چهارشنبه, ۶ تیر, ۱۴۰۳ / 26 June, 2024
مجله ویستا

تکمیل یک انقلاب نیمه تمام


تکمیل یک انقلاب نیمه تمام

شورای نظامی مصر نقش موثری در پیروزی انقلاب داشت, اما اکنون در برابر خواسته های مردم قرار گرفته است

انقلاب مصر که موجب خشنودی بسیار زیاد اعراب شد، نقطه‌عطف بسیار مهم و استراتژیک در میان کشورهای عربی به شمار می‌رود و متاسفانه در زمان حاضر با خطری مواجه است که می‌تواند به ناکامی حرکت مردمی و عقیم‌ماندن دستاوردهای این انقلاب و حتی غرق‌شدن کشور مصر در حالتی از ناامنی و آشوب بینجامد. مساله‌ای که بدون تردید به بازگشت حسنی مبارک و بقایای نظام سابق مصر و بدتر از آن بازگشت دوباره آمریکا و اسرائیل به این کشور و اعمال نفوذ از سوی سران آمریکا بر رهبران و شخصیت‌های مصری منتهی خواهد شد.

در این صورت تلاش‌های بسیاری انجام خواهد شد تا انقلاب مصر در نطفه خفه شده و به خارج از مرزهای این کشور سرایت نکند. شورای نظامی مصر نقش موثری در پیروزی انقلاب در این سرزمین ایفا کرد؛ چرا که جانب مردم مصر را گرفت و حسنی مبارک را وادار به کناره‌گیری کرد.

شورای نظامی مصر در صورت ناکام ماندن انقلاب مصر و نرسیدن به اهداف مورد نظر انقلابیون بیشترین مسوولیت را برعهده خواهد داشت، زیرا به دلیل اداره نادرست کشور و مدیریت غیرصحیح بر امور داخلی و تصمیم‌گیری‌های اشتباه و اصرار بر بقای حکومت و حفظ اقتدار همین طور به دلیل بی‌توجهی به خواست ملت و رهبران گروه‌های مصر و جوانان و نخبگان سیاسی در این کشور، این شورا مقصر است.

کشتاری که طی روزهای گذشته در میدان التحریر مصر مشاهده شد و تاکنون بیش از ۳۵ قربانی بر جای گذاشته از آنجا که توسط گلوله نیروهای امنیتی و ارتش مصر جان خود را از دست دادند، تعداد بسیاری از مردم مصر را به شورای نظامی این کشور بی‌اعتماد ساخته است. آتش‌گشودن نیروهای امنیتی سابق به سوی تظاهرکنندگان در میدان التحریر و کشته‌شدن تعداد زیادی از آنان، عامل مهمی در شعله‌ورترشدن انقلاب و خروج میلیون‌ها نفر از مردم مصر به میدان‌ها و خیابان‌های سراسر این کشور شد که همگان خواهان سقوط نظام کنونی هستند. ملت مصر احساس می‌کند برخی می‌خواهند انقلاب‌شان را ربوده و آن را دچار تحریف کنند، به همین خاطر به خیابان‌ها بازگشتند تا انقلابشان را از نظامیان و برخی نخبگان و احزابی که مشغول موج‌سواری هستند بازستانند؛ کسانی که از شبکه‌های تلویزیونی و سایر ابزار و وسایل تبلیغاتی استفاده می‌کنند تا با احساسات محرومان و نیازمندان جامعه مصر بازی کرده و هر طور که شده خود را به قدرت برسانند. ملت مصر که برای ساقط‌کردن نظامی فاسد و ستمگر بهای سنگینی پرداخت کرده و هزاران شهید در این راه تقدیم نموده است، از کشته شدن صدها و بلکه هزاران تن از فرزندان خود در این راه ابایی ندارد؛ البته در صورتی که احساس کند برخی می‌خواهند مسیر انقلاب را به سمت دیکتاتوری سابق با اشکال و شیوه‌های گوناگون منحرف سازند. کسانی که چهره‌های تظاهر‌کنندگان در میدان التحریر طی روزهای گذشته را مشاهده کردند،‌ میزان اصرار ایشان بر فداکاری و جانفشانی برای حمایت از انقلاب را دریافته و بر این مدعا صحه گذاشته‌‌‌اند. مسیری که شورای نظامی و کابینه عصام شرف در مصر پیش گرفته است، مملو از اشتباه است ؛ نه‌تنها به خاطر عدم تجربه سیاسی لازم، بلکه به دلیل علاقه بسیار به حکومت و تسلط بر اوضاع کشور و سرنوشت مردم و ارائه نوعی‌ دموکراسی که اعضای شورای نظامی بر آن مسلط بوده و مطابق با معیارهای دیکتاتوری با مردم رفتار شود؛ گویا ملت مصر توان و استحقاق داشتن دموکراسی حقیقی را ندارد.

چگونه می‌توان سند دکتر علی‌السلمی مبنی بر ارائه قانون اساسی مصر حتی پیش از انتخابات و خدمت به شورای نظامی مصر و تحت‌الحمایه قراردادن کشور و نیز اصرار بر رویارویی با اراده ملت و بقای حکومت بدون هویتی که سزاوار مصر و جایگاه و انقلاب این کشور و ایثارگری مردم آن باشد را توجیه نمود و توضیح داد؟

خون شهیدانی که در میان التحریر، اسکندریه و سایر شهرهای مصر بر زمین جاری شده است، باید نقشه راه جدیدی به سوی دموکراسی حقیقی و مردمسالاری را ترسیم کند و زمانی را برای انتقال قدرت به رئیس‌جمهور جدید و منتخب از سوی ملت مصر مشخص کند و کابینه جدید نیز موظف باشد در برابر پارلمان مصر پاسخگو بوده و مسوولیت اعمال خود را بپذیرد.

شورای نظامی حاکم بر مصر فرصتی دارد تا خود و آبرویش را نجات بخشد و کشور مصر را از فرورفتن در گرداب ناامنی و آشوب باز دارد و اعتماد از دست رفته ملت مصر را بازگرداند. رئیس شورای نظامی باید در میان مردم حاضر شده و زمانی را برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری تا پایان سال جاری معین کند و تعهد نماید که با برگزاری انتخابات، شورای نظامی به کار طبیعی و سابق خود بازخواهد گشت و به طور کلی از امور سیاسی کناره خواهد گرفت و بر وظایف طبیعی و روزمره خود که در قانون اساسی مصر به‌آن تصریح شده متمرکز خواهد شد و از کشور مصر در برابر هرگونه تجاوز خارجی حمایت خواهد کرد.

ارتش در تمامی کشورهایی که براساس دموکراسی شکل گرفته‌‌اند، در خدمت حکومت است و اوامر سران کشور را اطاعت می‌کند و خواسته آنان را بدون هیچ بحثی به اجرا درمی‌آورد اما برخی می‌خواهند در مصر وضعیت عکس آن باشد.

اگر شورای نظامی عقیده دارد می‌تواند انقلاب مصر را از مسیر اصلی خارج کرده و جوانان این کشور را فریب داده و رهبران این کشور را آرام کند، دچار اشتباه شده است؛ چراکه حرکت تاریخ مصر که از میدان التحریر آغاز گردیده متوقف نخواهد شد. مصر تغییر کرده، اما تفکر حاکم بر این کشور تغییری نکرده یا نمی‌خواهد تغییر کند.

امیدواریم شورای نظامی از انقلاب تونس درس بگیرد. در تونس انتخابات آزادی برگزار شد و مجلس موسسان یک سال مهلت یافت تا قانون اساسی کشور را تدوین کرده و کابینه منتخب و موقت را معین کند. در تونس و در فضایی مسالمت‌آمیز و آرام که در کشورهای عربی بی‌سابقه بوده است، رئیس کابینه برگزیده شد. ارتش تونس به کار خود بازگشت و هیچ اثری از نیروهای ارتش در شهرهای تونسی دیده نمی‌شود. چرا در مصر چنین اتفاقی نمی‌افتد، در حالی که ارتش مصر نیز با موضعگیری درخشان خود در حمایت از مردم شهرت پیدا کرده بود؟

بسیارند کسانی که می‌خواهند انقلاب مصر که عزت، کرامت و نقش‌آفرینی درخشان را به این کشور و مردم آن بازگرداند، دچار شکست شود و در راس این بدخواهان اسرائیل و ایالات متحده آمریکا و سایر نظام‌های دیکتاتوری عربی قرار دارند. کدام‌یک از این بدخواهان باور می‌کردند سفارتخانه اسرائیل مورد تعرض قرار گیرد و پرچم این رژیم سوزانده شود و پرونده‌های موجود در این سفارت به دست مردم بیفتد؟

امید است جریان‌های فکری مختلف مصر در این مرحله حساس اتحاد خود را حفظ کنند و فاصله میان اسلامگرایان و لیبرال‌های مصر از میان برداشته شود و همگان اختلاف‌های موجود را کنار نهاده و در حرکت میلیونی برای حمایت از انقلاب و دستاوردهای آن از هرگونه توطئه یا انحراف آن از مسیر اصلی مشارکت کنند.

جوانان مصری با تمامی دیدگاه‌های سیاسی، آمادگی و تلاش دارند انقلاب خود را کامل کنند و این آمادگی را به اثبات رسانده‌اند. آنها همین‌طور ثابت کرده‌اند تمامی کسانی که تلاش دارند انقلاب مردمی مصر را سرقت کنند، دچار توهم شده و از جریان‌ها و حوادث مصر بی‌خبرند.

القدس العربی

مترجم: محمدجواد گودینی