شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

پرورش قلب تازه از قلب فرسوده


گرچه پزشكان ممكن است روزی در آینده ای نزدیك بتوانند بخش های فرسوده بدن را با تزریق سلول های بنیادی كه به صورت بافت های خاص تمایز پیدا می كند ترمیم كنند، اما اگر بتوانیم از راهی …

گرچه پزشكان ممكن است روزی در آینده ای نزدیك بتوانند بخش های فرسوده بدن را با تزریق سلول های بنیادی كه به صورت بافت های خاص تمایز پیدا می كند ترمیم كنند، اما اگر بتوانیم از راهی خود سلول های بدن را وادار كنیم كه خودشان را بازسازی كنند به دستاورد زیست شناختی بزرگتری دست پیدا كرده ایم. «گلین لارسن» مدیر شركت علمی بیوساینس هیدرا در بوستون، با همكاری گروهی از پژوهشگران دانشگاه هاروارد داروهای پروتئینی ای ساخته است كه رشد و نمو دوباره بافت ماهیچه ای قلب را كه پس از یك حمله قلبی مرده است، برمی انگیزاند. این شركت شاید نخستین شركتی باشد كه یك گام انقلابی در بهره برداری از این فرآیندهای طبیعی برداشته است تا بافت تازه را در جایی و زمانی كه نیاز است، پرورش دهد.

با بازگشت كارایی به ماهیچه قلب، بیماران می توانند خیلی زود توان شنا كردن، دویدن و حتی باغبانی را بازیابند. آنها پذیرش كمتری نیز برای نارسایی های قلبی دارند كه هرساله فقط در ایالات متحده آمریكا جان ۵۰ هزار نفر را می گیرد. راهبرد درمانی ای كه «لارسن» پیشنهاد می كند بسیار ساده است. بیماران از دستگاه خود تزریقی بهره می گیرند تا مولكول های پروتئینی نو سازنده را به درون جریان خونشان وارد كنند. آن مولكول ها طی گردش در خون به گیرنده های خود بر سطح سلول های ماهیچه ای آسیب دیده متصل می شوند. اتصال مولكول ها به گیرنده ها موجب فعال شدن واكنش های زیست شیمیایی می شود كه فعالیت ژن های بازدارنده تقسیم سلولی، مانند ژن های سازنده آنزیم p۳۸ را مهار می كنند. وقتی ژن های بازدارنده خاموش شوند سلول های قلبی تازه ای پدید می آیند كه جای بافت مرده را پر می كنند. بدین ترتیب، پس از چند هفته كاركرد ماهیچه قلب بار دیگر به آن بازمی گردد.

www.popsci.com,Jun.۲۰۰۶

الیزابت سووبودا، ترجمه: حسن سالاری