جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
افتاد و دندونش شکست
![افتاد و دندونش شکست](/web/imgs/16/161/qjpyf1.jpeg)
کافی است شما در یک تصادف اتومبیل سرتان به فرمان بخورد و دندانهای جلوییتان بشکند یا کودک شما وقتی مشغول ورزش و بازی در پارک یا اسکیتسواری است ناگهان به زمین بخورد و دندانش لبپر شود...
در این شرایط هر کسی نگران میشود و تلاش میکند هر چه سریعتر خود را به یک دندانپزشک برساند و دندانش را ترمیم کند. بسیاری از بیماران فکر میکنند باید دندان لبپر را تراشید و روکش کرد ولی این باور غلط است. در اغلب اوقات دندانپزشکان میتوانند با انجام یک درمان زیبایی روی دندان شکسته و لبپرشده شما آن را به حالت اولیهاش بازگردانند. این ترمیمهای زیبایی با مواد همرنگ دندان انجام میشود و اصلا کسی متوجه نمیشود که دندان شما، دندانی ترمیم شده است. در دنیای دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی مواد مختلف و جدیدی به بازار آمدهاند که دست دندانپزشکان را برای این ترمیمها باز گذاشتهاند. با دکتر کسری طبری، متخصص دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درباره همین موضوع حرف زدهایم.
▪ آقای دکتر! اصلا چرا دندانهای جلویی لبپر میشود؟
ـ مهمترین دلیل لبپر شدن دندانهای جلویی، ضربه خوردن یا همان تروما است که این تروما میتواند انواع مختلفی داشته باشد از خیلی خفیف تا خیلی شدید که در مواردی که ضربه خوردن خیلی شدید باشد ممکن است بیمار نیاز به درمانهای پیچیدهتری داشته باشد. در مواردی که ضربه خوردن خفیف است ما با لبپرشدن دندانها مواجه میشویم.
▪ آنوقت باید دندانها را روکش کرد؟
ـ در این موارد در صورتی که ریشه آسیب ندیده باشد و دندان در جای خود تکاننخورده باشد با درمانهای خیلی محافظهکارانه میتوانیم اقدام به ترمیم دندان کنیم. نکتهای که خیلی مهم است این است که از هرگونه درمانهای تهاجمی مثل روکش و... باید صد درصد اجتناب کرد.
▪ پس چرا برخی دندانپزشکان این دندانها را روکش میکنند؟
ـ متاسفانه چون تنظیم رنگ و درآوردن آناتومی در این مناطق دشوار است بنابراین همکاران دندان را تراش میدهند و آن را روکش میکنند در حالی که اصلا نیازی به روکش ندارد و میتوان به کمک مواد همرنگ دندان که به اصطلاح به آنها کامپوزیت گفته میشود دندان را خیلی خوب و زیبا اصلاح و بهطور دقیق ترمیم کرد. در رابطه با مراقبتهای بعد از ترمیم در این موارد که ما با مواد کامپوزیت دندانهای لبپر شده را ترمیم میکنیم در ادامه فقط باید چند نکته رعایت شود. طی ۲۴ ساعت یا ۴۸ ساعت اول بیمار از خوردن مواد غذایی رنگی اجتناب کند. بیمار باید از گاز زدن پرهیز کند و از همه مهمتر این است که هر ۳ تا ۴ ماه یکبار به دندانپزشک خود مراجعه کند و این کامپوزیتهایی که روی دندان انجام شده است را پالیش کند.
▪ منظورتان از پالیش کردن چیست؟
ـ پالیش کردن همان صاف و صیقلی شدن سطح دندان است چون بعد از مدتی خطی بینابین ناحیه کامپوزیتها و دندان ایجاد میشود که ممکن است نمای خوشایندی نداشته باشد و ما با تغییر رنگ مواجه شویم بنابراین با مراجعه مرتب و منظم به دندانپزشک هر چند ماه یکبار میتوانیم همواره کیفیت و زیبایی این کامپوزیتها را حفظ کنیم.
▪ مراحل این ترمیم چگونه است؟
ـ درباره مراحل ترمیم باید گفت پس از اینکه تماسهای دندانی چک شد دندانپزشک یک مقدار لبههای مینایی را صاف میکند و به کمک اسید مینا را متخلخل میکند و یک لایه باندینگ یا چسب میزند و این باندینگ را سفت میکند و بعد کامپوزیتها را لایهلایه روی یکدیگر قرار میدهد و با نور این لایهها را سفت میکند و بعد از اینکه این کارها انجام شد پزشک با کمک فرزهایی این لایهها را صاف و صیقلی میکند.
▪ عادتهای دهانی لطمهای به این ترمیمها نمیزند؟
ـ در این بیماران باید دقت کرد که آنها هیچگونه عادتهایی مانند ناخن جویدن، یخ خوردن، دندانقروچه، فشار دادن دندانها روی هم و... نداشته باشند زیرا اگر بیمار اینگونه عادات را داشته باشد احتمال شکسته شدن دندان کامپوزیتی وجود دارد.
▪ دلایل اصلی شکستن این ترمیمها در آینده چیست؟
ـ ما دو دلیل اصلی برای شکستگیهای بعدی این ترمیمها داریم. اول اینکه مراحلی که دندانپزشک انجام داده است اشکالی داشته است یا اینکه بیمار نیروهای خیلی زیاد و سنگینی دارد که روی این ترمیمها اعمال میکند و باعث شکستگی آنها میشود.
اکرم خواجوند تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست