جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

جوانان ایرانی و درِ بسته صنعت نفت


جوانان ایرانی و درِ بسته صنعت نفت

می‌دانیم که نفت یکی از کالاهای بسیار مهم و استراتژیک برای جهان و کشور ماست.

می‌دانیم که نفت یکی از کالاهای بسیار مهم و استراتژیک برای جهان و کشور ماست. ایران از لحاظ مجموع ذخایر نفت و گاز، رتبه اول جهانی را به خود اختصاص داده است. همواره یکی از مهم‌ترین مسائل بین سیاستگذاران، نحوه استفاده از این ثروت است.

هم اکنون بخش زیادی از این کالای با ارزش را بدون تکمیل و توسعه مطلوب زنجیره ارزش آن، به صورت خام می فروشیم.

به عنوان فردی که سال ها در امر ایجاد فناوری استراتژیک نظیر ماهواره و رادار دستی بر آتش داشته ام، معتقدم باید فناوری های این حوزه را با دست و مغز ایرانی تولید و بر پا کرد تا نفت و گاز به سرمایه ای مولد تبدیل شود و از این رهگذر به رشد اقتصادی و «توان ملی» بالاتری نایل شویم.

در تاریخ سیاسی معاصر ایران، نفت و امنیت ملی همواره به هم پیوسته بوده و نقش محوری در تحولات سیاسی و اقتصادی داشته و عامل اصلی حضور دولت های بیگانه در منطقه بوده است.

بنابراین مسئولان کشور باید راه و چاره را در مشارکت حداکثری استادان، جوانان و دانشجویان در این حوزه ببینند تا این صنعت دانایی محور شود.

به نظر می رسد حتی وزیر نفت هنوز مطمئن نیست که صادرات فرآورده و توسعه زنجیره ارزش افزوده به نفع کشور است یا افزایش صادرات نفت خام و حفظ سهم بالای آن در بازار؛ اما عقل و تجربه می گوید، ایران باید بسرعت به سراغ توسعه زنجیره ارزش افزوده و صادرات فرآورده های نفتی برود تا اقتصاد بدون وابستگی به نفت تحقق یابد.

برای این منظور باید قاطبه دانشگاه های کشور را درگیر این صنعت کرد تا میلیاردها دلار ارزش افزوده برای کشور ایجاد شود؛ کاری که غربی ها همواره مانع آن شده اند. ما در کشور بیش از چهار میلیون دانشجوی جوان مستعد و بعضا بیکار داریم؛ درحالی که میزان اشتغال صنعت نفت و گاز نسبت به تولید آن کمتر از ۲۰ درصد است.

در صورتی که می توان میزان اشتغال بزرگ ترین صنعت کشور را ۱۰ برابر کرد بنابراین توان بالقوه و بالفعل وجود دارد که چند ۱۰ هزار نفر از جوانان نخبه کشور در حوزه نفت و گاز به کار گرفته شوند و این خود سرمایه ای بس گرانبها برای توسعه ملی و صدور خدمات فنی مهندسی در این زمینه خواهد بود.

اگر از این جوانان در جهت ایجاد دانش و فناوری هایی نظیر؛ بهبود اکتشاف نفت و گاز، ارتقای شیوه شناخت منابع کشور، ایجاد امکان دسترسی به فناوری پیشرفته، بازیافت مخازن و تولید دانش فنی فرآیندهای تولید فرآورده های نفتی و پتروشیمیایی، جذب، تولید، انتقال و ارتقای فناوری های نوین در صنایع نفت و گاز و پالایش و پتروشیمی، بهره گرفته شود، انقلاب صنعتی و مدیریتی حادث شده و بر ثروت ملی افزوده می شود.

همچنین در این صورت، برخورداری کامل کشور از افزایش قدرت اقتصادی، امنیتی و سیاسی تحقق می یابد و ایران به قطب فناوری های نوین تبدیل می شود.

محمد سلیمانی ـ نماینده مجلس شورای اسلامی