یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

۱۵ نشانه پرکاری یا کم کاری تیروئید


۱۵ نشانه پرکاری یا کم کاری تیروئید

علایمی مانند بدخلقی, اضافه وزن و نداشتن تمرکز در برخی موارد نشانه اختلال کار غده تیروئید است اختلالی که می تواند اثر چشم گیری روی عملکرد قسمت های مختلف بدن بگذارد

علایمی مانند بدخلقی، اضافه وزن و نداشتن تمرکز در برخی موارد نشانه اختلال کار غده تیروئید است؛ اختلالی که می تواند اثر چشم گیری روی عملکرد قسمت های مختلف بدن بگذارد. احتمال اختلال تیروئید در زنان بالای ۳۵ سال، ۳۰درصد افزایش می یابد. به گفته محققان آمار مبتلایان به این اختلال بالاست و از طرفی مبتلایان دیگری نیز هستند که هنوز این اختلال در آن ها تشخیص داده نشده است. زنان ۱۰ برابر بیشتر از مردان دچار اختلال تیروئید می شوند.

غده تیروئید زیر سیبک قرار دارد و هورمون تیروئید دمای بدن، روند سوخت و ساز و ضربان قلب را تنظیم می کند. کم کاری یا پرکاری تیروئید می تواند مشکل ساز باشد. در صورت کم کار بودن، هورمون کمتری تولید می شود و در صورت پرکاری هورمون تیروئید بیشتری تولید می شود. علت کم کاری یا پرکاری تیروئید می تواند ژنتیک، خودایمنی، حاملگی ، استرس، کمبود تغذیه ای یا سموم باشد. برای این که علایم اختلال تیروئید را بشناسید، ادامه این مطلب به نقل از سایت «نیوزویک» را مطالعه کنید.

۱. خستگی مفرط: خستگی مفرط با بیماری های زیادی ارتباط دارد، به ویژه کم کاری تیروئید، خستگی پس از یک خواب کامل از علایم کم کاری تیروئید است.

۲. افسردگی : احساس افسردگی نیز می تواند به علت کم کاری تیروئید باشد زیرا تولید کم هورمون تیروئید روی میزان تولید سروتونین (هورمونی که احساس مناسب ایجاد می کند) تاثیر می گذارد.

۳. تغییر در اشتها: افزایش اشتها نیز علامت پرکاری تیروئید است.

۴. اختلال شناختی:پرکار بودن غده تیروئید قدرت تمرکز را کاهش می دهد و کم کاری نیز فراموشی ایجاد می کند. با درمان بیماری، بیمار به سرعت از لحاظ ذهنی هوشیاری بیشتری پیدا می کند. بیشتر خانم ها فکر می کنند که این حالت یکی از علایم یائسگی است در حالی که نشانه اختلال تیروئید است.

۵. خشکی پوست:خشکی و خارش پوست از دیگر علایم کم کاری تیروئید است. تغییر در ظاهر پوست احتمالا به علت کند شدن سوخت وساز بدن است که میزان تعریق را نیز کاهش می دهد. پوست بدون رطوبت خشک و پوسته پوسته می شود. ناخن ها نیز شکننده می شود.

۶. اختلال هضم: اختلالی که بر اثر کم کاری تیروئید به وجود می آید، روند هاضمه را نیز کند می کند. یبوست یکی از شایع ترین علایم کم کاری تیروئید است. پرکاری غده تیروئید نیز باعث اسهال یا دفع مکرر ضایعات بدن می شود.

۷. تغییرات در قاعدگی:زمان طولانی تر با خون ریزی بیشتر و درد می تواند از علایم کم کاری غده تیروئید باشد. پرکار بودن غده تیروئید، باعث کوتاه تر شدن مدت زمان قاعدگی می شود و فاصله بین قاعدگی بیشتر می شود و خون ریزی نیز خفیف است.

۸. فشار خون بالا:بالا بودن فشار خون علامت دیگر کم کاری تیروئید است. هم پرکاری و هم کم کاری تیروئید با فشار خون بالا ارتباط دارد. طبق پیش بینی های انجام شده افرادی که دچار کم کاری تیروئید هستند نسبت به افرادی که مبتلا به پرکاری تیروئید هستند ، ۳ برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به فشار خون قرار دارند. طبق یک نظریه، پایین بودن میزان هورمون تیروئید می تواند باعث کند شدن ضربان قلب شود و روی قدرت پمپاژ و انعطاف پذیری رگ ها تاثیر بگذارد.

۹. احساس سرما می کنید: احساس سرما یا یخ زدن با کم کاری تیروئید ارتباط دارد. با کند شدن سیستم داخلی بدن، سلول ها انرژی کمتری می سوزاند. انرژی کمتر باعث کاهش تولید گرما در بدن می شود. اما در پرکاری تیروئید، سلول های تولید انرژی پرکار می شود. به همین دلیل است که افراد مبتلا به پرکاری تیروئید احساس گرما یا تعریق بیش از حد می کنند.

۱۰. گرفتگی گلو: تغییر در صدا یا احساس برآمدگی در گلو می تواند از علایم اختلال تیروئید باشد. کافی است روبه روی آینه بایستید و هنگام قورت دادن آب به نوع برآمدگی زیر سیبک توجه کنید. در صورت مشاهده برآمدگی مشکوک به پزشک مراجعه کنید.

۱۱. اختلال در خواب: افرادی که همیشه خواب آلوده اند، دچار کم کاری تیروئید هستند. با کند شدن عملکرد تیروئید، عملکرد بدن به حدی کند می شود که در هر زمان از روز احساس خواب پیدا می کنید. در حالی که پرکاری غده تیروئید ، اضطراب ایجاد می کند و باعث افزایش ضربان نبض می شود. این امر خوابیدن را سخت می کند و بیماران حتی گاهی وسط شب از خواب بیدار می شوند.

۱۲. دچار اضافه وزن شده اید: یکی از شایع ترین علت های مراجعه زنان به پزشک برای کنترل غده تیروئید ، بالا رفتن وزن است. این زنان بدون این که میزان غذای خود را افزایش داده باشند، دچار اضافه وزن می شوند. بدون شک علت این امر کم کاری تیروئید است. در حالی که کاهش ناگهانی وزن می تواند نشانه پرکاری تیروئید باشد.

۱۳. کم شدن یا ریزش مو: خشکی، شکنندگی و ریزش مو می تواند از دیگر علایم کم کاری تیروئید باشد. ترشح کم هورمون تیروئید، در چرخش رشد مو اختلال به وجود می آورد.

۱۴. اختلال در باروری: پرکاری و کم کاری تیروئید می تواند بر باروری تاثیر بگذارد. پرکاری و کم کاری می تواند در روند تخمک گذاری اختلال ایجاد کند و باعث نازایی شود. علاوه بر آن اختلال تیروئید با مشکلات بارداری نیز ارتباط دارد. تمایل نداشتن یا کم شدن تمایل در برقراری ارتباط زناشویی می تواند عارضه جانبی اختلال تیروئید باشد.

۱۵. بالا بودن کلسترول: میزان بالای کلسترول که به رژیم غذایی، ورزش یا دارو جواب نمی دهد با کم کاری تیروئید ارتباط دارد. بالا رفتن کلسترول مضر به علت کم کاری تیروئید جای نگرانی دارد و در صورت درمان نشدن می تواند منجر به مشکل قلبی، بزرگ شدن قلب و سکته قلبی شود.

مترجم: علیرضا