چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
فرهنگ اجتماعی مصرف
حرکت به سمت «مصرفگرایی مدرن» با توسعه و گسترش صنایع و تولید در روزهای آغازین قرن بیستم، در قالب راهاندازی فروشگاههای زنجیرهای بزرگ و ایجاد نمایشگاههای جذاب و خیرهکنندهای شکل گرفت که در سالهای بعد، با شتاب فراوان، روند استحاله از «جامعه تولیدی» به «جامعه مصرفی» را ممکن و پدیدار کرد.
در سال ۱۹۰۷ نویسنده آمریکایی، «سایون ان. پاتن»، در کتاب «مبانی جدید تمدن»، فرهنگ مصرفگرایی را کلید میزند و مینویسد: «جامعه، از این پس نباید به مهار آرزوها و خواستههای شهروندان بپردازد و آنان را چون گذشته به صرفهجویی و قناعت فرا بخواند بلکه برعکس، باید آنان را تشویق و تحریک به مصرف بیشتر کند و از آنها بخواهد که برای مصرف بیشتر خود، کار بیشتری انجام دهند؛ «مصرف بیشتر با تلاش بیشتر» این امر، جامعه را به سوی فراوانی و رفاه میبرد.»
این رویکرد مصرفی در غرب که در پی تولید انبوه، اجتناب ناپذیر می نمود، بعدها و در سالهای اخیر به «جنون مصرف» تبدیل شد و منجر به جایگزینی ارزشها از اخلاقیات و تعالی انسانی به بازار، عرضه و تقاضا گردید.
اما جامعه مصرفی غرب اندک اندک جای پای خود را در سایر کشورها نیز باز کرد و مظاهر فریبنده آن با استفاده از ابزارهای پیشرفته رسانهای و تأثیر بر جوامع اطلاعاتی، تبلیغ شد و به نفوذ در فرهنگها و تمدنها همت گمارد؛ به گونهای که امروزه تقریبا در همه نقاط جهان آثار و رگههای مصرفگرایی غربی مشاهده می شود.
گسترش الگوی مصرف غربی در کشور ما با وجود معارف والا و فرهنگ قدرتمند اسلامی، با چالشها و مقاومتهای فراوانی روبهرو بوده و هست؛ اما متاسفانه زرق و برقهای چشمنواز و دلفریب تولیدات مصرفی، باعث شد تا آسیبهای آن فرهنگ، بخشهای بزرگی از اقتصاد، بازرگانی و صنعت ما را نیز طی سالهای گذشته مورد تهدید قرار دهد.
در فرهنگ فاخر اسلامی، اعتدال در مصرف، صرفهجویی و پرهیز از اسراف، در جهت ایجاد تعادل و عدالت اقتصادی به صراحت و مکرر مورد تاکید قرار گرفته است.
خداوند متعال در آیه ۳۱ سوره اعراف میفرماید: «ای فرزندان آدم زیورهای خود را در هر نمازی برگیرید و بخورید و بیاشامید و زیادهروی مکنید که او اسرافکاران را دوست نمیدارد» و در آیه ۲۶ و ۲۷ سوره اسراء به رعایت حقوق مستمندان امر شده است و اسرافکاران را برادران شیطان معرفی کرده است: «و حق خویشاوند را به او بده و مستمند و در راه مانده را [دستگیری کن] و ولخرجی و اسراف مکن. چرا که اسرافکاران برادران شیطاناند و شیطان همواره نسبت به پروردگارش ناسپاس بوده است».
توجه و تأکید مقام معظم رهبری در نامگذاری سال ۸۸ به عنوان سال«اصلاح الگوی مصرف» در واقع بازگرداندن جامعه اسلامی به اصول حقه الهی و پیشگیری از انحراف بزرگی است که گسترش لجامگسیخته آن ممکن است نابودی عدالت اجتماعی و ارزشهای انسانی را در بر داشته باشد.
رهبر انقلاب اسلامی در پیام نوروزی تأکید کردند: «اسلام عزیز و همه عقلای عالم، بر این نکته تأکید میکنند که «مصرف» باید مدبرانه و عاقلانه مدیریت شود. همه ما بهخصوص مسئولان قوای سهگانه، شخصیتهای اجتماعی و آحاد مردم باید در سال جدید در مسیر تحقق این شعار مهم، حیاتی و اساسی یعنی «اصلاح الگوی مصرف در همه زمینه ها» برنامهریزی و حرکت کنیم تا با استفاده صحیح و مدبرانه از منابع کشور، مصداق برجستهای از تبدیل احوال ملت به نیکوترین حالها، ظهور و بروز یابد.»
اولین قدم در اصلاح الگوی مصرف، باید به اصلاح فرهنگ مصرف و تغییر ذائقه مصرفی جامعه معطوف گردد. اقدامی که در وهله نخست به رسانه ملی و در مراحل بعدی به سایر رسانههای گروهی، محافل علمی، دانشگاهی و شورای عالی انقلاب فرهنگی مربوط میشود. آنان باید خط قرمز مصرف را برای مردم مشخص و الگوهای مصرف بهینه را معرفی کنند.
از این نکته نیز نباید غافل ماند که تغییر رفتار و فرهنگ، با بازیهای نمایشی، دستورالعملنویسی و ایجاد سازمان و ستاد محقق نمی شود. دولت، مردم و دستاندرکاران بخش خصوصی اعم از صنعت و تجارت باید با تعریف صحیحی از ضرورتها و بایستههای اصلاحی در حوزه مربوطه خود، در این جهاد ملی مشارکت و هر کدام تکلیف خود را به خوبی ایفا نمایند. در هر حال آحاد جامعه باید با فرهنگسازی صحیح به درک ملموس این نکته برسند که «صرفهجویی به معنای درست مصرف کردن، بجا مصرف کردن، ضایع نکردن مال، مصرف را کارآمد و ثمربخش کردن است. اسراف در اموال و در اقتصاد این است که انسان مال را مصرف کند، بدون اینکه این مصرف اثر و کارایی داشته باشد. مصرف بیهوده و مصرف هرز، در حقیقت هدر دادن مال است.»
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست