پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

سرطان مری، سرطان جاده ابریشم


سرطان مری از سرطان‌های مهاجم و خطرناك بدن است كه سالیانه تعداد زیادی از مردم كشورمان را درگیر می‌كند و عده زیادی را نیز به كام مرگ می‌برد. این سرطان در محل جغرافیایی خاصی كه …

سرطان مری از سرطان‌های مهاجم و خطرناك بدن است كه سالیانه تعداد زیادی از مردم كشورمان را درگیر می‌كند و عده زیادی را نیز به كام مرگ می‌برد. این سرطان در محل جغرافیایی خاصی كه همان راه ابریشم قدیم است (شمال چین و مغولستان، شمال افغانستان، شمال ایران، تركیه و اروپا)، بیشتر دیده می‌شود كه علت آن مشخص نیست. با توجه به محل قرارگیری و خصوصیات این عضو و نبودن سیستم‌های قوی غربالگری، به طور معمول در مراحل پیشرفته تشخیص داده می‌شود كه امكان اقدامات درمانی برای بیمار كمتر است و بیشتر به اقدامات تسكینی توجه خواهد شد. در صورت وجود سیستم غربالگری مناسب مثل آندوسكوپی كه در كشور ژاپن انجام می‌شود، می‌توان بیماری را در مراحل ابتدایی‌تر كشف كرد كه در این صورت میزان بهبود بیمار بالاتر خواهد بود و پیش آگهی بیمار نیز بهتر از مراحل پیشرفته خواهد شد.

مثل سایر سرطان‌های بدن، علت این سرطان نیز مشخص نیست ولی مواردی را در ایجاد این سرطان مقصر می‌دانند. كشیدن سیگار، جویدن تنباكو به اشكال گوناگون مثل ناس و... مصرف الكل و مانند بسیاری از سرطان‌های دیگر، افزایش سن با احتمال بروز بیشتر این سرطان همراه است. ترش كردن مزمن نیز با احتمال بروز بیشتر سرطان قسمت تحتانی مری همراه است. بیمار، به طور معمول فردی مسن است كه با اشكال در بلع به‌صورت گیر كردن غذا مراجعه می‌كند. در ابتدا بلع غذاهای جامد و با پیشرفت بیماری، بلع مایعات نیز دچار مشكل می‌شود. استفراغ نیز از علایم بیماری است كه به طور معمول، بلافاصله بعد از خوردن غذا ایجاد می‌شود و حاوی غذای خورده شده بدون تغییر است.

برای تشخیص بیماری، آندوسكوپی قسمت فوقانی دستگاه گوارش و نمونه‌برداری از ضایعه انجام می‌شود. پس از انجام بررسی‌های گوناگون در جهت تشخیص و درگیری سایر قسمت‌های بدن به‌خصوص كبد و تعیین توانایی برداشت تومور، جراحی سرطان انجام می‌شود.

با توجه به وضعیت جسمانی، بیمار وضعیت قلبی، ریوی و بررسی‌های تصویرنگاری انجام شده، برنامه درمانی بیمار طرح ریزی می‌شود كه از اقدامات جراحی درمانی تا اقدامات تسكینی مثل گذاشتن استنت در ناحیه سرطان متغیر است. خوشبختانه تمام مراحل تشخیص و درمان این بیماری مطابق آخرین متدهای روز دنیا در ایران قابل انجام است.

دكتر جلیل برادران حكاك

متخصص جراحی عمومی، عضو مركز تحقیقات سرطان