چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

پیامهای سلامت


پیامهای سلامت

هدف روز جهانی سلامت در سال ۲۰۰۵ ایجاد جریانی برای فعال کردن دولتها , جوامع بین المللی و افراد در جهت بهبود سلامت و رفاه مادران وکودکان و بخصوص نجات جان میلیونها مادر و فرزندی است که سالانه در هنگام زایمان و یا در اوایل طفولیت می میرند

روز جهانی سلامت همه ساله در هفتم آوریل برگزار می شود . موضوع این روز در امسال سلامت مادران و کودکان است .

سلامت جوامع مستقیماً بستگی به سلامت و بقای مادران و کودکان دارد . بسیاری از مادران و کودکان در سراسر دنیا از اثرات سوء بیماریها ، تغذیه ناکافی و مراقبت های بهداشتی کم در رنج هستند . سالانه بیش از نیم میلیون مادر درهنگام زایمان می میرند . همچنین تقریباً سالانه ۶/۱۰ میلیون کودک زیر ۵ سال به علت یک بیماری قابل پیشگیری و قابل درمان می میرند . تقریباً تمامی مرگ ها در کشورهای بادرآمد کم و متوسط و عمدتاً در بین فقیرترین فقرای این کشورها رخ می دهد .

روز جهانی سلامت در سال ۲۰۰۵ یک موقعیت منحصر به فرد برای افزایش آگاهی از این تراژدی و تلاش های مورد نیاز توسط تمامی افراد برای ارتقاء سلامتی و زندگی این اعضای ارزشمند جامعه می باشد .

● اهداف روز جهانی سلامت در سال ۲۰۰۵

هدف روز جهانی سلامت در سال ۲۰۰۵ ایجاد جریانی برای فعال کردن دولتها ، جوامع بین المللی و افراد در جهت بهبود سلامت و رفاه مادران وکودکان و بخصوص نجات جان میلیونها مادر و فرزندی است که سالانه در هنگام زایمان و یا در اوایل طفولیت می میرند .

● اهداف اصلی این روز عبارتند از :

افزایش آگاهی از میزان بیماری ، رنج و مرگ در میان مادران و فرزندان و تأثیر آن بر سلامتی و توسعه اجتماعی و اقتصادی

افزایش اطمینان بخشی از وجود راه حل ، راههای مؤثری برای پیشگیری از مرگ و رنج این گروه وجود دارد . مسئله اصلی ، انتقال این راه حل ها به مادران و فرزندانی است که به آنها نیاز دارند .

ایجاد حرکت و اقدام عملی . خانواده ها ، گروههای اجتماعی ، جوامع تخصصی ، دولتها و سازمانهای بین المللی همگی باید از انتقال برنامه ها و خدمات به مادران و کودکان حمایت کنند .

● پیامهای روز جهانی سلامت

پیام کلی این روز امیدبخشی به تمامی مادران و کودکان است .

پیام اول : سالانه بسیاری از مادران و کودکان در حال رنج و مرگ هستند .

هر دقیقه یک مادر بعلت عوارض ناشی از حاملگی و زایمان می میرد . این به این معناست که روزانه ۱۴۰۰ مادر و سالیانه بیش از نیم میلیون مادر می میرند .

هر دقیقه ۲۰ کودک زیر ۵ سال می میرند . این به معنای مرگ روزانه ۳۰ هزار و سالیانه ۶/۱۰ میلیون کودک می باشد . و بیشترین خطر مربوط به نوزادان کمتر از یکماه می باشد .

در تمام کره زمین تقریباً به ازای هر دو نفری که در حوادث رانندگی می میرند یک مادر و ۲۰ کودک بعلت مسائل قابل پیشگیری و قابل درمان جان خود را از دست می دهند .

تقریباً ۹۹ درصد مرگ های مادران و کودکان زیر ۵ سال در کشورهای با درآمد کم و متوسط بخصوص در افریقا و جنوب آسیا رخ می دهد .

۷۰ درصد تمام مرگ های مادران ناشی از ۵ عامل می باشد . خونریزی ۲۴٪ ، عفونت ۱۵٪ ، سقط غیرمطمئن ۱۳ درصد ، فشارخون بالا ۱۲٪ ، اختلال در زایمان ۸ درصد . البته فقر ، سطح پائین تحصیلات و خشونت علیه زنان علل مهم زمینه ای مرگ مادران می باشد . زنانی که در سنین پائین حامله می شوند . زایمانهای مکرر دارند ، دچار بیماریهای عفونی مثل مالاریا ، سل و ایدز هستند و یا دچار سوء تغذیه و کم خونی می باشند احتمال بیشتری دارد که جان خود را از دست بدهند .

بیماری ایدز یک خطر رو به افزایش برای مادران و کودکان آنان است .

گروهی از بیماریهای قابل پیشگیری و قابل درمان مسئول بیش از ۷۰درصد مرگهای کودکان هستند . این بیماریها شامل ذات الریه ، اسهال ، مالاریا ، سرخک ، ایدز و بیماریهای دوره نوزادی می باشد . البته سوء تغذیه در بیش از نیمی از این مرگها نقش دارد .

پیام دوم : مادران و کودکان سالم ثروت واقعی جوامع هستند .

بیماری یکی از دلائل اصلی است که افراد فقیر می شوند و فقیر باقی می مانند . مادران و اطفال بیمار نیاز به هزینه های اضافی دارند .

زمانی که مادری بیمار شده و یا می میرد سهم تولیدی وی در منزل ، محل کار ،‌اقتصاد و جامعه از بین می رود . سالانه یک میلیون کودک به علت مرگ مادر خود می میرند .

سلامتی کودکان برای توسعه اقتصادی و اجتماعی ضروری است . تخمین زده شده است که به ازای هر یک دلار که برای سلامتی کودکان سرمایه گذاری می شود ۷ دلار از طریق کاهش هزینه های رفاه اجتماعی و افزایش قدرت تولیدی افراد جوان و بالغ بازگردانده می شود . زمانی که کودکی بیمار است و یا می میرد . هم خانواده کودک و هم جامعه زیان می بینند .

پیام سوم : جان میلیونها نفر با دانشی که امروزه داریم قابل نجات دادن است . مسئله اصلی تبدیل این دانش به اقدامات عملی می باشد .

در دنیا فقط ۶۱درصد زایمانها توسط افراد با تجریه انجام می شود و این رقم در بعضی از کشورهای بادرآمد پائین به حدود ۳۴ درصد می رسد .

● اقدامات مؤثر برای کاهش مرگ مادر و نوزاد عبارتند از :

تغذیه با شیرمادر باید ظرف یک ساعت بعد از تولد شروع شود .

تمامی زایمانها باید به طریقه صحیح انجام شده و نوزاد خشک و گرم نگهداشته شود .

در طی حاملگی به تمامی زنان آهن و اسیدفولیک داده شود تا از کم خونی ، مادر جلوگیری شود.

در صورت لزوم درمان فشارخون حاملگی و یا عفونت انجام شود .

● اقدامات اساسی جهت افزایش بقای کودکان :

زایمان صحیح و مراقبت های بعد از زایمان

تغذیه مناسب شامل تغذیه با شیرمادر برای ۶ ماه اول تولد ، شروع تغذیه تکمیلی در ۶ ماهگی به همراه تداوم شیرمادر تا دو سالگی و افزودن ویتامینهای لازم

پیشگیری از بیماریها توسط واکسیناسیون ، رعایت بهداشت آب و مواد غذائی و استفاده مناسب از حشره کش ها

پیشگیری از انتقال ایدز از مادران به کودکان

درمان بیماریهائی مثل اسهال ، عفونت و مالاریا

پیام چهارم : برای ایجاد تغییرات همه باید با هم متحد شده و با هم اقدام کنیم.

اتحاد تمامی نیروها می تواند چاره ساز باشد . هرکدام از ما نقشی دارد که باید ایفا کند. نتیجه گیری صحیح و سریع فقط با اقدام هماهنگ دولتها ، سازمانهای غیردولتی ،‌گروههای تخصصی ، مؤسسات دانشگاهی ، وسائل ارتباط جمعی و نهادهای اقتصادی میسر است .

منبع : صدا و سیما