جمعه, ۳ اسفند, ۱۴۰۳ / 21 February, 2025
مجله ویستا

۷ نکته درباره ازدواج دیابتی‌ها


۷ نکته درباره ازدواج دیابتی‌ها

چندی پیش، در پی سوالات زیادی که درباره ازدواج دیابتی‌ها پرسیده بودید، وعده دادیم که نکاتی را در این خصوص، به دیابتی‌هایی که درشرف ازدواج هستند، بیان کنیم...
یکی از علل شیوع …

چندی پیش، در پی سوالات زیادی که درباره ازدواج دیابتی‌ها پرسیده بودید، وعده دادیم که نکاتی را در این خصوص، به دیابتی‌هایی که درشرف ازدواج هستند، بیان کنیم...

یکی از علل شیوع بیش از حد دیابت، مخصوصا دیابت نوع دوم، ازدواج‌های فامیلی است. هنوز هم متاسفانه در بعضی از فامیل‌ها و قومیت‌ها ازدواج‌های فامیلی مرسوم و متداول است. اصولا دیابت هم یک بیماری ژنتیک و هم معلول عوامل محیطی است. عوامل محیطی در حقیقت آن ژن را شعله‌ور و بیدار می‌کنند.

جوانانی که در آستانه ازدواج هستند، لازم است قبل از ازدواج حتما مشاوره ژنتیک انجام دهند و با متخصص ژنتیک یا غدد مشورت کنند. این مشاوره را باید در همان ابتدا و قبل از عمیق شدن رابطه عاطفی انجام داد. آنچه متاسفانه امروز رایج است، موکول کردن مشاوره ژنتیک به موقعی است که همسر دلخواه خود را انتخاب کرده‌اند و اساسا نمی‌توان آنها را منصرف کرد.

در بحث دیابت نوع یک می‌بینیم که در دوقلوهای تک‌تخمکی، اگر یکی از دوقلوها دیابتیک باشد، احتمال اینکه قل یا تای دیگر نیز مبتلا شود، تا ۵۰ درصد است. هر گاه یکی از والدین مبتلا به دیابت نوع یک باشد، احتمال اینکه فرزندانش به دیابت نوع یک مبتلا شوند، بین ۶ تا ۱۰ درصد است و این رقم در کل جمعیت فقط ۶/۰ درصد است.

اگر مادری مبتلا به دیابت نوع یک باشد، احتمال اینکه آن را به فرزندش انتقال دهد ۲ درصد است، در حالی که اگر فقط پدر مبتلا باشد، این احتمال تا ۶ درصد خواهد بود. بنابراین در دیابت نوع یک، از نقطه نظر ژنتیک، نقش پدر غالب و بارز است و نقش مادر کمتر است.

در بحث دیابت نوع دو می‌بینیم که این بیماری، چندژنی و چندعاملی (پلی‌ژنیک یا مولتی‌فاکتوریال) است. با اینکه نقش ژن در دیابت نوع دوم واضح‌تر و مهم‌تر است اما چگونگی این نقش هنوز در ابهام است.

در دوقلوهای تک‌تخمکی، اگر یکی مبتلا به دیابت نوع دو باشد، احتمال اینکه دیگری، دیابت نوع دو بگیرد؛ بین ۶۰ تا ۹۰ درصد خواهد بود. اگر فردی مبتلا به دیابت نوع دو باشد، احتمال اینکه فرزندش نیز مبتلا شود، بین ۱۰ تا ۳۳ درصد خواهد بود (این رقم در نوع یک بسیار کمتر بود) و جالب اینکه ابتلا به دیابت نوع دو در کل جمعیت فقط ۵ درصد است.

اگر مادری مبتلا باشد، احتمال اینکه به فرزندش انتقال دهد، ۳ برابر بیشتر از وقتی است که پدر مبتلا باشد. مهم‌تر از همه اینکه هرچه سن شروع دیابت در والدین کمتر باشد (قبل از ۲۰ سالگی) احتمال انتقال دیابت به بچه‌ها بیشتر است.