمه دهند. همان‌طور که در مورد خانم‌ و آقای کریمی هم دیده می‌شود اضافه وزن، نفس تنگی، احساس کرخی و سستی و میل به تحرک و جنب‌وجوش بیشتر مشکل هر دو و هدف هر دوی آنهاست. به نظر می‌رسد شخصیت‌ها و انگیزه‌های این زوج گرامی به هم نزدیک بوده و به همین دلیل راحت‌تر توانسته‌اند با یکدیگر به هدف برسند زیرا همان‌طور که گفتم هر چه میزان با هم بودن بیشتر باشد، احتمال موفقیت بیشتر می‌شود. زوج‌ها یا خواهر و برادرها یا حتی دوستانی که با هم هستند و با هم تفاهم دارند و دارای اشتراکات بیشتری هستند معمولا در کارها موفق‌تر خواهند بود!

سمیه مقصودعلی