یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مسمومیت با ضد یخ
مسمومیت با الکل یکی از مسمومیتهایی است که متاسفانه روز به روز رو به افزایش است. الکل واژهای کلی است و نشان از مادهای خاص ندارد. اگر بخواهیم دقیقتر صحبت کنیم باید از نوع الکل صحبت کنیم. الکلهایی که عمدتا ایجاد مسمومیت میکنند اتانول، متانول و اتیلن گلیکول هستند. این هفته به معرفی اتیلن گلیکول یا همان ضدیخ پرداخته میشود. این ماده در ضد یخ، نگهدارنده و به عنوان جانشین گلیسیرین به کار میرود، همچنین در مواد بهداشتی، براقکنندهها و ضدعفونیکنندهها کاربرد دارد. مایعی بیرنگ، بدون بو و با مزه شیرین است.
علائم بالینی
مسمومیت اتیلن گلیکول اغلب ۳ مرحله بالینی مجزا را ایجاد میکند که شدت و روند هر کدام از این مراحل، به مقدار مصرف شده وابسته است.
مرحله اول:
این مرحله با تضعیف سیستم عصبی بیمار آغاز شده و معمولا در مدت ۱ تا ۲ ساعت بعد از مصرف بروز میکند. بیماری که از اتیلن گلیکول استفاده کرده است، دچار اختلال کلام و عدم تعادل شده ولی بوی اتانول در هوای تنفسی وی استشمام نمیشود. توهم، تشنج، رفتن به حال کما و مرگ ممکن است دراین مرحله به وقوع بپیوندد.
مرحله دوم:
این مرحله که ۱۲ تا ۲۴ ساعت بعد از مصرف اتیلن گلیکول ایجاد میشود، موجب درگیری قلب و ریه شده و تپش قلب، تندی تنفس و افزایش فشار خون شایعترین علایم در این مرحله است.
مرحله سوم:
این مرحله که ۲۴ ساعت تا ۷۲ ساعت بعد از مصرف اتیلن گلیکول ایجاد میشود، با آسیب کلیوی مشخص میشود. علایم اولیه شامل درد پهلو بوده که به سمت نارسایی کلیوی پیش میرود. بیشتر بیماران پس از انجام درمان مناسب، بدون آسیب کلیوی بهبود مییابند.
برخورد با فرد مسموم
هر فرد مشکوک به مصرف را باید به اورژانس رساند. بنابراین اولین اقدام تماس با اورژانس پیشبیمارستانی (۱۱۵) است. عدم وجود مهار در فرد مسموم عاملی برای آسیب به دیگران است که باید احتیاط لازم را به عمل آورد. بدلیل افت در هوشیاری باید بیمار را بر یک پهلو خواباند تا در صورت بروز استفراغ مواد غذایی وارد مجاری هوایی نشود.
یکی از نکات جالب برای درمان مسمومیت با اتیلن گلیکول، تجویز اتانول است. در این روش به واسطه تداخل مابین اتانول و اتیلن گلیکول، در تغییر و دگرگونی اتیلن گلیکول در کبد تغییراتی ایجاد میشود که از بروز اثرات سمی ممانعت به عمل میآورد. در واقع افرادی که مصرف اتانول و اتیلن گلیکول همزمان دارند خطر آسیب کلیوی کمتر دارند. اگر فردی اتیلن گلیکول به تنهایی مصرف کرده باشد، شرایط به شدت وخیمتر خواهد بود.
دکتر بهروز هاشمی
متخصص طب اورژانس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست