سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
مجله ویستا

ممکن است شما معاف از سربازی باشید


ممکن است شما معاف از سربازی باشید

و ناگهان سربازی از راه می رسد و روال طبیعی زندگی شما را عوض می کند شاید روال طبیعی زندگی شما چیز دندانگیری نباشد ولی سربازی در هر صورت تجربه ای متفاوت برای شما رقم خواهد زد

و ناگهان سربازی از راه می‌رسد و روال طبیعی زندگی شما را عوض می‌کند. شاید روال طبیعی زندگی شما چیز دندانگیری نباشد ولی سربازی در هر صورت تجربه‌ای متفاوت برای شما رقم خواهد زد.

سربازی یکی از عمیق‌ترین بخش‌های زندگی شماست؛ بسیاری از عادت‌های خوب مثل نظم و سحرخیزی را احتمالا در دوران خدمت تجربه می‌کنید. هر قدر از بدی و خوبی سربازی برای شما گفته باشند تا وقتی نخستین صبح سربازی از راه نرسد، نمی‌دانید چه چیزی در انتظار شماست، پس بهتر است بدون پیش‌فرض وارد دوران خدمت شوید. برای اینکه بیشتر با این فضا آشنا شوید یک‌بار از ابتدا تا انتهای آن را با هم مرور می‌کنیم.

قبل از بسم‌الله سربازی

ممکن است شما معاف از سربازی باشید. برای آگاهی از انواع و اقسام شروط معافی می‌توانید به سایت نیروی انتظامی به نشانی الکترونیک ir. policevazifeh. www مراجعه کنید و قوانین مربوط به معاف‌شدن را مطالعه کنید. سامانه پیام کوتاه، باجه اطلاع‌رسانی و تلفن گویا هم برای پاسخگویی به سؤالات‌تان در این زمینه وجود دارد. به راه‌های عجیب و غریب، شایعات و حرف‌های بی‌سند توجه نکنید، با الکترونیک شدن کارت‌های سربازی هیچ جوره نمی‌توان سرکسی را کلاه گذاشت.

ثبت‌نام برای اعزام

بعد از اینکه در یک روز معمولی تصمیمتان را برای سربازی رفتن گرفتید، معطل نکنید مراحل ثبت‌نام برای اعزام شما بسیار آسان است، از نزدیک‌ترین دفتر پلیس+۱۰ یک دفترچه خریداری می‌کنید و بعد از زدن واکسن (واکسن مننژیت و دوگانه را باید حداقل ۱۵روز قبل از اعزام در مراکز بهداشت زده باشید) و پرکردن فرم به همراه یکسری مدارک آن را به دفتر پلیس+۱۰برده و پست می‌کنید. از آن زمان تا یک هفته دیگر زمان اعزام شما به خدمت مشخص می‌شود. بعد از ۱۰ روز نیز برگه‌ای با عنوان «برگه سبز» که در آن تاریخ اعزامتان مشخص شده به نشانی‌ای که درون دفترچه داده‌اید ارسال خواهد شد. ۱۰روز قبل از اعزام هم یک «برگه آبی» دریافت می‌کنید که همان معرفی‌نامه مشمولان به مراکز آموزش نیروهای مسلح است. اگر می‌خواهید زمان اعزام را جلو یا عقب بیندازید باید بعد از دریافت برگه سبز بلافاصله به همان پلیس+۱۰مراجعه کنید و درخواست بدهید. ۴۸ساعت بعد نتیجه درخواست از طریق همان دفاتر به شما اعلام خواهد شد.

تاریخ اعزام چه زمانی است؟

تمام مشمولان دیپلم و زیر دیپلم، نوزدهم هر‌ماه و مشمولان دارای مدارک دانشگاهی، اول ماه‌های زوج اعزام دارند و بنا به تاریخ درخواستشان، نخستین اعزامی که ظرفیت داشته باشد اعزام خواهند شد. سربازی را می‌توان به ۲ برهه تقسیم کرد؛ یکی دوره آموزشی و دوم دوره خدمت. همه کسانی که به سربازی رفته‌اند اعتقاد دارند دوره کوتاه آموزشی، خاطره‌انگیزترین بخش سربازی است و حتی دوستی‌هایی که در این مرحله شکل می‌گیرد از بقیه دوران خدمت، عمیق‌تر است دوره آموزشی شما ممکن است در پادگان‌های ارتش، سپاه و نیروی انتظامی باشد که هر یک از آنها نیز زیرشاخه‌هایی دارند؛ مثلا نیروی هوایی ارتش یا نیروی دریایی ارتش کلی با هم تفاوت دارند.

بفرمایید دوره آموزشی

برنامه اصلی شما در دوران آموزش عبارت است از: آموزش نظامی، تمرین زندگی در شرایط سخت و برنامه‌های دینی و عقیدتی. برای هر یک از این سرفصل‌ها نیز ساعات خاصی مقرر شده است.آموزش نظامی: شاید یکی از مهم‌ترین اهداف دوران آموزشی، آماده‌کردن شما به‌عنوان یک فرد نظامی است. اگر در دوران جنگ زندگی می‌کردید بعد از این ۲‌ماه شما باید قابلیت حضور در منطقه نظامی را پیدا می‌کردید. از این‌رو در این دوره فشرده انواع و اقسام آموزش‌ها را خواهید آموخت؛ ازجمله کلاس‌های اسلحه‌شناسی، آموزش تیراندازی، انواع و اقسام استتار، مسیریابی در شب و روز، انواع حمله‌های شیمیایی و بسیاری نکات ریز و درشت نظامی که هر کدامشان ممکن است در جنگ برای یک نظامی مفید باشند.

زندگی در شرایط سخت: از ابتدای سربازی شرایطی سخت برای شما مهیا می‌شود؛ مثلا اینکه سر ساعتی مشخص بیدار شوید یا بخوابید، هر روز نمی‌توانید به مرخصی بروید و برای تمام ساعت‌های شما برنامه‌ریزی شده است. فرماندهان با تحکم با شما سخن می‌گویند و حتی بعضی چیزهایی که فکر می‌کنید غیرمنطقی است را باید انجام دهید و در آخر رفتن به اردوگاه‌های نظامی و چند روز زندگی درآنجا؛ همه و همه‌‌چیزی به اسم زندگی در شرایط سخت است و شما را برای سختی بیشتر آماده می‌کند.

برنامه‌های عقیدتی- سیاسی: این بخش از برنامه‌های آموزشی مکمل باقی قسمت‌هاست. اینکه شما در این شرایط نیز ادعیه و مراسم مذهبی را برگزار کنید و بیاموزید که مراسم مذهبی از خود نظامی‌گری مهم‌تر است و نظامی‌گری برای حفظ چنین چیزهایی است. در عین حال، در شرایط سخت انسان به خدا نزدیک‌تر خواهد شد.

پایان دوره آموزشی

پس از ۲ماه، دوران آموزشی تمام و دوران خدمت شما شروع می‌شود و شما بنا به تحصیلات‌تان یک درجه نظامی دریافت خواهید کرد. اگر کسی شرایط خاص داشته باشد در شهر خود خدمت خواهد کرد. باقی سربازها با توجه به نمره و ارزیابی دوران آموزشی در حوزه نظامی و عقیدتی، یگان‌شان مشخص خواهد شد. در عین حال برخی از سربازان هستند که امریه دارند و با ۳‌ماه اضافه خدمت مأمور می‌شوند که در سازمان‌های مربوطه فعالیت کنند. سازمان‌هایی مانند استانداری‌ها، شهرداری‌ها و از این دست، شرایطی دارند که افراد را به‌عنوان امریه قبول کنند و فرد امریه شده از حالت نظامی خارج خواهد شد و به فعالیت تخصصی خواهد پرداخت.

شرکت در مراسم پایانی

شما پس از پایان دوره آموزشی باید بتوانید به‌راحتی رژه بروید. یکی از سخت‌ترین بخش‌های آموزشی، رژه است. در دورانی که خبری از جنگ در کشوری نباشد یکی از مظاهر آماده بودن نظامیان، رژه به‌حساب می‌آید. رژه رفتن در ارتش نسبت به بقیه مراکز نظامی سختگیرانه‌تر پیگیری می‌شود. سربازان معمولا در پایان ۲ماه آموزشی باید در یک مراسم رسمی رژه بروند. بنابراین در طول دوره، خود را برای مراسم پایانی و تحلیف آماده می‌کنند و تمریناتی را با عنوان نظام جمع انجام خواهند داد. حضور در این مراسم، آخرین مرحله دوران آموزشی است.

تقسیم سربازان بعد از آموزش

تقسیم سربازان بعد از آموزش براساس یک نرم‌افزار است. همه‌چیز بر مبنای امتیازدهی خواهد بود. شرایط خاص هم برای همین دوران بعد از آموزشی کاربرد دارد. سربازانی که دارای شرایط خاص باشند در شهر خود خدمت خواهند کرد. شرایط خاص موارد متعددی را شامل می‌شود؛ مثلا اینکه سربازی متاهل باشد یا پدرش جزو نظامیان به‌حساب بیاید یا اینکه ۲ برادر همزمان در حال خدمت باشند یا تک پسر خانواده باشد و...

دوره کُد، چه دوره‌ای است؟

گروهی از سربازها به غیر از دوره عمومی دوماهه آموزشی، دو‌ماه نیز دوره تخصصی خواهند گذراند. این دوره‌های ویژه شامل آموزش‌هایی چون دوره‌ توپخانه، پیاده، تکاور، عقیدتی و غیره است. امکان دارد هر کسی دوره کد بخورد و در این صورت باید ۲‌ماه دیگر را نیز در یک یگان دیگر آموزش ببیند و بعد از آن به یگان خود منتقل شود.

نوبت دوران خدمت است

دوران خدمت به دوران بعد از آموزشی اطلاق می‌شود. پس از انتخاب یگان خدمتی، شما تا پایان سربازی باید در همین یگان خدمت کنید. شاید در این دوران خیلی کار تخصصی انجام ندهید و نظامی‌گری در اولویت باشد. در واحدهای نظامی مسائلی مانند نظم و آمادگی جسمی اهمیت بیشتری دارد و درعین حال مسئولیتی به افراد سپرده خواهد شد. در این دوران هنوز نگهبانی نیز وجود دارد. دوران خدمت به شیرینی دوران آموزشی نخواهد بود. معمولا یک‌ماه آخر را سربازها به پایان‌ دوره می‌روند و یک‌ماه زودتر از لباس سربازی جدا می‌شوند. بعد هم که با پایان یافتن دوران خدمت، کارت آن را می‌گیرند.

دوران آموزش کجا می‌روید؟

در دوره آموزشی ممکن است شما به هر نقطه‌ای از کشور اعزام شوید و امکان خاصی برای اینکه پادگان آموزشی خود را انتخاب کنید وجود ندارد. ممکن است در تهران باشید یا یک پادگان آموزشی در خاش؛ هر چند هر کدام از این پادگان‌ها یکسری تقسیم‌بندی‌های منحصر به‌خودشان را دارند و با توجه به سطح تحصیلات مکان آموزش شما می‌تواند متفاوت باشد. به‌عنوان مثال اگر محل خدمت‌تان ارتش و مدرکتان لیسانس باشد احتمال اینکه در پادگان‌های آموزشی ۰۱و ۰۲تهران دوران آموزشی خود را بگذرانید بسیار زیاد است. مدل و سبک رفتار فرماندهان نیز با توجه به سن و تحصیلات سربازان متفاوت است.

چه مدارکی لازم است؟

شما پس از پرکردن دفترچه نظام وظیفه باید مدارک لازم را تهیه کرده و به دفاتر پلیس + ۱۰ بروید. این مدارک مورد نیاز عبارتند از: برگه وضعیت مشمولین که همان برگه شماره یک دفترچه است، برگه معاینه اولیه و واکسیناسیون مشمولین که همان برگه شماره ۲ دفترچه محسوب می‌شود، یک قطعه عکس ۴×۳ رنگی فقط با زمینه سفید، اصل و کپی شناسنامه، اصل و کپی کارت ملی، اصل و تصویر گواهی آخرین مدرک تحصیلی.