یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

دومینوی سقوط دیکتاتورها


دومینوی سقوط دیکتاتورها

بادهای انقلابی شرو ع به وزیدن کرد

شاید هیچ‌کس تصور نمی‌کرد که چند ماه مانده به انتخابات ریاست‌جمهوری مصر آن هم در حالی‌که بسیاری از کار‌شناسان و ناظران، تداوم حکومت خاندان مبارک را پیش‌بینی می‌کردند، موجی از جنبش مردمی و این چنین قدرتمند در جهان عرب به راه بیفتد و با رسیدن به مصر پایه‌های دیکتاتوری سی ساله خاندان مبارک را به لرزه درآورد.

از همین شنبه شروع می‌کنم به درس خواندن، از این شنبه دیگر زیرآب کسی را نمی‌زنم، از شنبه سعی می‌کنم آدم منظمی باشم‌، از شنبه صبح‌ها زودتر بیدار می‌شوم! شاید شما هم جزء آن دسته از آدم‌ها هستید که منتظر شنبه موعود هستند تا از راه برسد و تمام تصمیمات اساسی‌تان را در این شنبه عملی کنید، خیلی هم طبیعی است که همه منتظر یک بهانه‌اند، بهانه‌ای که با آن خودشان را تغییر بدهند، آدم‌ها برای منقلب شدن و از این‌رو به آن‌رو شدن دنبال بهانه می‌گردند و چه چیز بهتر از این‌که دلیل و شنبه موعود یک دفعه سر و کله‌اش پیدا بشود و از راه برسد، آن‌وقت کسانی که آمادگی درونی تغییر و تحول اساسی را داشته باشند، از فرصت استفاده می‌کنند و تغییر می‌کنند.

اگر این روزها اتفاقات انقلاب مصر را دنبال کنید می‌بینید که این ماجرا چه‌قدر حقیقت دارد. فرقی نمی‌کند این شخص چه‌کسی است، دانشجو است یا دانش‌آموز، هنرمند است یا روزنامه‌نگار، مبلغ دینی است یا یک زن خانه‌دار. انقلاب که توی ایران اتفاق افتاد همه تغییر کردند، از روحانی محل و معلم مدرسه بگیرید و بیایید تا جوانکی که کار و کاسبی درستی نداشت و حتی هیچ آرمانی هم توی ذهنش نبود، سفره‌ای پهن شد که هر کسی به اندازه توانش از آن سفره برداشت، سفره‌ای که به اندازه استعداد همه آدم‌ها رنگین بود. این وسط یکی عکاس بود، رفت و از اتفاقات انقلاب عکس گرفت و خودش هم تحت تأثیر آن انقلاب و آن کسی که این انقلاب را به وجود آورده قرار گرفت و شد انقلابی، یکی فیلم‌ساز بود، رفت توی متن ماجرا و فیلمش را ساخت و انقلابی‌ها را شناخت و معرفی‌شان کرد، یکی مبلغ بود، درد دین داشت، انقلاب اسلامی برایش رویا بود. حالا همین‌طور است، مردم مصر آن‌قدر هیجان‌زده و آماده انقلاب هستند که این بهترین بهانه است برای متحول شدن‌شان. توی این پرونده اشاره‌ای کردیم به روزشمار انقلاب مصر و بعدش هم روزشمار انقلاب خودمان توی شهر خودمان یعنی مشهد، تا شما هم که انقلاب را ندیدید این سفره را ببینید.

● شنبه ۵ تیر ۱۳۸۹

تابستان امسال کسی گمان نمی‌کرد گردهمایی هزاران نفر از جمله نمایندگان نیروهای مردمی و سیاسی مخالف دولت مصر در شهر اسکندریه شروعی برای یک انقلاب است.

● چهارشنبه ۲۷ مرداد ۱۳۸۹

اعضای گروه «جوانان ۶ آوریل» در اعتراض به اقدامات نیروهای امنیتی مصر علیه این گروه در مرکز قاهره تظاهرات سکوت برگزار کردند.

● دوشنبه ۲۷ دی

بادهای انقلابی وزیدن گرفت و یک جوان تونسی خود را به آتش کشید تا قیام در تونس پا بگیرد و بعد از آن یک جوان الجزایری نیز چنین اقدامی را انجام داد و حالا آتش دل یک جوان مصری بروز می‌کند و خود را در مقابل مجلس نمایندگان به آتش می‌کشد. شاید آن جوان مصری تصور نمی‌کرد با آتش زدن خود ول‌وله‌ای در جان مردم کشورش به پاکرد و آغازی شد برای شعله ور شدن آتش انقلاب.

● سه‌شنبه ۲۸ دی

«لرزش در صندلی قدرت حسنی مبارک را حتمی می‌دانم.» این سخن محمد البرادعی مطرح‌ترین چهره سیاسی مخالف دولت حاکم بر مصر بود که تغییر در مصر نیز اجتناب ناپذیر می‌داند. او زندگی ۴۲ درصد مردم با کمتر از یک دلار در روز و بی‌سوادی ۲۸ درصدی مردم کشورش را در نتیجه ۶ دهه حکومت خودکامه می‌داند.

● شنبه ۲ بهمن ۱۳۸۹

منابع سیاسی و دیپلماتیک بلندپایه گفتند که «بن علی» رئیس‌جمهور فراری تونس ابتدا درخواست پناهندگی به مصر داده بود و احتمالا در این کشور پناهنده خواهد شد.

● سه‌شنبه ۵ بهمن ۱۳۸۹

پلیس غافلگیر شد و این روز شروع تظاهرات مردمی بود. اوضاع در میدان التحریر در آستانه انفجار است به ویژه این‌که تظاهرکنندگان اعلام کردند شب را در این میدان سپری خواهند کرد. در تظاهرات امروز ۳ تن از معترضان کشته شدند.

● چهارشنبه ۶ بهمن ۱۳۸۹

▪ محمد البرادعی: مردم مصر هم می‌توانند مانند تونس در سرنگونی حکومت این کشور موفق شوند.

▪ بانوی اول مصر فرار می‌کند.

▪ پیش از این نیز فرزند «حسنی مبارک» رئیس جمهوری مصر در بحبوحه تظاهرات خشونت بار ضد دولتی در این کشور به لندن گریخت.

● پنج‌شنبه ۷ بهمن ۱۳۸۹

▪ فعالان سیاسی مصر با انتشار بیانیه‌هایی در سایت «فیس بوک» ملت مصر را به حضور گسترده و پرشور در تظاهرات روز جمعه که آن را «جمعه خشم» نامیده‌اند، فراخواندند.

▪ تظاهرکنندگان مصری در دومین روز اعتراضات خود با پرتاب کوکتل‌مولوتف، بخش‌هایی از یک ساختمان دولتی در شهر بندری سوئز را به آتش کشیدند.

▪ در این درگیری‌ها دست کم ۷۰ نفر شامل ۵۵ تظاهرکننده و ۱۵ مأمور پلیس زخمی شدند.

▪ محمد غانم نماینده اخوان المسلمین مصر در انگلیس در پیامی مدعی است: مردم مصر از شر حسنی مبارک خلاص خواهند شد چه وی بخواهد و چه نخواهد.

▪ در سومین روز از انقلاب در مصر چندصد نفر دستگیر، چند نفر کشته و بیش از ۱۵ نفر در درگیری میان مردم و پلیس زخمی شدند

● جمعه ۸ بهمن ۱۳۸۹

▪ ارسال پیامک نیز غیر ممکن و سیستم ارسال پیام از طریق تلفن همراه بلوکه شده است.

▪ طی درگیری‌های دیروز در شهر سوئز یک نیروی امنیتی مصر کشته و ۳۰ نفر دیگر از دو طرف زخمی شدند.

▪ علاوه‌بر قاهره که سومین روز ناآرامی‌های خود را می‌گذراند، ده‌ها هزار نفر از مردم مصر در شهرهای المنیا در جنوب مصر، دمیاط، استان الشرقیه، دمنهور، سویس، منصوره و عریش در شمال سینا دست به تظاهرات زده‌اند که این تظاهرات رو به گسترش است.

● جمعه ۸ بهمن ۱۳۸۹

▪ مردم قاهره در میان شلیک گلوله و گاز اشک‌آور توسط نیروهای سرکوبگر، نماز جماعت مغرب و عشا را در خیابان برپا کردند.

▪ منابع آگاه از فرار کارکنان سفارت رژیم اسرائیل در مصر پس از نزدیک شدن تظاهرکنندگان به محل خبر دادند.

▪ در درگیری به وجود آمده میان انبوه شهروندان مصری و پلیس شهر سینا مردم موفق شدند نیروهای حاضر در مرکز پلیس را به تسلیم وادار کنند.

● شنبه ۹ بهمن ۱۳۸۹

▪ در اعتراض‌های ضد دولتی روز جمعه در شهر سوئز دست کم ۱۳ نفر کشته و ۷۵ نفر نیز زخمی شدند.

▪ معترضان ونزوئلایی که با قصد حمایت از اعتراضات مردم مصر در مقابل سفارت رژیم حسنی مبارک در کاراکاس گرد آمده بودند، سفارت مصر را در این شهر به تصرف خود درآوردند.

▪ ارتش مصر به عنوان محافظ موزه ملی این کشور انتخاب شد.

▪ ده‌ها نفر از مردم آمریکا در شهر نیویورک در حمایت از قیام مردم مصر علیه دولت «حسنی مبارک» تظاهرات کردند.

▪ «مجدی راضی» سخنگوی دولت مصر: دولت در نشستی استعفای خود را رسما اعلام خواهد کرد. کابینه جدید باید هر چه سریع‌تر تشکیل شود.

● یک‌شنبه ۱۰ بهمن ۱۳۸۹

▪ سه مرکز پلیس به آتش کشیده شد.

▪ آزادی زندانیان شهر بن‌ها در شمال قاهره.

▪ ساختمان حزب حاکم مصر در آتش می‌سوزد.

▪ العادلی، وزیر کشور مصر بازداشت شده است.

● دوشنبه ۱۱ بهمن ۱۳۸۹

▪ ارتش مصر هنوز برای ایستادن درکنار مردم یا مقابل آن‌ها تصمیم نگرفته است.

▪ تظاهرات ضد حکومتی مردم مصر وارد ششمین روز خود شد. بیش از ۱۵۰ تظاهرکننده مصری در ناآرامی‌های این کشور کشته شدند.

▪ استقرار تک تیرانداز‌ها در ساختمان‌ها برای ترور رهبران مخالف در مصر.

▪ وزارت کشور مصر در روزهای اخیر از نیروهای پلیس تحت فرمان خود تقاضا کرده از اراذل و اوباش برای سرکوب قیام ملت استفاده کنند.

▪ در حالی که اعتراضات و تظاهرات مردم مصر وارد هفتمین روز خود شده است، وزرای دولت جدید معرفی شده روز دوشنبه در حضور حسنی مبارک رئیس جمهور مصر سوگند یاد کردند.

● سه‌شنبه ۱۲ بهمن ۱۳۸۹

▪ تظاهرات کنندگان امروز را روز «رفتن مبارک» نام گذاری کرده‌اند که نقطه عطفی در انقلاب مردمی مصر علیه دیکتاتور این کشور به شمار می‌رود.

▪ بیش از یک میلیون نفر در میدان التحریر قاهره تجمع کردند و یک صدا فریاد زدند، «مبارک از خواب برخیز.. امروز روز سرنوشت‌ساز است.»

▪ سخنرانی مبارک مبنی براین‌که در انتخابات ریاست جمهوری ماه سپتامبر آینده مصر شرکت نخواهد کرد ولی تا آخر دوره ریاست جمهوری‌اش در قدرت باقی خواهد ماند.

● چهارشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۸۹

▪ نیروهای امنیتی با لباس غیرنظامی و سوار بر اسب و شتر به تظاهرکنندگان در «میدان‌التحریر» حمله کردند.

▪ عمرو موسی وزیر خارجه پیشین مصر و دبیرکل اتحادیه عرب: به طور جدی به احراز پست ریاست جمهوری مصر فکر می‌کنم.

● پنج‌شنبه ۱۴ بهمن ۱۳۸۹

▪ شمار کشته‌های دیشب به ۵ نفر رسید.

● جمعه ۱۵ بهمن ۱۳۸۹

▪ شمار تظاهرکنندگان در میدان التحریر به بیش از ۴۰۰ هزار نفر رسیده است و این تعداد با نزدیک شدن زمان برگزاری نماز جمعه بیشتر نیز خواهد شد.

نویسنده: مریم توکلی‌‌