چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
حاملگیهای غیرطبیعی
همانطور که میدانید حاملگی طبیعی به این شکل اتفاق میافتد که پس از تخمکگذاری از تخمدان، تخمک از طریق لولههای رحمی و با حرکات موجی این لولهها به سمت رحم هدایت میشود و جایی در این مسیر در برخورد با اسپرم بارور شده و تخم تشکیل میشود.
تخم تشکیل شده ضمن تقسیمشدن به آرامی با حرکات لوله رحمی به سمت رحم هدایت میشود که معمولا یک هفته پس از تشکیل تخم به رحم رسیده و در آن جایگزین میشود.
حال اگر انسداد یا تنگی در مسیر لولهها باشد یا حرکات لوله دچار اختلال باشد، این انتقال دچار اختلال میشود و تخم تشکیل شده به جای جایگزینی در رحم به جای دیگری میچسبد و رشد میکند بنابراین حاملگی خارج رحمی یا EP اتفاق میافتد.
این حالت میتواند در هر نقطهای اتفاق بیفتد از جمله در تخمدان، در بین رودهها و روی پردههای داخل شکمی، اما شایعترین محل این نوع حاملگی در لولههای رحمی است.
اصولا تخم میتواند در هر محلی که خونرسانی مناسبی داشته باشد رشد کند، اما از آنجا که این محلها (بجز رحم) توانایی خونرسانی در ماههای بعدی را ندارند یا مثل لولههای رحمی بسیار تنگ هستندو با رشد جنین پاره میشوند، این نوع حاملگی بسیار خطرناک بوده و میتواند منجر به مرگ مادر شود.
در گذشته که روشهای پاراکلینیک (آزمایشگاه و رادیولوژی) نبود بسیاری از زنان با حاملگی خارج رحمی در ماههای اول بارداری بر اثر خونریزی شدید داخلی میمردند، اما امروزه میتوان بیماری را شناسایی و برای درمان اقدام کرد.
علائم حاملگی خارج رحمی میتواند بسیار مبهم باشد، مثل خونریزیهای اندک پس از به تاخیر افتادن عادت ماهانه و مثبتشدن تست بارداری که این حالت میتواند در یک حاملگی طبیعی یا در یک سقط هم اتفاق بیفتد.
دردهای خفیف زیر شکم هم از علائم دیگر بیماری است، اما در مواردی که درد شدید زیر شکم باشد یا بیمار دچار سرگیجه شدید و افت فشار و سیاهی رفتن چشمها شود یا غش کند این علائم، علامت خطر بوده و نیاز به بستری و درمان اورژانس دارد زیرا این علائم در وضعیت پارهشدن لوله رحمی و خونریزی شدید داخلی رخ میدهد. خوشبختانه با استفاده از روشهای آزمایشگاهی و سونوگرافی قبل از رسیدن به این مرحله میتوان حاملگی خارج از رحم را تشخیص داد و جهت درمان دارویی یا جراحی آن اقدام کرد.
سوال مهم این است که چرا چنین اتفاقی میافتد؟ اشکال در لولههای رحمی زمینهساز این بیماری است مثلا ممکن است بر اثر عفونت، لوله بسته شده باشد یا یک مشکل مادرزادی در لولهها وجود داشته باشد یا در مواردی لولههای رحمی با جراحی دستکاری شده باشد (بخصوص در کسانی که با جراحی لولهها را بسته باشند)، اما گاهی هیچ علت خاصی برای بیماری پیدا نمیشود. به هر حال در کسی که یکبار این اتفاق بیفتد احتمال تکرار در حاملگی بعدی حدود ۱۵ درصد است.
دکتر ثریا عالمی
جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست