جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
طلاقت می دهم سیگار
روزهای اول گلویش میسوخت و نمیتوانست دود را به داخل ریههایش فرو ببرد، اما پس از مدتی که دیگر سوزش گلو نداشت، با فرو دادن دود لذت میبرد و حالت سرگیجه خوبی به او دست میداد. گاهی دوستش به او میگفت که مراقب باش معتاد نشوی و او با سربلندی میگفت امکان ندارد، من کم میکشم و هر وقت بخواهم، آن را کنار میگذارم. بعد از چند ماه، آن لذت اول را برایش نمیآورد و در مواقع خاصی به قول خودش میطلبید. بعد از یک سال، دیگر به سیگار کشیدنش توجهی نداشت و مثل کارهای روزمرهاش شده بود. صبح که از خواب بیدار میشد، قبل از اینکه دست و رویش را بشوید، سیگارش را روشن میکرد، اولین پک را که میزد به سرفه میافتاد.
بعد از صبحانه دوباره هوس سیگار میکرد. در حین کار برای اینکه تمرکزش را به دست بیاورد، حد اقل نیم ساعت یکبار سیگار میکشید. وقتی خیلی خوشحال بود، با سیگار جشن میگرفت و وقتی ناراحت بود هم به سیگار پناه میبرد. بعد از ناهار، بعد از شام، قبل و بعد چای سیگار میکشید. در مسافرت سیگار میکشید و خلاصه به هر بهانهای سیگار میکشید. او یک سیگاری بود و بدون سیگار نمیتوانست به زندگی طبیعی خود ادامه دهد و به محض اینکه میخواست سیگار را ترک کند، دچار اضطراب میشد و نمیتوانست در برابر هوس سیگار کشیدن مقاومت کند، تمرکزش را از دست میداد و اعصابش نیز تحریکپذیر میشد، آنقدر این علائم شدت میگرفت تا اینکه دوباره به سیگار کشیدن روی میآورد.
همسر و فرزندانش هم خواستند به او کمک کنند تا ترک کند؛ اما موفق نشدند و همیشه از اینکه یک همسر و پدر سیگاری داشتند که به سلامت خود و خانوادهاش بیتوجه بود، ناراحت بودند. او تا ۳۰ سالگی بسیار سرحال و سر پا بود، ولی از آن به بعد، آرام آرام بدون اینکه خودش متوجه باشد، افول کرد و بیماریهای مختلف به بدنش هجوم آوردند. هر چه هزینه کرد، هر چه دست به دامن پزشکان شد، هیچ فایدهای نداشت و در آخر، در ۴۸ سالگی زمینگیر شد و در ۵۵ سالگی مرد و تقریبا ۳۰ و چند سال عمر مفید داشت. داستان به همین جا تمام نشد، او برای پسرانش هم سیگار را به ارث گذاشت و به احتمال زیاد آنها نیز دچار همین عاقبت خواهند شد.
شاید فکر کنید ماجرای گفته شده کمی بزرگنمایی داشته باشد، چون شما سرحالید و سیگار میکشید. اما آیا واقعا شما سرحالید؟ نگاهی به دندانهایتان بیندازید، رنگ لبهایتان را ببینید، به سفیدی چشمانتان نگاه کنید، به دستها و پوست صورتتان دقت کنید. شاید به نظر شما طبیعی به نظر بیایند؛ اما زردی دندانها و چشمها، کبودی لبها، پوست افتاده صورتتان و لکهای روی دستها و صورتتان تنها نشانههای بیرونی سیگار کشیدنهستند. اگر حداقل یکی از این نشانهها را دارید، بدانید داخل بدنتان بیشمار نشانه سیگار کشیدن وجود دارد که به مرور زمان بروز مییابند. همانطور که دندانهایتان آرام آرام زرد شدند، اندامهای داخلیتان هم آرام آرام از بین خواهند رفت، برای همین است که شاید شما متوجه از بین رفتن تدریجی سلامت خود نیستید.
بیش از ۵۰۰ سال است که سیگار در میان انگشتان بشر جای خود را باز کرده است و از آن به بعد، میلیونها انسان به خاطر استعمال سیگار یا در معرض دود سیگاردیگران قرار داشتن، جان خود را از دست دادهاند. افراد معتاد به سیگار هم برای خود و هم برای خانوادهها و حتی آیندگان خود خطرساز هستند. اعتیاد به مواد مخدر دیگر، معمولا زندگی را از بین میبرد و فرد معتاد نمیتواند به زندگی عادی و روزمره خود ادامه دهد، فرد معتاد به مواد مخدر نمیتواند ازدواج کند و اگر هم ازدواج کرده باشد؛ به احتمال زیاد زندگی زناشوییاش از بین میرود، افراد معتاد به مواد، جایی استخدام نمیشوند و براحتی و در ملا عام نمیتوانند مواد مصرف کنند و از طرفی، کارشان جرم محسوب میشود. اما افراد سیگاری ازدواج میکنند، بچهدار میشوند، براحتی سیگار را تهیه و استعمال میکنند و به فعالیت اجتماعی و روزمره خود مثل یک فرد عادی ادامه میدهند و فرزندانشان نیز تشویق به سیگار کشیدن میشوند (طبق تحقیقات، افرادی که در خانواده خود پدر، مادر یا خواهر و برادر سیگاری داشته باشند، به احتمال بیشتری معتاد به سیگار میشوند.) برای همین است که میگوییم افراد سیگاری هم برای خود و هم برای خانواده و اطرافیان خطرسازند.
بیشتر افراد معتاد اذعان دارند به سیگار عادت کردهاند و به آن علاقهای ندارند و میخواهند ترک کنند اما نمیشود و گاهی بارها ترک را امتحان میکنند و شکست میخورند. بسیاری از معتادان به سیگار از عوارض آن باخبرند و حتی گاهی از عوارض آن رنج میبرند و باز به کشیدن سیگار ادامه میدهند. برای اینکه بدانیم راههای علمی و درست ترک سیگار چیست و چگونه میتوان از پس آن بر آمد، سراغ دکتر رضا محقق، روانپزشک و مشاور خانواده رفتیم تا شاید بتوانیم به افراد سیگاری که میخواهند، اما نمیتوانند ترک کنند، کمک کنیم.
● سیگار چه میکند
دکتر محقق میگوید؛ سیگار از رایجترین موادی است که در سراسر جهان مورد سوءمصرف قرار میگیرد و این در حالی است که سوء مصرف آن، عوارض شناختهشده متعدد و خطرناکی دارد. ماده اصلی موجود در سیگار که اعتیادآور است، نیکوتین است. نیکوتین بسرعت پس از سوءمصرف وارد مغز میشود و برخی نواحی مغز را تحریک میکند که محل اثر مواد دیگری مثل کوکائین و آمفتامین (محرکها) نیز است و تحریک همین مناطق مغزی است که اثر لذت بخش و اعتیادآور و پاداش ده دارد.
وی میافزاید:۴ هزار نوع ماده سمی در سیگار شناخته شده و عارضه اصلی کشیدن سیگار مرگ است. به گفته دکتر محقق، عوارض جسمی سیگار عبارت است از ابتلا به انواع سرطانهای دهان، فک، حنجره، مری، معده، پستان، ریه و خون، ابتلا به بیماریهای تنفسی و ریوی مثل برونشیت مزمن، آنفیزم، تشدید آسم و آسیبپذیری بیشتر به عفونتها، بیماریهای قلب مثل بیماریهای عروق کرونر قلب، سکته، افزایش فشار خون، تصلب شرایین، افزایش چربیهای مضر خون، بیماریهای گوارشی بخصوص عوارض معدی و کبدی، بیماریهای مغزی مثل سکته مغزی، برای زنان حامله تولد نوزاد با وزن پایین، مرگ داخل رحمی جنین، مرگ ناگهانی نوزاد، مشکلات بارداری و باروری، افزایش احتمال پوکی استخوان و عوارض دندانی.
شاید اسم بسیاری از این بیماریها به گوشتان نخورده باشد، اما اگر سیگار میکشید صد درصد دچار برخی از این عوارض خواهید شد. در کل چون سیگار یک ماده سمی است و بدن همیشه در مبارزه با آن مواد است طبیعی است که سیستم ایمنی در همه اندامها ضعیف شده و در برابر همه بیماریها مقاومت کمتری از خود نشان میدهد، به همین دلیل شما که سیگار میکشید، زود به زود مریض میشوید و دیر هم بهبود مییابید و گاهی نیز ممکن است یکباره مریضی سختی بگیرید.
به گفته دکتر محقق، عوارض روحی و روانی سوءمصرف سیگار تحریکپذیری و افسردگی، اضطراب و تنش پذیری، ناتوانی در کنترل خشم، مشکلات ارتباطی، کاهش اعتماد به نفس، سر درد، سرگیجه، اختلال در تمرکز و توجه، کاهش خواب و اشتها و لرزش است.
افرادی که معتاد به سیگارند، بهطور ناخودآگاه نسبت به اطرافیانشان بیتفاوتترند. آنها در مواقع شادی و ناراحتی ترجیح میدهند به تنهایی و با سیگار هیجان خود را تخلیه کنند. به دلیل اینکه سیگاریها در جامعه چهرهای منفی دارند، به احتمال زیاد خود را به ارتباط با دوستان و اقوام سیگاری محدود میکنند تا بتوانند در کنار آنها راحت سیگار بکشند و همین مساله به انزوای آنها دامن میزند. فرزندان، والدین سیگاری را سرزنش میکنند و آنها را بی اراده میخوانند و ارتباط بین والد و فرزند با سیگار خدشهدار میشود.
همسران افراد سیگاری از بوی سیگار همسرشان و عوارض ظاهری آن بسیار ناراحت و شرمندهاند و همیشه نگرانند که همسرانشان بیمار و زمینگیر شوند و روابط همسری نیز تحت تاثیر سیگار قرار خواهد گرفت. در محیط کار نیز کارفرمایان ترجیح میدهند افراد غیرسیگاری را استخدام کنند و از اینرو، شانس یافتن کار و لذت بردن از کار نیز برای افراد سیگاری کمتر است. سیگار اعتماد به نفس افراد را کاهش میدهد و اراده آنها را مختل میسازد. از اینرو، این افراد نمیتوانند از همه تواناییهای جسمی و ذهنی خود بهره مند شوند و سیگار استعدادها و تواناییهای آنها را میخشکاند. کلا افراد سیگاری به دلیل محدودیتی که در زندگی با سیگار برای خود ساختهاند، بسیار کمتر از دیگران از زندگی لذت میبرند. آنها حتی مزه غذاها را بخوبی تشخیص نمیدهند و از فعالیتهای ابتدایی خود لذتی که دیگران میبرند، نخواهند برد. آنها پس ازمدتی حتی از سیگار کشیدن هم لذت نمیبرند، فقط به آن معتاد میشوند و دیگر نمیتوانند آن را کنار بگذارند.
سیگار، شما را به سمت خود میکشاند و بعد اسیر خود میکند و با شکنجههای تدریجی روحی و جسمی، شما را قربانی خود میکند و به کام مرگ میکشاند و خانواده و اطرافیان شما را نیز راحت نمیگذارد و روی جسم و روح آنها هم تاثیر بدی دارد.
● خداحافظ سیگار
ترک سیگار برای بسیاری از سیگاریها به آرزویی دست نیافتنی تبدیل شده است و آنها زندگی خود را بدون سیگار، نمیتوانند تصور کنند. اما به قول دکتر محقق، ترک سیگار پدیدهای دشوار، ولی امکان پذیر است.این روانپزشک میگوید ترک سیگار به طور ناگهانی اتفاق نمیافتد. روانشناسان ۴ مرحله برای این فرآیند در نظر میگیرند: اول مرحله تصمیمگیری است که فرد مایل است ترک کند ولی هنوز از تصمیم خود مطمئن نیست و به دنبال یافتن انگیزههای قدرتمندی است که او را برای ترک مصمم کند.
دوم مرحله آمادگی است که فرد در حال بررسی روشهای ترک و برنامهریزی یا یافتن جایگزینی برای سیگار است. مرحله سوم اقدام به ترک است که شخص مصرف را قطع میکند و با پیامدهای مثبت و منفی آن و نیز وسوسه و ولع به مصرف روبهرو میشود. (ولع یا وسوسه مصرف در چند روز اول پس از ترک، شدید است و به شرطی که فرد سیگار نکشد، با گذشت زمان و بتدریج از شدت آن کاسته میشود.) مرحله چهارم مرحله نگهداری است که از ۶ ماه بعد از قطع مصرف است و در آن فرد باید با مهارتهای مقابلهای لازم برای پیشگیری از برگشت و تغییر سبک زندگی آشنا و مانوس شود و این مرحله ممکن است تا سالها به طول انجامد.
با بررسی مراحل ترک به راهها و روشهای ترک سیگار میپردازیم. به گفته دکتر محقق، راههای مختلفی برای ترک سیگار وجود دارد که از آن جمله اند:
۱) روش تدریجی با دخالت روان درمانگرها، به این صورت که افراد سیگاری طی ۱۵ جلسه ۴۵ دقیقهای که هفتهای یکبار تشکیل میشود، مورد روان درمانی قرار میگیرند. جلسات گروه درمانی سیگار نیز هفتهای ۲ بار در جلسات ۸ تا ۱۲ نفره برگزار میشود. در حالت تدریجی، قطع مصرف، باید مرحله به مرحله و تدریجی صورت گیرد. موفقیت در این روش، بسیار بالاست، چرا که شما تحت مراقبت افراد متخصص قرار میگیرید.
افرادی که معتاد به سیگارند بهطور ناخودآگاه نسبت به اطرافیانشان بیتفاوتترند. آنها در مواقع شادی و ناراحتی ترجیح میدهند به تنهایی و با سیگار هیجان خود را تخلیه کنند۲- استفاده از برچسبهای نیکوتین دار و جایگزینهای دیگر نیکوتین روش دوم ترک سیگار است. محصولاتی از قبیل برچسب، آدامس، قرصهای مکیدنی، اسپری بینی و... که دارای نیکوتین هستند، میتوانند نیکوتین مورد نیاز بدن ناشی از وابستگی به سیگار را تامین کنند. این جایگزینها بهتر است که از سوی درمانگر تجویز و به میزان توصیه شده مصرف شود و استفاده از آنها باید بتدریج روبه کاهش رود و در نهایت قطع شود تا بدن بتواند خود را با فقدان نیکوتین سازگار کند. دکتر محقق میافزاید: برای استفاده از این جایگزینها فرد باید مصرف سیگار را کاملا قطع کند و در کنار استفاده از این جایگزینها بهتر است در برنامههای روان درمانی یا گروه درمانی نیز شرکت کند. به یاد داشته باشید نیکوتین طی ۳۲ روز پس از قطع سیگار از بدن خارج میشود، ولی عوارض آن یک تا ۲ هفته طول میکشد.
۳) مراجعه به روانپزشک و استفاده از دارو درمانی، روش سوم ترک سیگار است. داروهای ضد افسردگی و برخی داروهای دیگر روانپزشکی در کاهش علائم ترک سیگار موثرند که حتما باید با تجویز پزشک صورت گیرد. دکتر محقق ادامه میدهد: علائمی که احتمالا به دریافتهای کمک پزشکی نیاز دارند، عبارتند از سردرد، مشکلات خواب، دردهای شکمی، تحریک پذیری، بیقراری، اضطراب و افسردگی و وسوسه شدید.
ترک سیگار اوایل موجب فعال شدن مژکهای راههای تنفسی و خروج خلط از ریهها میشود که سبب درد در مجاری تنفسی و سینه و شکم و سرفه میشود، این اتفاق طبیعی است و پس از مدتی رفع میشود و جای نگرانی وجود ندارد، بهتر است با مرطوب نگهداشتن محیط و مصرف مایعات و استفاده از داروهای خلطآور، این پدیده را تسهیل کرد و به پاکسازی ریهها کمک کرد.
۴) روش چهارم، خود درمانی است یا مراقبتهایی که خودتان میتوانید برای ترک سیگار انجام دهید. دکتر محقق اقداماتی را که در این مرحله میتوانید برای ترک سیگار انجام دهید، اینگونه توضیح میدهد؛ اول از همه برای ترک سیگار یک تاریخ مشخص کنید و به خانواده و دوستان و آشنایان اطلاع دهید که قصد ترک سیگار را دارید و از آنها بخواهید در حضور شما سیگار نکشند و در ترک کردن به شما کمک کنند (بهتر است اگر فردی در خانواده یا دوستان شما وجود دارد که او هم قصد ترک سیگار را دارد، با هم این اقدام را انجام دهید) قدم بعدی پاکسازی محیط پیرامون از وسایل مربوط به سیگار اعم از جاسیگاری و فندک و... است، مرحله بعد برنامهریزی برای کاهش تدریجی مصرف است، به این صورت که مثلا اگر روزی ۱۵ نخ سیگار میکشید با یک برنامهریزی از یک تا چهار ماهه آن را کنار گذاشته، با خود قرار بگذارید که روزانه و هفتگی از تعداد سیگارهایی که میکشید کم کنید تا به صفر برسد. راه دیگر ترک سیگار، کم کردن تدریجی حجم آن است، یعنی سیگار را نصفه بکشید یا آن را با قیچی کوتاه کنید و با این کار کم کم سیگارشما کوتاهتر میشود و به یک پک و بعد نیز به صفر میرسد.
چون شما سالیان زیادی است که سیگار میکشید و دست و دهانتان عادت کردهاند که مشغول باشند، میتوانید با مصرف شکلات، خلال دندان، خشکبار و... از نظر روانی برای دست و دهان خود به جانشین سیگار پیدا کنید. اگر کسی به شما سیگار تعارف کرد با قاطعیت کامل دستش را رد کنید و وی را از اینکه سیگار را ترک کردهاید مطلع سازید و اگر به کشیدن سیگار وسوسه میشوید او را تا وقتی سیگار میکشد تنها بگذارید و به کاری دیگر مشغول شوید. نظر خود را در خصوص ترک سیگار بنویسید و هر روز بخوانید. به کسی که او را دوست دارید قول بدهید سیگار را ترک کنید.
با انجام چنین کارهایی درصد موفقیت شما در ترک سیگار بالاست. مراقبتهایی که در ادامه میآید درصد موفقیت شما را بالاتر خواهد برد. دکتر محقق میگوید بهتر است از سوء مصرف الکل و کافئین نیز همزمان با ترک سیگار خودداری شود. برای اینکه سموم راحتتر و سریعتر از بدن خارج شوند نوشیدن مایعات زیاد میتواند مفید باشد. پژوهشهای جدید ثابت کرده است که بعضی غذاها باعث بهتر شدن طعم سیگار و برخی باعث بدتر شدن طعم سیگار میشوند. جمعبندی تحقیقات این است که میوهها و سبزی ها، لبنیات و نوشیدنیهای فاقد کافئین مانند آب و آبمیوه به عنوان بدتر کننده طعم سیگار و موادی مانند الکل، گوشت، سوسیس و کالباس، جوجهکباب، غذاهای کنسرو شده، جگر و نوشیدنیهای کافئین دار مثل نوشابه و قهوه به عنوان بهتر کننده طعم سیگارند.
ورزش و تحرک نیز میتواند به موفقیت شما در ترک سیگار کمک شایانی کند و از اضافه وزن شما نیز در حین ترک سیگار جلوگیری به عمل آورد. تمرینهای مدیتیشن و تمدد اعصاب و استفاده از تمرکز و نیروی فکری نیز میتواند تحریک پذیری زیاد اعصاب شما را کم کند و باعث شود آرامش بیشتری در حین ترک به دست بیاورید.
۵) خانواده درمانی نیز از روشهایی است که بسیار در ترک سیگار موثر است. دکتر محقق معتقد است که خانواده میتواند در کنترل وسوسه و همراهی با فرد در حال ترک و کاهش عوامل استرس زای محیطی و یاد آوری انگیزههای مثبت ترک موثر و مفید باشد. خانواده میتواند در پاکسازی محیط از یادآورهای مصرف سیگار نیز فرد را یاری دهد. ایجاد شبکه حمایت خانوادگی میتواند در کاهش افسردگی، اضطراب و تنشهای روزمره موثر واقع شود. حتما میپرسید کدام یک از این راهها مفیدتر از بقیه است. با توجه به شرایطی که شما دارید ممکن است یک یا چند راه را نیاز داشته باشید، مثلا ممکن است شما با خود درمانی موفق به ترک سیگار شوید، ولی فرد دیگری نیاز به دخالت پزشک و روان درمانی داشته باشد. بهترین راه این است که شما با مشورت با یک روان درمانگر و مشاور به ترک اقدام کنید تا درصد موفقیتتان بیشتر شود.
● هجوم وسوسه
آنچه همه سیگاریهایی که میخواهند ترک کنند از آن گله مندند، ناتوانی در برابر وسوسه و ولع سیگار کشیدن دوباره است. وقتی سیگار کشیدن را کنار میگذارید، خیلی چیزها شمارا به یاد سیگار کشیدن میاندازد و وسوسه را بیدار میکند، مثل زمانهایی که سیگار میکشیدید، کسانی که با آنها سیگار میکشیدید، مکانها، فعالیتها و حتی بعضی خوراکی ها. پس وقتی سیگار را ترک میکنید وسوسه دوباره کشیدن آن نا خود آگاه پیش میآید، ولی مقابله با این وسوسه مهارتهای خاص خود را میخواهد و دانشی که اگر داشته باشید، بهتر و موفق تر در برابر ولع سیگار کشیدن عمل میکنید.
دکتر محقق میگوید: آنچه در مورد وسوسه یا ولع به مصرف باید دانست این است که معمولا وسوسه همانند موجی میآید، شدت میگیرد و سپس فروکش میکند.
وسوسه پدیدهای ماندگار نیست و چنانچه فرد بتواند این حالت را به نحوی شناسایی کند، امکان غلبه بر آن را پیدا میکند. وسوسه طی چند ساعت پس از ترک به حد اکثر خود رسیده و چنانچه سیگار کشیده نشود تا ۲ هفته ادامه یافته و سپس کاهش مییابد و از میان میرود. بهتر است فرد در این مدت از روشهای کنترل وسوسه استفاده کند. با توجه به اینکه وسوسه معمولا ۲۰ تا ۳۰ دقیقه اوج میگیرد و سپس فروکش میکند، لذا در این مدت فرد باید خود را با رفتارهای دیگری مشغول کند، مثل صحبت کردن با تلفن، خوردن آجیل، کشمش و... پیاده روی، نوشیدن مایعات بدون کافئین، دوش گرفتن، ورزش کردن، پیادهروی در مکانهای خوش آب و هوا، مطالعه، نوشتن، حل کردن جدول، گوش دادن به موسیقی یا انجام هر فعالیت لذت بخش سالم دیگر. ممکن است بعضی از این فعالیتها برای شما وسوسه سیگار را بسته به عادتهای قبلی تان افزایش دهد، مثلا فردی که همیشه در حین نوشتن عادت به کشیدن سیگار دارد نباید به این فعالیت به عنوان مقابله با وسوسه بپردازد، این موقعیتها که به نوعی مستقیم یا غیرمستقیم با خاطرات مصرف سیگار مربوطند و برای فرد یادآور لذت یا خاطره سیگار هستند موقعیتهای پر خطر نامیده میشوند و موجب هجوم وسوسه میشوند که شخص در حال ترک باید حتیالامکان از قرار گرفتن در این موقعیتها خودداری کند.
● سلام زندگی
پس از ترک سیگار شما معنی زندگی را خواهید فهمید و درمییابید از چه نعمتهایی محروم بودهاید. پس از ترک سیگار به خود میبالید که چنین ارادهای داشتهاید. حال برای اینکه بدانید دقیقا پس از ترک سیگار چه اتفاقی میافتد باید گفت بلافاصله بعد از آخرین سیگار، مرحله سمزدایی آغاز میشود. بعد از ۲۰ دقیقه فشار کاهش مییابد و دست و پاها گرم میشود. پس از ۸ ساعت سطح منواکسید کربن خون طبیعی میشود. یک شبانه روز بعد احتمال سکته قلبی و تنگی نفس کاهش مییابد. ۳ روز بعد هم روحیه تان بهتر شده است و هم دیگران از اینکه شما دارید موفق میشوید، خوشحالند و شما نیز بوها و مزهها را بهتر تشخیص میدهید و پوستتان جوانتر و شادابتر شده است. یک هفته پس از آخرین سیگاری که کشیدید رفتار و اعصابتان آرام تر شده و تحریکپذیری کاهش مییابد. ۲ هفته بعد گردش خون و عملکرد ریه بهتر میشود و شما از تنفس لذت بیشتری میبرید. یک تا ۹ ماه بعد سرفهها و خطر عفونتها کاهش یافته و عملکرد ریهها طبیعی میشود. یک سال پس از ترک سیگار احتمال سکته قلبی در شما نصف افراد سیگاری میشود. ۵تا ۱۵ سال بعد از ترک سیگار نیز این احتمال مانند افراد غیر سیگاری خواهد شد. ۱۰ سال پس از ترک سیگار نیز احتمال بروز سرطان ریه نصف افراد سیگاری میشود و احتمال بروز سرطانهای دیگر کاهش مییابد.
در کل وقتی سیگار را کنار میگذارید اثرات مثبت آن را از همان لحظه تا آخر عمر خواهید دید. اگر اراده کنید روزی خواهد رسید که از بوی دود سیگار فردی که در خیابان از کنار شما رد میشود بدتان میآید و فرزندتان را از افرادی که سیگار میکشند دور میکنید تا هوای تنفسش آلوده نباشد. زندگی دودی و خاکستریتان سفید خواهد شد و عمر طولانیتری خواهید داشت و لذتهای زندگیتان آنقدر بزرگ میشود که سیگار دیگر در برابر آنها لذت نیست. شخصیت شما آنقدر محکم خواهد شد که نیازی به سیگار برای آرام شدن نخواهید داشت. هوش و تمرکز شما آنقدر تقویت میشود که نیازی به سیگار برای تمرکز پیدا نمیکنید. آری شما سیگار را ترک میکنید و زندگی به شما سلام میکند.
حدیث السادات میرزایی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست