شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

نکته‌ای درباره چای بعد از غذا


نکته‌ای درباره چای بعد از غذا

چندی پیش خبری منتشر شد مبنی بر اینکه چای سبز در صورتی که به همراه غذا مصرف شود، می‌تواند جذب چربی را کم کند و موجب لاغری شود. از سوی دیگر، همیشه توصیه می‌شود که حداقل دو ساعت بعد …

چندی پیش خبری منتشر شد مبنی بر اینکه چای سبز در صورتی که به همراه غذا مصرف شود، می‌تواند جذب چربی را کم کند و موجب لاغری شود. از سوی دیگر، همیشه توصیه می‌شود که حداقل دو ساعت بعد از صرف غذا چای بخوریم تا به این ترتیب در جذب آهن موجود در غذا خللی وارد نشود.

حال باید دید که خوردن چای با غذا یک عادت غذایی خوب هست یا نه؟

موضوعی که باید در این خصوص در نظر گرفت، تاثیر چای بر کاهش جذب آهن است. خیلی‌ها تصور می‌کنند که تنها چای سیاه است که موجب کاهش جذب آهن می‌شود و خوردن‌اش را باید حداقل یک ساعت بعد از غذا به تأخیر انداخت در صورتی که تفاوتی بین چای سبز و سیاه نیست زیرا پلی‌فنول‌های موجود در هر دو نوع آنها مانع جذب این ماده معدنی ارزشمند می‌شود. در ضمن، بیان موضوعی مانند تاثیر چای بر کاهش جذب چربی و کاهش وزن چندان علمی نیست و باید مقدار، زمان مصرف، غلظت چای و حتی نوع غذای مصرفی با آن روشن شود. اگر چای سبزی که مصرف می‌شود، همانند چای سیاه غلیظ باشد، در بحث آهن غیرهِم تاثیر می‌گذارد. جالب است بدانید، تاثیر چای و تداخل آن بر جذب آهن در رژیم‌های غذایی با منبع گوشت از نظر جذب این ماده مغذی مشکلی ایجاد نمی‌کند ولی در منابع غذایی غیرگوشتی موجب بروز تداخل می‌شود. به‌طورکلی، آهن در مواد غذایی به دو شکل منابع هِم که در انواع گوشت‌ها یافت می‌شود و منابع غیرهِم که در تمامی مواد غذایی گیاهی است به چشم می‌خورد. بررسی‌ها نشان داده‌اند که ترکیبات موجود در چای می‌توانند با آهن غیر هِم ترکیب شده و جذب این نوع آهن را پایین آورد.

بنابراین، توصیه می‌شود چای، چه سبز و چه سیاه، همراه غذاهای غیرگوشتی مصرف نشود زیرا سبب بروز تداخل و کاهش جذب آهن می‌شود. بهترین زمان برای مصرف چای یکی دو ساعت قبل یا بعد از غذاست زیرا غذا تا بخواهد به مرحله هضم برسد، باید یک سری مراحل را در دستگاه گوارش طی کند. به ویژه اگر غذای مصرفی چرب باشد، هضم غذا ۲ تا ۴ ساعت طول خواهد کشید و تا زمانی که به مرحله هضم برسد می‌توان چای را مصرف کرد اما در هر حال مصرف چای با غذا چون روی هضم آن تاثیر می‌گذارد، درست نبوده و عادت غذایی مناسبی تلقی نمی‌شود. از سوی دیگر، صرفاً نوشیدن چای با هدف کاهش وزن نیز اقدامی منطقی به حساب نمی‌آید. اینکه افراد فقط با مصرف یک ماده غذایی خاص به لاغری دست پیدا کنند نه توصیه می‌شود و نه علمی است زیرا کاهش کالری دریافتی در مقایسه با کالری مصرفی است که می‌تواند بیشترین نتیجه یا همان کاهش وزن مورد انتظار را به همراه آورد.

دکتر خدیجه رحمانی

متخصص تغذیه و رژیم درمانی