دوشنبه, ۶ اسفند, ۱۴۰۳ / 24 February, 2025
مجله ویستا

چه تعداد جلسه دیگر باید برگزار شود تا بحران یورو حل شود


چه تعداد جلسه دیگر باید برگزار شود تا بحران یورو حل شود

روند بی نتیجه مذاکرات در اتحادیه اروپا

راید‌هاستی (Reid Hastie)، استاد علوم ارتباطات دانشگاه شیکاگو می‌نویسد: «به عنوان یک قاعده کلی، برگزاری جلسات متعدد سبب می‌شود کارآیی افراد به سطحی کمتر از ظرفیت‌ها و مهارت‌های آنان، نزول پیدا کند لطفا، صرفا با اقدام به برگزاری جلسه، انتظار وقوع معجزه را نداشته باشید. در قبال اهداف جلسه، خود را مسوول بدانید.»

در اینجا نگاهی به آنچه رهبران اروپایی در جلسه‌های قبلی خود انجام داده و چگونگی انتخاب آنها و دستاوردهای آنها به صورت گام به گام می‌پردازیم.

● ۱۱ فوریه ۲۰۱۰

اقدام: رهبران اروپایی به بحث در مورد تحولات نگران‌کننده در یونان پرداختند، که اخیرا اعلام کرده بود بدهی‌هایش به بالاترین سطح در تاریخ معاصر این کشور رسیده و از اقدامات سیاست ریاضت اقتصادی خود جهت جلوگیری از افزایش کسری بودجه پرده‌برداری کرده بود.

تضامین: در بیانیه مشترک، سران دولت یونان متعهد شدند به «اقدام مشخص و هماهنگ - که در صورت نیاز - برای حفاظت از ثبات مالی در منطقه یورو انجام دهند.» آنها دولت یونان را وادار به کاهش هزینه‌های غیرضروری کردند و اضافه کردند که «دولت یونان از درخواست هرگونه حمایت مالی اجتناب کند.»

● ۲۵ مارس ۲۰۱۰

اقدام: رهبران منطقه یورو برای ایجاد همکاری با صندوق بین‌المللی پول در جهت ایجاد یک خط اعتباری ۲۹ میلیارد دلاری برای یونان به رایزنی پرداختند.

تضامین: جورج پاپاندرو، نخست وزیر یونان، با افتخار بیان می‌کند که این بسته «حفاظت از ثبات مالی در منطقه یورو را تضمین می‌کند» و «هیچ گونه اقدام دیگری مورد نیاز نمی‌باشد.» (مطبوعات آلمان با این تیتر به بیان این موضوع پرداختند، «از سقوط یورو جلوگیری شد!»). اما رییس اتحادیه اروپا، هرمان ون رومپوی (Herman Van Rompuy) به صورت هشدارگونه‌ای بیان کرد: «ما این حرکت را به عنوان یک درمان معجزه آسا نمی‌بینیم. بلکه فقط بخش مهمی از یک درمان است و چیزی بیشتر از آن نیست.»

● ۷ مه ‌۲۰۱۰

اقدام: مدت کوتاهی پس از نجات یونان، رهبران منطقه یورو توافقنامه‌ای را برای بررسی گسترش بحران بدهی‌ها امضا کردند. روز بعد، وزرای مالی اروپا یک بسته اضطراری ۱ تریلیون دلاری را پیشنهاد کردند که شامل تسهیلات ثبات مالی اروپا (ESFS) است که می‌تواند به کشورهای حوزه یورو که دچار مشکلات مالی شده‌اند، کمک‌های مالی ارائه دهد.

تضامین: رییس‌جمهور فرانسه، نیکلا سارکوزی بیان می‌کند: «رهبران منطقه یورو تصمیم گرفته اند همه توان خود را در جهت تضمین ثبات و وحدت ارزی اتحادیه اروپا به کار گیرند.»

● ۱۷ ژوئن ۲۰۱۰

اقدام: رهبران اروپایی، استراتژی اروپا ۲۰۲۰ را برای رشد بلندمدت در نظر گرفته و سیستم جدید هماهنگی سیاست اقتصادی اروپا را معرفی کردند، که توسط یک دیپلمات اروپایی تحت عنوان «یک جلسه عادی برای تغییر» نامگذاری شد.

تضامین: رییس کمیسیون اروپا، خوزه مانوئل باروسو در بیانیه‌ای اعلام کرد: «ما در حال فرستادن یک نشانه روشن به شهروندان و بازار و همچنین به شرکای تجاری خود هستیم، ما بدون تحمل فشارهای اقتصادی و در معرض خطر قرار دادن رفاه مردم، بودجه خود را ساماندهی می‌کنیم و بدهی‌های خود را کاهش می‌دهیم.»

● ۱۶ سپتامبر ۲۰۱۰

اقدام: در اجلاسی که تحت‌الشعاع سرکوب مهاجران ایتالیایی توسط دولت فرانسه قرار داشت، شورای اروپا اعلام کرد که در بحران بدهی‌ها، ماندگار نخواهد بود.

تضامین: در یک انعکاس فکری قوی از اصلاحات اقتصادی حکومت‌ها در منطقه یورو، در خلال بیانیه استقبال شورا مطرح شد: «پیشرفت بزرگی، در توسعه چارچوب جدید نظارت کلان برای تصحیح، تعدیل و کنترل رقابت‌های ناپایدار واگرا و عدم توازن و تقویت چارچوب‌های مالی صورت گرفته

است.»

● ۲۹ اکتبر ۲۰۱۰

اقدام: سران دولت‌های اروپایی از قوانین بودجه‌ای جدید حمایت کردند و به بحث در مورد اصلاح پیمان لیسبون برای ایجاد یک سیستم دائم در جهت رفع بحران‌های مالی پرداختند.

تضامین: مرکل توضیح داد: «ما هرگونه اقدامی را برای اطمینان از اینکه دیگر هرگز تکرار بحران وجود نداشته باشد، انجام می‌دهیم، چیزی که در حال حاضر می‌توان گفت این است که یورو تقویت خواهد شد.»

● ۱۶ دسامبر ۲۰۱۰

اقدام: یک ماه پس از نجات ایرلند، رهبران اروپایی برای ایجاد صندوق دائمی نجات اروپا به نام «مکانیسم ثبات اروپا (ESM) به توافق رسیدند و آن را جایگزین (ESFS) – مه ‌۲۰۱۰ – کردند.

تضامین: باروسو اعلام کرد: «ما آماده‌ایم هر کاری که برای اطمینان از ثبات مالی منطقه یورو مورد نیاز است، انجام دهیم». مقامات اروپایی قول می‌دهند که «بسته جامع» برای حل بحران بدهی‌های منطقه یورو را تا ماه مارس ارائه دهند.

● ۴ فوریه ۲۰۱۱

اقدام: رهبران اروپا با موافقتنامه‌ای روبه‌رو شدند که به شدت تحت حمایت فرانسه و آلمان است و به منظور تقویت قدرت رقابت کشورهای ضعیف‌تر منطقه یورو، به عنوان بخشی از تلاش‌های خود در جهت گسترش صندوق کمک مالی منطقه، ارائه شده است.

تضامین: ون رومپوی بیان کرد: چشم‌انداز اقتصادی منطقه یورو «به طور قابل ملاحظه‌ای رو به بهبود است، تصمیمات اتخاذ شده در سال گذشته، به وضوح قابل پیگیری هستند با این حال، ما آگاه هستیم که هنوز هم تکالیف زیادی برای انجام دادن وجود دارد. الان زمان این نیست که از نتیجه کار خود خشنود باشیم. ما باید از بحران درس بگیریم و تجربیات حاصله را در آینده به کار بندیم.»

● ۱۲ مارس ۲۰۱۱

اقدام: رهبران منطقه یورو قدرت اجرایی و مالی بیشتری را برای صندوق نجات منطقه در نظر گرفتند و در جهت تعدیل «بسته جامع» که در نشست قبلی، جنجال‌آفرین شده بود به توافق رسیدند.

تضامین: خوزه سکورات، نخست‌وزیر پرتغال اشاره کرد: «مهم‌ترین مساله این نشست آن بود که اروپا در حال توسعه اقدامات لازم برای یک رویکرد سیستماتیک است. همه کشورها، از جمله پرتغال، سهم خود را انجام داده و تعهدات خود را به طور کامل به عهده گرفته‌اند.»

● ۲۵ مارس ۲۰۱۱

اقدام: بحران سیاسی در پرتغال، که در نهایت منجر به نجات این کشور شد، مانع از آن شد که مقامات اروپایی از بسته‌ای که مطابق با بحث انتظارات بازار است، رونمایی کنند. تاخیر مقامات، سبب افزایش منابع و اعتبارات صندوق نجات اروپا شد، اما انجام معاملات و چگونگی تامین بودجه ESM و همچنین هماهنگی بیشتر سیاست‌های اقتصادی، با وقفه مواجه شد.

تضامین: شورای اروپا در بیانیه‌ای اعلام کرد: «ما امروز یک بسته جامع از اقداماتی که به ما اجازه می‌دهد بحران مالی را تحت کنترل خود درآورده و به راه خود به سمت رشد پایدار ادامه دهیم، به تصویب رساندیم.»

● ۲۴ ژوئن ۲۰۱۱

اقدام: رهبران اتحادیه اروپا بسته دوم نجات یونان را در شرایطی به تصویب رساندند که اقدامات ریاضت اقتصادی جدیدی در آن پیاده‌سازی شده بود.

تضامین: باروسو، رییس کمیسیون اروپا، گفت: «یک اراده واقعی در کشورهای عضو وجود دارد که آنان را به انجام آنچه لازم است، وا‌می‌دارد». در حالی که رییس پارلمان اروپا، جرزی بازک (Jerzy Buzek) با بیانات شاعرانه‌ای در مورد مشکلات پیش روی سران دولت‌های منطقه به استحاله گفته‌های آنان پرداخت. او توضیح داد: «ما باید مانند اودیسه، که بین صخره‌های گرداب معروف «شاریبدیس» در ساحل ایتالیا شناور بود، در میان بدگمانی‌های بازار مالی و نارضایتی‌های مردم دست و پنجه نرم کنیم و افزود که اروپا به سمت بندری امن در حال حرکت است.

● ۲۱ جولای ۲۰۱۱

اقدام: رهبران اروپایی برای کاهش بار بدهی یونان و اعطای قدرت‌های جدید به صندوق نجات EFSF به توافق رسیدند.

تضامین: ون رومپوی پس از جلسه اعلام کرد: «ما وضعیت بدهی‌های یونان را بهبود می‌بخشیم و اقدامات لازم برای جلوگیری از خطر سرایت آن به کشورهای دیگر منطقه را به موقع انجام می‌دهیم و در نهایت متعهد به بهبود مدیریت بحران منطقه یورو می‌شویم». او همچنین اضافه کرد: «هنگامی که رهبران اروپایی می‌گویند ما هر آنچه که برای نجات منطقه یورو مورد نیاز است انجام خواهیم داد، به این معنی است که انجام آن را بسیار ساده می‌دانند.»

● ۲۳ اکتبر ۲۰۱۱

اقدام: رهبران اروپایی در مورد بازنگری در بحث افزایش سرمایه بانک‌ها و چگونگی استفاده از آن برای صندوق نجات منطقه و جلوگیری از سرایت بحران به بازار سرمایه، به توافقات مهمی دست یافتند، در این جلسه روابط گرم و دوستانه‌ای بین سارکوزی و دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا، برقرار شد.

تضامین: ون رومپوی، که قبلا متعهد شده بود که اتحادیه اروپا باید «استراتژی جامع بحران بدهی در منطقه یورو را نهایی کند»، در آن جلسه، گفت: این تصمیم‌گیری‌ها باید در اجلاس آینده انجام شود.

● ۲۶ اکتبر ۲۰۱۱

اقدام: در ماراتن مذاکره ۱۱ ساعته، رهبران اروپایی، برای کاهش بدهی‌های یونان (با درخواست از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی برای پذیرش ۵۰ درصد زیان اوراق قرضه یونان)، افزایش سرمایه بانک‌ها و تقویت صندوق کمک مالی در اروپا، به توافق رسیدند.

تضامین: سارکوزی اعلام کرد: «این نشست به ما اجازه داد به اتخاذ تصمیم در مورد واکنش جهانی، پاسخ‌های بلندپروازانه و پاسخ‌های معتبر برای حل بحران بپردازیم.» مرکل به همان اندازه با حالتی پیروزمندانه گفت: «ما اروپایی‌ها نشان دادیم که قادر به رسیدن به نتایج درست هستیم. ما در مورد یک بسته پیشنهادی کامل و جامع، به توافق رسیدیم.»

● ۹ دسامبر ۲۰۱۱

اقدام: اکثر کشورهای عضو اتحادیه اروپا به اتخاذ یک تصمیم بین‌المللی که شامل مجازات‌های الزام آور، برای کشورهایی که بیش از اهداف مشخص شده کسری بودجه عمل کنند، پرداختند که با امتناع بریتانیا از شرکت در این جلسه همراه بود.

تضامین: مرکل اظهار کرد: «ثبات اتحادیه و ثبات سیاست‌های مالی به صورت گام به گام در سال‌های آینده برقرار خواهد شد، اما دستیابی به موفقیت، برآورده شده است.»

● ۳۰ ژانویه ۲۰۱۲

اقدام: رهبران اروپایی تایید بسته مالی و اختصاص اعتبار به صندوق دائمی نجات منطقه یورو را تایید کردند.

تضامین: ماریو دراگی (Mario Draghi) رییس بانک مرکزی اروپا، ضمن استقبال از توافق مالی یاد شده از آن به عنوان «اولین قدم به سوی یک اتحادیه مالی» نام برد و اضافه کرد: «این توافقنامه قطعا اعتماد به نفس منطقه یورو را تقویت خواهد کرد.»

● ۲ مارس ۲۰۱۲

اقدام: رهبران اروپا، بسته توافقنامه مالی را به امضا رساندند، اما تصمیم‌گیری در مورد تقویت منابع مالی اروپا را به تاخیر انداختند.

تضامین: سارکوزی بیان کرد: «من فکر می‌کنم اقدامات ما به نتیجه رسیده است، ما در میانه راه خروج از این بحران هستیم.» طبق اظهار نظر اشپیگل، در بیانیه پایانی اتحادیه اروپا، ۲۴ مرتبه کلمه «رشد» ذکر شد و فقط یکبار به کلمه «بحران» اشاره شده بود.

● ۲۳ مه ‌۲۰۱۲

اقدام: رهبران اروپا خواهان ادامه پایبندی یونان به سیاست‌های ریاضت اقتصادی و باقی ماندن این کشور در اتحادیه اروپا شدند، در حالی که رییس‌جمهور جدید فرانسه - فرانسوا اولاند - که در مبارزات انتخاباتی خود، طرفداری از رشد اقتصادی را در دستور کار قرارداده بود و اولین حضورش را در این جلسات تجربه می‌کرد، بر حمایت از اوراق قرضه اروپایی تاکید داشت.

تضامین: مرکل توضیح داد: «امروز هیچ گونه تصمیمی گرفته نشد، فقط به تبادل نظرات پرداختیم و تصمیم‌گیری نهایی در دستور کار جلسه پایان ماه ژوئن قرار دارد.»

با وجود اظهارات رنگارنگ در پایان هر یک از این جلسات، رهبران اروپایی، اغلب گفته‌اند که حل و فصل بحران بدهی مانند یک ماراتن است که مساله مهم آن، با حداکثر سرعت دویدن نیست، اما حتی ماراتن نیز در نهایت به پایان می‌رسد. به نظر می‌رسد ظرفیت پایان‌ناپذیر اروپا در شکل دادن چنین توهماتی برای خود، هیچ‌گاه به اتمام نخواهد رسید.

مترجم: حامد بهشتی

منبع: فارن پالسی

یوری فریدمن و هیلاری هرد