شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

بازاریابی پارتیزانی Guerilla Marketing


بازاریابی پارتیزانی Guerilla Marketing

بازاریابی پارتیزانی در واقع یک روش خلاف عرف برای انجام فعالیتهای تبلیغاتی و promotional بازاریابی توسط بودجه اندک است چنین فعالیتهای تبلیغی اغلب به شکلی طراحی می شوند که گروه هدف آنها target audience بی خبر از این نکته هستند که آنها هدف بازاریابی هستند و شاید بتوان گفت که از انواع بازاریابی مخفی است

از مفاهیم جالب توجه در مبحث بازاریابی بازاریابی پارتیزانی یا guerilla Marketing است. Jay Conrad Levinson در سال ۱۹۸۲ در کتاب خود Guerrilla Marketing بازاریابی پارتیزانی (guerilla Marketing) را اینچنین تعریف می کند:

بازاریابی پارتیزانی در واقع یک روش خلاف عرف برای انجام فعالیتهای تبلیغاتی و (promotional) بازاریابی توسط بودجه اندک است. چنین فعالیتهای تبلیغی اغلب به شکلی طراحی می شوند که گروه هدف آنها (target audience) بی خبر از این نکته هستند که آنها هدف بازاریابی هستند و شاید بتوان گفت که از انواع بازاریابی مخفی ( undercover marketing یا stealth marketing یا buzz marketing) است.

روش بازاریابی به روش پارتیزانی روشی کاملاً خلاقانه است و به شخص بازاریاب وابسته است که روش غیر متعارفی را پیدا نماید. حتی ممکن است که بعضی از تاکتیک های پارتیزانی روشهای تبلیغاتی بسیار ساده تری از روشهای مورد استفاده توسط کمپانی های بزرگ بوده و حتی نزدیکتر به مشتری بوده و چابک تر (agile) باشد.

در این کتاب اصول زیر به عنوان مبانی بازاریابی پارتیزانی (foundation) معرفی شده اند:

۱) بازاریابی پارتیزانی بطور خاص مناسب برای تجارت های کوچک (small business) می باشند.

۲) روشی است که باید بر مبنای روانشناسی انسانها بنا شود و نه اینکه بر مبنای تجربه و یا قضاوت و کار حدسی (guesswork) باشد.

۳) مهمترین سرمایه گذاری بازاریابی در عوض پول, باید زمان, انرژی و ابتکار باشد.

۴) آمار اولیه برای اندازه گیری تجارت شما مقدار سود است و نه مقدار فروش.

۵) تمرکز بازاریاب باید بر این نکته تمرکز داشته باشد که چه تعداد روابط جدید در هر ماه ایجاد می شود.

۶) لازم است که استانداردی از رجحان و برتری با یک تمرکز حساس ایجاد شود و این بجای سعی در تنوع سازی توسط ارائه اتحاد میان محصولات و خدمات است.

۷) بجای تمرکز در جذب مشتریان جدید, هدف باید رجوع بیشتر, معامله و تراکنش بیشتر با مشتریان موجود, و کسب بزرگترین معاملات باشد.

۸) رقبا را باید فراموش کرد و تمرکز را بیشتر روی همکاری و مشارکت با دیگر تجارتها متمرکز نمود.

۹) بازاریاب پارتیزانی همواره باید از ترکیبی از روشهای بازاریابی برای یک رشته عملیات تبلیغاتی (campaign) استفاده نماید.

۱۰) از تکنولوژی جاری به عنوان وسیله ای برای قدرتمند کردن بازاریابی خود استفاده کنید.

به عنوان مثال برنامه تبلیغاتی (بازاریابی به روش پارتیزانی) برای سایت فروش الکترونیکیebay در بلژیک که توسط شرکت مورتیر بریگید اجرا شده است؛ برچسب‌های تبلیغاتی تحت عنوان: «به ebayمنتقل شد» بر روی شیشه چندین فروشگاه خالی در بروکسل چسبانده شده است. اینکار شاید تأثیرگذارترین حس را در گسترش تجارت الکترونیک در وجود بازدیدکنندگان این تبلیغات ایجاد کند. حس اینکه دیگر برای خرید نیازی به خروج از خانه نیست و همه مبادلات در دنیای دیگری به نام اینترنت در حال انجام است که از پنجره کوچکی به نام مونیتور به راحتی قابل دستیابی برای همگان است.

محمد مشایخ

http://mashayekh.persianblog.ir